Predsjednica Europske središnje banke otkrila najteže situacije u kojima se našla u svojoj karijeri jer je žena!

Ne može se osporiti da je Christine Lagarde jedna od najmoćnijih osoba u Europi, ako ne i u svijetu. Međutim, i predsjednica Europske središnje banke se morala boriti sa seksizmom, a nedavno je izjavila kako se nada da mlade žene neće morati iskusiti seksizam kao što je ona morala ranije u svojoj karijeri.

Lagarde je razgovarala s Ursulom von der Leyen, predsjednicom Europske komisije, u podcastu ECB-a (The European Central Bank Podcast) povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.


Pročitajte više: Christine Lagarde – žena koju slušaju državnici diljem svijeta


Ova osebujna Francuskinja prije nego što je postala predsjednica Europske središnje banke bila je na čelu Međunarodnog montarnog fonda upravo u trenutku kada je trebalo “počistiti nered”, odnosno kada je MMF potresala globalna ekonomska kriza i  seksualni skandal vezan uz prethodnog čelnika, Dominiquea Strauss-Kahna. U ovu, inače za muškarce rezerviranu fotelju, sjela je u srpnju 2011. godine.

Osvrćući se na svoju ranu karijeru, Lagarde je rekla da ju je klijent upitao može li dobiti kavu dok je radila posao u odvjetničkoj tvrtki s timom muškaraca u kojem je bila jedina partnerica. Lagarde mu je na to rekla “Da, naravno, ako odete sami po nju.”

“Nekoliko mu je mojih suradnika trebalo nježno objasniti da nisam tajnica koja kuha kavu, ja sam zapravo partner koji vodi tim”, objasnila je.


Pročitajte više: Kakva ženska podrška! Predsjednica Europske središnje banke napisala zašto je predsjednica Europske komisije među najutjecajnim ljudima na svijetu!


Lagarde se prisjetila i drugog iskustva kasnije u svojoj karijeri, kada je bila francuska ministrica trgovine i morala je proći “užasnu vježbu” odgovaranja na pitanja ispred parlamenta. “I sjećam se kako sam otišla do podija na kojem morate odgovoriti na pitanje, a jedan me stariji član parlamenta pogledao s visoka i rekao: “Pitam se s kim je otišla u krevet da bi je postavili tamo gdje je”, rekla je Lagarde.

“Stoga sam ga otišla posjetiti kako bih mu objasnila da ne moram spavati ni s kim da bih bila tu gdje jesam, a ako je želio provjeriti moju kompetentnost i vještine, bio je više nego dobrodošao da mi postavi tehnička pitanja na koja ću drage volje odgovoriti”, dodala je.

Lagarde je nadalje rekla da se nada da mlade žene nemaju toliko loša iskustva kao što su bila njezina.

Osim što je prva predsjednica ESB-a, Lagarde je bila i prva žena koja je bila francuska ministrica financija, ali i prva direktorica Međunarodnog monetarnog fonda.


Pročitajte više: Žene u financijskom sektoru još uvijek teže napreduju do vodećih pozicija


Von der Leyen također ima karijeru kojom stvara povijesti, a postala je prva žena koja je imenovana njemačkom ministricom obrane i predsjednicom Europske komisije, izvršnog ogranka Europske unije.

U podcastu je von der Leyen rekla da joj je dosadilo što je više puta pitaju kako uspijeva uskladiti brigu o djeci i biti vladina ministrica. Dok je radila kao njemačka ministrica obrane, von der Leyen rekla je da ju je jednom moderator talk showa pitao: “Jeste li već odabrali želite li biti loša majka ili loš ministar?”

Von der Leyen je rekla da je bila šokirana tim pitanjem i da se nada da su se stavovi od tada promijenili, međutim prepoznala je kako rodni stereotipi i dalje postoje.

Foto: ECB, Facebook Christine Lagarde

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zagreb seo summit

Zagreb SEO Summit 2024.: Najveći SEO događaj godine po prvi put...

Zagreb će 20. i 21. lipnja postati svjetsko središte za sve digitalne profesionalce i zaljubljenike u digitalni marketing, a najviše za...
- Advertisment -