5 savjeta za povratak u školu za zaposlene roditelje

Još malo pa kreće nova školska godina. Što za mnoge zaposlene roditelje znači dvije stvari. S jedne strane više ne moraju “smišljati” dadilje koje će čuvati djecu dok su oni na poslu gotovo cijeli dan, a s druge strane znači i dodatne aktivnosti jer moraju biti uključeni u život svog djeteta u školi.

Savjeti za povratak u školu

Donna Morris, potpredsjednica u kompaniji Adobe zna što znači biti zaposlena mama. U članku za Entrepreneur kaže kako njezin sada 18-godišnji sin odlazi na studij. U tih 18 godina naučila je mnogo o roditeljstvu te je imala i uspone i padove. No, vjeruje da ju je činjenica da je zaposlena mama učinila jačom, s čim se mogu složiti mnogi zaposleni roditelji, čemu su najviše doprinijeli naporan rad, sposobnost multitaskinga i određivanje prioriteta.

Sada, potaknuta odlaskom sina na studij, odlučila je svim zaposlenim roditeljima savjetovati 5 stvari koje su njoj pomogle da bude uspješna zaposlena mama.

1. Nađite vrijeme da budete uključeni u život djeteta

Na poslu gotovo uvijek možemo pronaći vremena da „uguramo“ još taj jedan zadatak ili obavezu u svoj prenatrpani raspored. Nažalost, za privatni život ne možemo reći isto. Nađite vrijeme za svoje dijete. Tako je Morris, na primjer, volontirala u školi i vozila svog sina u školu prije odlaska na posao.

Ako baš odlazite na posao prije nego vaše dijete kreće u školu, možete ga voziti na neke druge aktivnosti poslije škole, kao na nogometni trening ili sat sviranja gitare.

2. Ne morate biti savršena mama

Mnoge majke osjećaju krivnju jer vjeruju da ne čine dovoljno za svoje dijete ili da jednostavno provode premalo vremena s njima. Današnje roditeljstvo je puno teže nego je to bilo kod naših roditelja. Čak ni naši roditelji, makar radili i “samo” 8 sati, nisu nastojali da sve bude savršeno.

Nemojte liječiti taj osjećaj krivnje s pečenim kolačićima svaki dan poslije škole, s velikim doručkom s nekoliko vrsta jela ili sjedenjem s djetetom dok ono piše domaću zadaću. Posvetite se jednoj stvari. Tako je Morris svake godine sinu poklanjala album s najboljim obiteljskim slikama, koji on cijeni i čuva. Radije provedite kvalitetno vrijeme s djetetom jer vjerujete, ne morate biti uz njega baš svake sekunde.

3. Razgovarajte s djetetom

Komunikacija je jako važna. Pokažite svom djetetu da vas zanima što se događa u njegovom životu, makar vam ono pola sata pričalo o stvarima koje vam se čine kao „dječji problemi“. Nemojte na njih odmahnuti rukom jer je vašem djetetu to sada bitno.

Kako su djeca starija, sve je teže s njima održavati komunikaciju pa možete razgovarati o svom životu i što se događa u njemu. Nemojte starije dijete obasipati s pitanjima, nego ga/ju pustite da vam sam/a kaže što želi.

4. Budite fleksibilni

Potpunu ravnotežu između privatnog i poslovnog života je nemoguće pronaći i da budemo realni, u današnje vrijeme to više nije ni moguće. Umjesto toga, budite fleksibilni. Onako kako vam se dogodi da morate otići ranije s posla da odvezete dijete doktoru ili da odete na predstavu u kojoj ono glumi, tako će vam se sigurno dogoditi da ćete morati obaviti telefonski poziv ili odgovoriti na važan poslovni e-mail kasnije navečer u vrijeme koje bi trebalo biti rezervirano za obitelj. Uskladite poslovni i privatni život pomoću fleksibilnosti.

5. Nemojte zanemariti svoj osobni i profesionalni razvoj

Dok pokušavamo uskladiti poslovne obaveze, brigu za djecu, ali i kućanstvo, često zaboravljamo na sebe. Pronađite vrijeme za sebe – za osobni razvoj, kao i za profesionalni. Morris, primjerice, na početku svake godine, kako bi imala na umu svoju karijeru, zdravlje i osobne ciljeve, zapiše ciljeve za tu godinu u pametni telefon te ih isprinta i nosi u novčaniku kako bi imala podsjetnik da su i njeni ciljevi važni.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više