Bojkot Facebooka: Zašto sve više kompanija bojkotira oglašavanje na najvećoj društvenoj mreži?

Bojkot Facebooka je glavna tema svih kompanija koje se na ovaj ili onaj način bave digitalnim marketingom. Najveća društvena mreža suočava se s velikim problemom jer je 800 tvrtki širom svijeta prestalo koristiti oglašavanje putem Facebooka te povuklo milijune dolara s te društvene mreže. Vodeće kompanije koje predvode bojkot su Coca-Cola, Ford, Unilever, a sve sa zahtjevom da Facebook počne nadzirati govor mržnje.

Povezano:

Što je potaknulo bojkot Facebooka?

Bojkot je postao presudni test za tvrtku koja je donedavno bila ključna platforma za slobodu govora. Koalicija #StopHateforProfit pokrenula je bojkot Facebooka jer nisu odgovorili na govore mržnje i nasilne sadržaje, vezane uz smrt Georgea Floyda. “[Facebook] je plodno mjesto za rasnu mržnje”, rekao je Derrick Johnson, predsjednik NAACP-a, jedne od skupina koje čine koaliciju.

Ukratko, koalicija se pojavila kao možda najjači protivnik Facebooka, kao malo tko drugi. Ni Kongres, niti europske regulative, niti izjave slavnih osoba da će izbrisati Facebook profile nisu utjecale na moć društvene mreže.

No, ovoga puta su burze reagirale, cijene dionica Facebooka pale su za osam posto nakon najave bojkota. Najveća društvena mreža uprihoduje tek nešto manje od 2% svog profita mimo oglašavanja što bi značilo da je koalicija zadala ogroman udarac koji će biti još veći ako se poveća broj tvrtki koje ga bojkotiraju, a prema nekim najavama bojkotu bi se trebalo pridružiti još korporacija diljem svijeta. Organizatori bojkota apeliraju na oglašivače da na mjesec dana isključe reklame na toj društvenoj mreži kako bi se Facebooku nanijela konkretna financijska šteta. 

Kako je Facebook reagirao?

Mark Zuckerberg, osnivač i prvi čovjek Facebooka, pak, oglasio se i rekao kako Facebook nastoji poboljšati politiku sadržaja na društvenim mrežama, istovremeno potičući promicanje rasne pravde. Istaknuo je kako su ulagali milijarde američkih dolara kako bi pregledavali sadržaj, a nedavno su zabranili pristup 250 organizacija koje zagovaraju bjelačku nadmoć. No, Zuckerberg je također poručio oglašivačima da neće popustiti.

I dok mu je cijena dionica naglo pala, Zuckerberg – koji je dugo branio platformu kao prostor za slobodu izražavanja – navodno je rekao da će se oglašivači vratiti „uskoro“. Analitičari također kažu da Facebook neće doživjeti veliki slom jer većina oglasa dolazi od malih i srednjih kupaca, a ne od velikih korporacija koje ga bojkotiraju. Bloombergovi istraživači predviđaju da bi bojkot Facebook mogao koštati samo 250 milijuna dolara od prodaje oglasa – što je mali pad s obzirom na to da tvrtke ima godišnji prihod od 77 milijardi dolara.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zagreb seo summit

Zagreb SEO Summit 2024.: Najveći SEO događaj godine po prvi put...

Zagreb će 20. i 21. lipnja postati svjetsko središte za sve digitalne profesionalce i zaljubljenike u digitalni marketing, a najviše za...
- Advertisment -