5 najboljih aplikacija za trčanje

Trčanje je najjednostavniji i najjeftiniji način tjelovježbe koji može imati veoma pozitivne posljedice ne samo na vaše fizičko već i psihičko zdravlje. Mnogi trčanje koriste kao sredstvo za rješavanje stresa, dok ga drugi koriste kako bi potaknuli mozak na razmišljanje.

I dok neki vole trčati u tišini, odnosno uživati u zvukovima oko sebe, drugi za davanje tempa biraju omiljenu glazbu. Oni koji trče u teretani ili na pokretnoj traci, čak gledaju televiziji ili čitaju knjigu tijekom rekreacije.

Pametni telefoni omogućili su nam da tijekom trčanja uz sebe imamo osobnog trenera koji će nas pratiti na svakom koraku, bilježiti naš napredak ili nas zabaviti i tako nam skrenuti pozornost s kilometara koje prolazimo.

Kako odabrati pravu aplikaciju?

Biranje odgovarajuće aplikacije za pametni telefon ovisi, ponajprije, o tome što želite da ta aplikacija čini. Različite aplikacije imaju različite mogućnosti koje mogu ovisiti i o pametnom telefonu koji imate, ali i o tome jeste li spremni platiti za punu verziju ili vam je dovoljna besplatna verzija aplikacije.

U svakom slučaju, postoji nekoliko kriterija o kojima treba razmisliti prilikom odabira aplikacije.

Prije svega, koliko vam je važna podrška drugih. Ako ste natjecateljski tip trkača i želite se prijateljima pohvaliti koliko ste otrčali, ili vam jednostavno treba potpora drugih koji će vas potapšati po leđima i reći ‘bravo, samo tako dalje’. Čak i ako ne volite trčati u grupi, aplikacije poput Endomondo, RunKeeper ili DailyMile, dat će vam osjećaj da su svi vaši prijatelji cijelo vrijeme s vama.

. Svaka će aplikacija zabilježiti vašu rutu, udaljenost koju ste prošli i vrijeme. No, na vama je da odlučite želite li te podatke, u stvarnom vremenu podijeliti sa svim svojim prijateljima na društvenim mrežama ili, primjerice, svom blogu. Zbog vaše sigurnosti, možda nije najpametnije cijelom svijetu odavati točnu lokaciju i činjenicu da vas sljedećih pola sata neće biti kod kuće.

Možete li kontrolirati glazbu i kameru tijekom korištenja aplikacije. Bez obzira slušate li vlastitu glazbu, radio ili neki podcast ili pak naiđete na zanimljivu situaciju koju želite zabilježiti kamerom, bitno je da vam aplikacija koju koristite za trčanje dopusti pristup multimedijskim sadržajima bez gašenja aplikacije i gubitka ostvarenog napretka ili podataka.

aplikacije Gear S_Running

Na kojem ste stupnju trčanja. Trkači rekreativci i početnici ne trebaju napredne aplikacije koje prate napredak u detalje. S druge strane, oni koji se intenzivno pripremaju za maraton ili koju drugu utrku cijeniti će napredne mogućnosti izrade grafova napretka ili praćenja broja otkucaja srca na pojedinim kontrolnim točkama.

Trčite li stalno istom rutom. Nema razloga da zanemarite trčanje jer ste na službenom putu u drugom gradu ili državi i ne znate kojom rutom trčati. Postoje aplikacije koje vam nude različite rute drugih korisnika, a koje su već obrađene pa tako možete odabrati rutu ovisno o duljini, trajanju ili zahtjevnosti.

Želite li učiniti nešto za druge dok trčite. Naime, postoji cijeli niz aplikacija koje potiču na kretanje i rekreaciju, a koje vaš rezultat pretvaraju u novčanu pomoć dobrotvornoj udruzi po vašem izboru. Ili se možete okladiti u neki novčani iznos pa ako ne ispunite zadani cilj, dužni ste iznos platiti.

Želite li se zabaviti, odaberite neku od aplikacija koje vam nude zanimljive priče ili scenarije koji će vas toliko zaokupiti da bi vam se lako moglo dogoditi da trčite i više od planiranog jer jednostavno želite čuti što se događa u sljedećem poglavlju.

5 najboljih aplikacija za trčanje

Kako na tržištu postoje tisuće različitih aplikacija za trkače i trčanje, napravili smo izbor 5 najboljih aplikacija za trčanje, koje će biti zanimljive i početnicima, ali i iskusnim trkačima koji se ozbiljno pripremaju za neku utrku.

Runkeeper

aplikacije runkeeper

Runkeeper je jedna od omiljenih aplikacija među trkačima. Dostupna je za Android i iOS, a za praćenje aktivnosti koristi GPS ugrađen u pametni telefon. Osim za trčanje, moguće ju je koristiti i za bicikliranje, planinarenje ili bilo koju dugu aktivnost na otvorenom. Uz udaljenost, ritam i ukupno vrijeme aktivnosti, Runkeeper prati i kalorije koje trošite. Sve podatke je moguće prebaciti na računalo i izraditi grafove s napretkom, ali i preuzeti tuđe rute i rutine i tako krenuti stopama drugih korisnika.

Endomondo

Endomondo Sports Tracker je aplikacija koja će također zabilježiti bitne podatke poput udaljenosti, trajanja, potrošenih kalorija, ali i ispisati rutu koju ste prošli na karti. Endomondo je je potpunosti povezana s društvenim mrežama pa će tako rutu kojom ste prošli objaviti na Facebooku ili podatke o tome koliko ste dugo trčali na Twitteru. Besplatna je za Android i iOS, a zanimljivo je i kako možete unaprijed zakazati vrijeme vježbe i svoje ciljeve te dobiti povratne audio komentare od trenera.

Strava Running

aplikacije strava

Iako joj ime možda ulijeva nepovjerenje, Strava Running je jedna od najpopularnijih aplikacija za trčanje na Androidu i iOS-u. Uz uobičajene mogućnosti praćenja tjelesne aktivnosti poput brzine kojom se krećete, udaljenosti i vremena, ona ima i natjecateljsku komponentu jer sve te podatke stavlja u usporedbu s drugim korisnicima. Tako je moguće natjecati se protiv potpunih neznanaca ili prijatelja, ali i ispunjavati određene izazove i prikupljati virtualna dostignuća.

Couch-to-5K

Svi oni koji žele dodatni motiv za trčanje mogu odabrati aplikaciju Couch-to-5K. Već samo ime govori da je ovo aplikacija kojoj je cilj podići korisnika s kauča i dovesti ga u formu da može istrčati maraton od 5 kilometara. Korisnicima Android i iOS telefona nudi se redoviti program treninga, tri puta tjedno tijekom devet tjedana, kako bi se iz pasivnog promatrača pretvorili u maratonca. Na tom putu korisnicima će pomoći virtualni treneri i motivacijske poruke koje je moguće preslušavati tijekom trčanja.

Charity Miles

aplikacije charity miles

Spoj ugodnog s korisnim. Tako bi se ukratko moglo opisati aplikaciju Charity Miles. Ova besplatna aplikacija, dostupna za Android i iOS, ima za cilj pokrenuti ljude i istovremeno pomoći humanitarnim organizacijama (većinom u SAD-u). Tako za svaku pretrčanu milju, sponzori aplikacije doniraju 25 centi odabranoj humanitarnoj organizaciji. Odličan je izbor za sve one koji žele učiniti nešto dobro za sebe i pomoći drugima.

Trčanje ne mora biti dosadno

Na kraju bismo istaknuli još jednu aplikaciju koja je izuzetno zabavna i koja će vas ‘navući’ na trčanje.

Zombies, Run!

aplikacije za trcanje - zombiesrun

Zombies, Run pretvara dosadno trčanje u akcijsku avanturu i stavlja trkača u poziciju borca protiv zombija. Dovoljno je pokrenuti aplikaciju i staviti slušalice u uši te slijediti upute. Tijekom priče aplikacija će ubacivati ambijentalne zvukove zombija i upute što i kako napraviti kako bi se priča nastavila. Svaka epizoda traje pola sata, a cilj je prikupiti određene predmete kako bi se izgradila baza i zaštitilo od zombija. Za razliku od prethodnih aplikacija, ova se aplikacija, dostupna za Android i iOS naplaćuje, odnosno nudi mogućnost kupovine priče kako biste mogli nastaviti dalje slušati.

Uz gore navedene aplikacije treba istaknuti i kako pojedini proizvođači pametnih telefona u uređaje ugrađuju i vlastite aplikacije koje korisnici mogu koristiti za praćenje fizičke aktivnosti i stanja organizma. Za sve ostale, tu su stotine aplikacija koje se mogu pronaći na tržištu i koje će korektno odraditi praćenje udaljenosti, vremena i potrošenih kalorija.

Foto: screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -