6 znakova koji pokazuju da vas posao koji radite ne vodi nikuda

Imati posao s kojim smo zadovoljni u svim aspektima vrlo je teško naći. Često zbog stresa i nemogućih rokova na posao idemo s grčem u želucu. Veliku ulogu igra i radna okolina jer na poslu provedemo gotovo pola dana.

No, ni obratna situacija nije idealna. Previše “praznog hoda” također može dovesti do nezadovoljstva, kao i nedovoljno izazova. Puno je faktora koji utječu na naš rad, od zahtjevnosti zadataka do atmosfere u uredu. Pogledajte ovih 6 znakova i provjerite jeste li “zapeli” na radnom mjestu koje ne vodi nikuda.

Znakovi koji pokazuju da vas posao ne vodi nikuda

Nemate želje za napredovanjem

Držite sve konce u rukama i odveć lako obavljate radne zadatke, ali ne želite napredovati? Možda ste zapali u radnu rutinu. Ili ste se zadovoljili osnovnim znanjem, a nadogradnju vlastitih vještina smatrate bespotrebnim? Ako niste zadovoljni poslom koji radite, često nemate motivacije ni želje za usvajanjem novih znanja, ali ni za ulaganjem truda kako biste napredovali u karijeri. Nerijetko se to nezadovoljstvo prenosi i na privatni život jer se naviknemo pristajati na minimum.

Kako izaći iz svoje “komforne zone”?

Često se zadovoljavamo manjim nego što zaslužujemo i možemo, a uzrok tome  je nerijetko i strah od izlaska iz tzv. comfort zone. Lifehacker to objašnjava kao vlastiti prostor u kojem ima najmanje stresa i rizika. Strah od neuspjeha često nas priječi u prekidanju rutine. Psiholozi Robert M. Yerkes and John D. Dodson objašnjavaju kako je za maksimalni učinak potrebno probiti granice. Tu se javlja određena doza stresa, ali može dovesti do ogromnih rezultata. Međutim, pretjerivanje može dovesti do suprotnog učinka i negativnih rezultata. Oni smatraju kako zona komfora ne mora nužno biti loša ukoliko vas ne sputava.

Dosadno vam je

Mnogi bi možda ovo smatrali kao prednost, pa čak i priželjkivali dosadu na poslu. Kada to postane uobičajeno osam sati dnevno pet dana u tjednu, mišljenje se vrlo brzo promijeni. Čak i surfanje internetom postane zamorno, a nakon toliko slobodnih sati nemate više ni tema za razgovor s kolegama. Počne se javljati nezadovoljstvo i osjećaj kako ne doprinosite firmi, a to često dovede i do preispitivanja sebe i vlastitih kvaliteta. Ili se počnete baviti tuđim životima, što nikako nije poželjna osobina te dovodi do narušavanja odnosa među kolegama i suradnicima.

Dolazite zadnji, a odlazite prvi

Ako vam je na pameti samo kako što manje vremena provesti u uredu i stalno odbrojavate do sata kada završava vaše radno vrijeme, to je jasni pokazatelj kako niste sretni s poslom koji radite. Samim time i kvaliteta obavljenog posla je upitna, a vi ostavljate dojam neodgovornosti i površnosti. Ako u tome što radite nema bar malo strasti, vjerojatno ste se našli na pogrešnom mjestu.

Nemate mogućnost biti kreativni

Kreativnost je uvijek poželjna i cijenjena osobina, ali ponekad se dogodi da se nađete na radnoj poziciji u kojoj cijeli radni proces ide po već uhodanom protokolu. Mehaničko obavljanje posla bez ispunjavanja svih vaših potencijala zna dovesti do osjećaja frustracije i nemoći, ali i zamjenjivosti. Teško se pomiriti s činjenicom da se vaše ideje koje bi možda dovele do poboljšanja posla ne prihvaćaju, pogotovo ako ste izrazito kreativna osoba. U tom slučaju posao “na traci” nije nikako za vas.

Komunikacija je loša

Dobra komunikacija ključ je uspješnog odnosa, kako poslovnog tako i privatnog. U korporativnom svijetu zna dovesti do odličnih rješenja i novih ideja. Važna je na svim razinama poslovanja. Nedostatak povratne informacije od nadređenih nakon obavljenog posla ili premalo informacija prije projekta ili vezano za teme koje vas se tiču, često uzrokuje ne ispunjenje očekivanja. Međusobno poštovanje je izrazito važno. Povišeni tonovi umjesto konstruktivnog razgovora, kao i neprimjereni komentari dovode do dugotrajnih posljedica i smanjenjem volje za kvalitetnim radom. Radna atmosfera u uredu, ali i dobar odnos sa suradnicima je jako bitan jer s njima provodimo dosta vremena i važni su za uspješno odvijanje poslovnih procesa.

“To je nemoguće”

Ako ste se uhvatili kako često govorite da je neki rok ili projekt nemoguć, trebate se zapitati imate li uopće volje potruditi se oko posla koji obavljate. Nedostatak motivacije znak je zasićenosti radnom mjestom. Prihvaćanjem izazova pomičemo ljestvicu u vlastitom profesionalnom razvoju, a ukoliko nikada nemamo potrebu za vlastitim rastom, alarmantno je stanje. Ova izjava također se negativno odražava i kod nadređenih jer ostavlja dojam kako niste dovoljno zainteresirani ili čak da niste dorasli poslu. Takvim postupkom sami sebe sabotirate i priječite put napredovanju.

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -