A u čemu trčati na +30 nego u kupaćem kostimu?

U posljednjih nekoliko dana fotografija nizozemske manekenke Ymre Stiekema kako trči s djetetom u kolicima privukla je pažnju gotovo svih svjetskih medija. I u većini slučajeva komentari na fotografiju su poprilično negativni. Možda i ne bi bili da manekenka ne trči samo u kupaćem kostimu.

Manekenka izazvala lavinu komentara

Ova fotografija postavljana je na Instagramu i Facebooku kompanije Bugaboo, kao dio promotivne kampanje za nova kolica dizajnirana posebno za majke koje žele trčati sa svojim djetetom. Fotografija je u proteklih tjedan dana privukla više od 500 komentara na Facebooku. Jedan dio komentara je pozitivan, dok je većina ipak negativna. Glavna zamjerka mnogih komentatorica je ta što slika prikazuje nerealnu sliku majčinstva.

„Zašto bi zaboga ona trčala u ovome? Grozna promocija. Neću lagati, ona je fit majka, ali stvarno?“

„Da, sve mi trčimo po cesti u kupaćem kostimu. Realno, ova majka bi trebala na sebi imati tajice i majicu s ostacima bebine hrane.“

„Bugaboo, mi moramo razgovarati i pod „mi“ mislim na sebe i onoga tko je odlučio da je ovo dobar način da dosegnete ciljanu publiku normalnih, prosječnih, svakodnevnih majki koje možda imaju mekane dijelove na tijelu, koji su ostali kao posljedica udomljavanja djeteta na 10 mjeseci.“

Ovo su samo neki od komentara na spornu fotografiju, dok su druge korisnice pribjegle i sarkastičnim komentarima:

„Često sam toliko umorna da se zaboravim obući kada idem na trčanje s klincima.“

„Da, sve mi izgledamo ovako kada trčimo s kolicima, zar ne?“

„Ja ipak preferiram trčati gola s djecom.“

trčati_1

Onaj pozitivan dio komentara je pak hvalio manekenkin izgled i govorio da su žene koje ostavljaju ovakve negativne komentare samo ljubomorne. No, jedan nam je komentar zaokupio pažnju:

„Stvarno djevojke? Jeste li stvarno toliko ljubomorne ili osuđujuće da morate preispitivati u čemu ona trči? Žene bi se trebale međusobno podupirati, a ne se međusobno vrijeđati samo zato jer se vi same ne osjećate dobro. Meni nikada ne bi „prošlo“ da nosim ovo, ali njoj svaka čast.“

Dok je nekima ova manekenka inspiracija, drugima je uvreda, a gore navedeni komentar je pogodio u srž problema. Zašto žene ne bi mogle trčati u kupaćem kostimu?

Zamislite da vidite majku u kupaćem kostimu kako trči s kolicima kod nas. Ili bez kolica, svejedno je. Vjerojatno bi se svi okretali, a neki možda i rekli kako je to „neprimjereno“.

Ljeto je i prosječne temperature su preko 30 stupnjeva. Bilo na moru, bilo na kopnu, trkača uvijek ima. I ako pogledate muškarce koji trče, vjerojatno ćete primijetiti da često trče samo u kratkim hlačama. Okrenemo li glavu i „prevrćemo“ s očima na njih? Naravno da ne. Jer je to normalno. Ali ženu u kupaćem kostimu nije normalno vidjeti, osim ako to nije na plaži.

Ono što je najgore je to što većina ljudi koji bi „prevrtali“ s očima ili na Facebooku ostavili negativan komentar kako to nije primjereno su upravo žene, a komentari na sliku ove manekenke su prvi dokaz tome. Kažemo da želimo ravnopravnost, a često same sebe u tome sprječavamo. Zašto onda žene ne bi mogle trčati u kupaćem kostimu, ako muškarci mogu trčati samo u kratkim hlačama?

Foto: FB Bogaboo

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više