3 slučaja kada je financijsko ulaganje u karijeru isplativo

Svi znamo da kako bi jednog dana bili uspješni, moramo uložiti mnogo toga u razvoj karijere. Moramo uložiti svoje vrijeme, trud i znanje. A ponekad moramo uložiti i novac.

Glavni problem kod bilo kakvog financijskog ulaganja je naravno, nedostatak novca. Gotovo svatko od nas gleda sve moguće načine kako uštedjeti i kod bilo kakve financijske odluke često se pitamo da li nam je to stvarno potrebno?

Financijsko ulaganje u karijeru je neophodno

No, ponekad moramo potrošiti nešto novca da bismo mogli kasnije zaraditi. Ta stara izreka vrijedi i za ulaganje u razvoj karijere. Leslie Moser u članku za The Muse dala je tri primjera kada biste trebali uložiti u karijeru.

1. Kada mislite da će ime/brend zapravo činiti neku razliku

Prije nego pozovu kandidate na razgovor za posao, mnoge kompanije u životopisu traže određeno obrazovanje ili radno iskustvo, odnosno traže kandidate s obrazovanjem na određenom fakultetu ili radnim iskustvom u određenoj kompaniji.

Ako tražite posao u industriji, a znate koje su najbolje tvrtke, najbolje bi bilo da neko vrijeme provedete volontirajući u tim tvrtkama, naročito ako ste tek završili fakultet. Kada ćete kasnije tražiti posao, a u vašem životopisu će stajati godina dana radnog iskustva u tvrtki na dobrom glasu u toj industriji, vjerojatnije ćete dobiti posao, nego da uopće nemate radnog iskustva ili da radite godinu dana u nekoj manjoj, nepoznatoj tvrtki.

U ovom slučaju vaša godina dana besplatnog rada se isplati. Uostalom, tko zna, možda vas i ta vrhunska tvrtka nakon godine dana zaposli za stalno.

2. Kada morate ostaviti dobar prvi dojam

Odijelo možda ne čini čovjeka, ali odjećom uvijek ostavljamo prvi dojam. Ako idete na razgovor za posao, pobrinite se za primjernu odjeću, obuću i dodatke. Isto tako, možda je vaš poslovni stil više casual, ali kada idete na sastanak s klijentom, potrudite se ostaviti profesionalni dojam nekim lijepim poslovnim odijelom ili poslovnom haljinom.

Također, obratite pozornost na primjerene cipele, a nova poslovna torbica sigurno neće naštetiti.

Uostalom, koju ženu nova odjeća, obuća i cipele ne oraspolože i podignu samopouzdanje?

3. Kada mislite da se troškovi putovanja isplate

Troškovi putovanja su definitivno jedan od najvećih izdataka za ulaganje u karijeru. Ako tražite posao u drugom gradu ili državi, naravno da možete obaviti razgovor za posao putem telefonskog ili video intervjua, ali ostavit ćete mnogo bolji dojam i osjećaj profesionalnosti kod potencijalnih poslodavaca ako otputujete i obavite razgovor osobno. A da ne spominjemo da ćete si povećati šanse za zaposlenjem.

Ista stvar vrijedi i za nove poslovne partnere ili klijente. Možda mislite da si trenutačno ne možete priuštiti poslovno putovanje, ali bolji ćete dojam ostaviti razgovorom u „četiri oka“. Gledajte na dugoročne poslovne planove, a ne samo na kratkoročne.

Odlazak na razne konferencije i networking evente također nije loša ideja, makar oni bili u drugom gradu i cijena karte vam se možda čini previsoka. Na takvim događanjima možete upoznati ljude interesa sličnih vašima, a nikad ne znate hoćete li upoznati osobu koja bi vam mogla pomoći u razvoju karijere ili biznisa.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -