4 faktora zbog kojih će djevojke odabrati studij računalne znanosti

Velik broj podataka pokazuje da jako malo djevojaka nakon završene srednje škole upisuje studij računalne znanosti. Općenito je jako malo žena u STEM područjima, a uvjeti upisa na fakultet su isti za oba spola. Zašto onda toliko malo djevojaka želi studirati računalne znanosti? Ipak je to zanimanje budućnosti, premda bismo mogli reći i sadašnjosti.

Faktori koji utječu na odabir studija računalne znanosti

Upravo se tim pitanjem pozabavila kompanija Google, koja je provela istraživanje kako bi identificirala faktore koji utječu na odluku djevojaka o upisu studija računalne znanosti.

Istraživanje je pokazalo da glavni faktori koji utječu na njihovu odluku nisu zanimanje roditelja, prihodi obitelji ili slični faktori za koje biste možda pomislili da imaju veliki utjecaj na izbor budućeg zanimanja. Google je otkrio ova 4 glavna faktora.

1. Potpora okoline

Potpora okoline je najvažniji faktor. I to ne samo potpora od strane obitelji – roditelja, braće i sestara, već i od prijatelja te nastavnika. Potpora okoline čini velik dio odluke hoće li djevojka nakon završetka srednje škole upisati studij računalne znanosti.

Istraživanje je pokazalo i da uopće nije bitno obrazovanje osoba koje pružaju potporu, odnosno članovi obitelji, prijatelji ili nastavnici u školi ne moraju ima diplomu iz računalnih znanosti.

Najvažnija je potpora roditelja, naravno, zatim prijatelja i nastavnika. Potpora za odabir ovakvih zanimanja se češće pruža dječacima, nego djevojčicama i upravo iz tog razloga istraživači predlažu educiranje roditelja o načinima kako aktivno mogu pružiti potporu svojim kćerima.

2. Samopercepcija

Samopercepcija ili samopoimanje je drugi najvažniji faktor odabira studija računalne znanosti kod djevojčica. Samopercepcija se odnosi na interes i percepciju vlastite sposobnosti rješavanja zadataka i problema, poput matematičkih zadataka ili slagalica.

Takvo rješavanje zadataka, kažu istraživači, može dovesti do porasta samopouzdanja i interesa za računalne znanosti.

Tako se predlaže građenje samopouzdanja kod djevojčica tako da im se omogući ili sagradi poticajna okolina u kojoj će moći raditi na razvoju tih vještina, koje će im naposljetku izgraditi samopouzdanje i interes za ovo područje.

3. Akademsko obrazovanje

Ne akademsko obrazovanje okoline, već samih djevojčica. Iskustvo s računalima u školi može uvelike utjecati na njihovu odluku o odabiru karijere. Što je logično, jer djevojčice, pa ni dječaci po tom pitanju, ne mogu donijeti odluku o odabiru karijere u području s kojim se tijekom srednjoškolskog obrazovanja nisu susretali.

Istraživači su otkrili da će djevojčice koje su imale računalne znanosti ili informatiku u srednjoj školi vjerojatnije odabrati studij računalne znanosti od onih koje nisu primile takvo obrazovanje.

Iz tog razloga bi škole trebale omogućiti veću dostupnost računalima, ali i bolje osnovno računalno obrazovanje. Ovo bi se naročito moglo primijeniti na hrvatsko srednjoškolsko obrazovanje, gdje djeca u sklopu predmeta informatike još uvijek uče nepotrebne podatke.

4. Percepcija područja

Percepcija računalne znanosti i mogućnosti karijere koju obrazovanje u tom području može donijeti zadnji je faktor koji utječe na odluku o upisu studija računalne znanosti. Ta percepcija utječe na dva načina. Prvi je da nerazumijevanje otežava donošenje informirane odluke, a drugi da zbog krive percepcije djevojke odmah na početku odbace mogućnost karijere u tom području.

Mediji djevojkama često prikazuju krivu ili jednoličnu sliku rada s diplomom iz računalstva zbog čega ne mogu percipirati karijeru koja bi im omogućila akademski razvoj (inovacije, rješavanje problema, istraživanje), ali i socijalnu komponentu, odnosno strast koja bi ih pokretala (pomaganje ljudima, olakšavanje svakodnevice, razvoj medicine i sl).

Mladim djevojkama nedostaju ženski uzori, a mediji bi trebali prikazati više primjera kako računalstvo može promijeniti živote ljudi.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više