Slučaj Andrew Tate – Znate li čemu vašu djecu ‘uče’ influenceri?

Vrlo je vjerojatno da po prvi put čujete ime Andrew Tate. No, vaša su djeca itekako upoznata s ovom javnom ličnosti. Bivši svjetski prvak u kickboxingu, Tate je poznat na društvenim mrežama poput TikToka, Instagrama i Youtubea gdje je iznosio svoja kontroverzna mišljenja i stavove o ženama, vezama, ali i životu općenito.

Andrew Tate ima stavove 75-godišnjaka

Ovaj 35-godišnjak svoje je online platforme redovito koristio ako bi sebe prikazao kao imućnog ljubitelja brzih automobila, osobu koja puši cigare i playboy je. Uz poticanje ovih nezdravih životnih standarda kao poželjnih, Tate ima i prodoran glas. Svoje stavove o ženama, točnije kako bi one trebale biti kućanice, ne znaju voziti i zapravo su muškarčeva imovina, iznio je u videima na svojim profilima.

Njegove su poglede razne udruge za zaštitu zlostavljanih opisale kao ekstremno mizogine. Uz to, ima sposobnost radikalizacije muškaraca i dječaka, da i sami slijede njegov primjer u stvarnom životu, prenosi The Guardian.  


Pročitajte više: Bivši tehnološki čelnik Googlea pohvalio se na Twitteru kako je bacao ženske životopise pred njima: ‘Idi i rađaj djecu’


Radikalizacija putem društvenih mreža

Iz Kanade pristižu pritužbe nastavnika koji su primijetili kako njihovi muški učenici izgledno pod utjecajem Tateova sadržaja, kopiraju njegove obrasce ponašanja i neprimjereno tretiraju vršnjakinje. Nittya Rizza, kanadska profesorica koja predaje maturantima, smatra da je nekoliko faktora Tateu dalo veliku moć i utjecaj nad ovim mladim umovima, prenosi Jezebel. Nedostatkom socijalizacije uslijed pandemije i nemogućnošću izlaska iz kuće ovisnost o društvenim mrežama među adolescentima je u porastu. Ne čudi da su mladi momci naišli na sadržaj koji su Tate i njegovi sljedbenici plasirali svugdje po Internetu. Ne znaju za bolje, pa vjeruju da je baš to ispravan način za tretiranje suprotnog spola.

Jedna je nastavnica na vlastitom TikToku podijelila kako je 13-godišnjak, njen učenik, vrijeđao školsku kolegicu na temelju težine i rekao joj “… da je poput svake druge djevojke na svijetu i da koristi muškarce da bi dobila novac, a on je barem muškarac koji teško radi i da zarađuje vlastiti novac.” Zvuči li ovo kao normalan komentar dječaka koji tek ulazi u pubertet, ili kao recitirana izjava nekog drugog?

Zabrinjava slučaj iz Novog Zelanda gdje je nastavnica prijavila da njeni učenici u dobi od 13 do 15 godina izjavljuju “da žene koje su seksualno zlostavljane, ‘same to traže’ zbog onog što nose” te da “ako je žena već imala pobačaj gubi pravo da koristi izjavu ‘njeno tijelo, njen odabir'”.

Teorizira se kako je Tate uspio u svojem naumu radikalizacije velikog broja mladih, usamljenih dječaka, pa čak i muškaraca. Naime, svojim sadržajem ih uvjerava kako uzrok njihove usamljenosti nisu oni sami, već da je krivica na ženama. Ono što ‘propovijeda’ je da su ženska tijela objekti, za mušku konzumaciju i dominaciju. Također, tvrdi da žene nisu autonomne niti imaju prava nad vlastitim tijelom.


Pročitajte više: Zašto je, pokraj mizoginog Tatea, najveći problem ‘dosadan’ život Grete Thunberg?


Gotovo 12 milijardi pogleda

Ako i dalje mislite da je ovo bezazleno, na TikToku, poznatoj društvenoj mreži koja je jako popularna među adolescentima, videi s Tateom pogledani su 11.8 milijardi puta. Na svijetu ima nešto manje od 8 milijardi ljudi, što znači da je Tateov utjecaj zastrašujuće velik. Poruke poput one da žrtve silovanja moraju snositi odgovornost za svoje napade te kako on hoda s mladim ženama od 18-19 godina kako bi na njima ‘ostavio utisak’, šire se diljem svijeta i ostavljaju utjecaj na mlade ljude.

Brendirao se kao self-help guru, nudeći svojim većinski muškim fanovima ‘recept’ za zaradu novca, ‘muvanje’ žena i ‘bijeg iz matrixa’. Njegova je popularnost rasla proteklih mjeseci, a ime Andrew Tate postalo je sinonim za šovinističku, zadrtu budalu.

Otvoreno je raspravljao o optužbama za nasilje nad nekoliko žena, iako nije jasno je li za njih okrivljen. U jednom je intervjuu prepričao situaciju tučnjave u klubu kad je jednoj ženi slučajno slomio čeljust. Policija ga je istraživala i zbog navodnog zlostavljanja žene, što je porekao. Uz njega se vežu mnoge druge optužbe o nehumanom tretiranju žena, čak i otmici.

Tako je nedavno i uhićen pod sumnjom na silovanje i trgovinu ljudima.

Kult pod krinkom online tečaja

Andrew Tate vodi i Hustler’s University pod sloganom ‘a modern wealth creation‘. Online je to tečaj koji polaznicima nudi (njih preko 100 tisuća) savjete kako zaraditi i do 10 tisuća dolara mjesečno. Sve to za SAMO 49.99 USD mjesečno. No, ovo je samo još jedna od Tateovih izmišljotina. Više izvora tvrdi da je jedna od stavki za dovršavanje tečaja podjela Tateova sadržaja na društvene platforme i širenje utjecaja. Tako je Tate skupio skupio zavidan broj pratitelja, zapravo sljedbenika, koji još njemu plaćaju kako bi širili njegove ideje. Zvuči kao vođa kulta, zar ne?

Internet je u slučaju Andrewa Tatea podijelio svijet na njegove istomišljenike i sljedbenike te one koji mu se oštro protive. Svakako, njegov je utjecaj neosporiv i velik. Činilo se da mu je nemoguće stati na kraj, dok društvene mreže nisu redom krenule s blokiranjem njegovih profila. Meta, vlasnik Facebooka i Instagrama, izjavila je da su kickboxera uklonili sa svojih platformi zbog kršenja njihovih pravila o opasnim organizacijama i pojedincima, prenosi BBC.


Pročitajte više: “Vidi nje, kak ona misli da je lijepa” – Kad ćemo se riješiti toksičnih muškaraca koji si dopuštaju žene objektivizirati na svakom koraku?


Je li Tateu napokon odzvonilo?

TikTok ne samo da je bannao račun gospodina Tatea, već je njihov glasnogovornik rekao BBC-u: „Mizoginija je ideologija puna mržnje koja se ne tolerira na TikToku.“ Izgleda da im je Tate zadao glavobolje, jer njegov su sadržaj ovom platformom dijelili mnogi drugi pojedinci. “Tjednima uklanjamo videozapise i račune koji krše pravila i pozdravljamo vijest da druge platforme također poduzimaju mjere protiv ove osobe.“

Google, u čijem je vlasništvu YouTube, slijedio je primjer ostalih društvenih mreža i terminirao njegove račune tamo. „Ukinuli smo kanale povezane s Andreweom Tateom zbog višestrukih kršenja naših Community Guidelines i Terms of Service, uključujući našu politiku govora mržnje,“ priopćili su iz Youtubea BBC-u. „Ako je kanal ukinut, osoba koja je prenijela sadržaj ne može više koristiti, posjedovati ili kreirati drugi YouTube kanal“, objašnjavaju.

Je li doista odzvonilo ovom ‘modernom muškarcu’ ili je svojim utjecajem uspio stvoriti novu generaciju istomišljenika koji će slijediti njegove apsurdne, nazadne, patrijarhalne stavove za koje tvrdi da su ključ njegova uspjeha? Iako je njegov glas ugašen i iako je uhićen, ostavio je trajne posljedice na mnogim mladim umovima u formativnim godinama, kojima je vlastite stavove nametnuo kao ispravne.

Foto: Instagram officialandrewt8

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zagreb seo summit

Zagreb SEO Summit 2024.: Najveći SEO događaj godine po prvi put...

Zagreb će 20. i 21. lipnja postati svjetsko središte za sve digitalne profesionalce i zaljubljenike u digitalni marketing, a najviše za...
- Advertisment -