Inovativne studentice iz Varaždina osmislile čokoladicu koja bi mogla zamijeniti vašu jutarnju kavu

Sjećate li se studentskih dana kada ste trčali s jednog predavanja na drugo, a da niste imali vremena ni kavu popiti? A sada, kada ujutro ustanete i trčite na posao i puno puta ne stignete uzeti svoju „jutarnju dozu kofeina”? Zar ne bi bilo super kada bi, umjesto kuhanja te jutarnje kave, mogli primjerice, pojesti čokoladu koja će vas razbuditi?

Upravo su na tu ideju došle Antonija Milak i Ema Novak, studentice varaždinskog FOI-a (Fakultet organizacije i informatike), koje su svoju ideju pretvorile u projekt „Kofeina“ s kojim su se prijavile na natječaj Poslovnog dnevnika „Hrvatska pamet Hrvatskoj“. U intervjuu za Poslovni dnevnik otkrile su kako su došle na ideju i kakvi su im planovi.

Kofeina – čokoladica s kofeinom kao zamjena za kavu

Kako to inače i ide, jedna od ovih mladih inovatorica na ideju o „kofeinskoj čokoladici“ došla je vlastitim iskustvom. Naime, kako cijele dane provodi na fakultetu, a pauze između predavanja traju samo 15 minuta, često zbog gužvi ispred automata za kavu nije uspjela doći na red i popiti kavu koja bi joj omogućila da se „razbudi“ i poveća koncentraciju potrebnu za daljnja predavanja.

Shvatila je da bi zaista bilo praktično kada bi postojao proizvod zbog kojeg ne bi ovisila o aparatima za kavu. I rođena je „Kofeina“, čokoladica s kofeinom koja u kratkom roku podiže raspoloženje i koncentraciju i koja bi služila kao zamjena za kavu.

„Obzirom na to da ubrzan način života i posao sprječava ljude da uživaju u kavi, naša im energetska čokoladica s pojačanom dozom kofeina nudi kvalitetnu zamjenu. Našu ciljnu skupinu čine ljudi mlađe dobi, prvenstveno studenti i srednjoškolci, jer oni često nemaju dovoljno velike pauze da popiju kavu. Mnogi naši prijatelji i poznanici imaju problema s buđenjem rano ujutro, a još im je veći problem odvojiti vrijeme za kuhanje jutarnje kave. Također, uočile smo da je u pauzama između predavanja veliki red ispred automata zbog čega neki ne stignu kupiti kavu ili je ona prevruća za konzumiranje“, rekle su mlade inovatorice.

Konkurencije se ne boje

Studentice su uvjerene da bi čokoladica postigla uspjeh jer je proizvod inovativan, a u prilog im ide i činjenica da nemaju izravnih konkurenata na hrvatskom tržištu jer kod nas ne postoje proizvođači energetske čokoladice na bazi kofeina, iako konkurencija postoji.

“Postoje proizvodi koji sadrže povećani udio kofeina poput Kavabona, praline Pocket Coffee, Merci s kavom i druge čokolade s punjenjem od kave, ali niti jedan od navedenih se ne promovira kao zamjena za kavu. Ako bismo malo šire gledali konkurenciju, vidjeli bismo da su nam konkurenti svi proizvođači kave i čokolade te proizvođači raznih energetskih napitaka“, pojasnile su Ema i Antonija, koje su u svrhu projekta „osnovale“ tvrtku pod nazivom „Wake up“.

A kao prave buduće poduzetnice, Ema i Antonija definirale su i kratkoročne, dugoročne i srednjoročne ciljeve tvrtke, a javnost žele osvojiti i kvalitetom i pristupačnom cijenom ovog inovativnog proizvoda.

“Smatramo da Kofeina svojom kvalitetom i pristupačnom cijenom može privući velik broj potrošača. Ona spaja ugodno s korisnim, tj. laku konzumaciju s trenutnim osjećajem buđenja. Želimo još napomenuti da naš cilj nije istisnuti kavu s tržišta, već pružiti potrošačima zamjenu kada nemaju mogućnosti razbuditi se istom”, pojasnile su Antonija Milak i Ema Novak.

Ovim mladim inovatoricama želimo svu sreću u realizaciji njihova projekta, a tko zna, možda ćemo za koju godinu na policama trgovina vidjeti i čokoladicu „Kofeina“.

PPUB-Disclaimer

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više