Tko je Anja Šimpraga, nova potpredsjednica Vlade koja promiče ravnopravnost spolova?

Nakon što su u najnovijoj rekonstrukciji Vlade Republike Hrvatske tri ministra napustila dužnost, Vlada je dobila nove ministre i potpredsjednicu za društvene djelatnosti i ljudska prava Anju Šimpragu. Kako je izgledao njen karijerni put te koja je njena politička agenda?

Bura na moru, a mi smo mali čamac

„Danas sam izabrana za potpredsjednicu Vlade svih ljudi u Republici Hrvatskoj“ izjavila je Šimpraga. Dodala je da je „velika bura na moru, a mi smo jedan mali čamac“ te kako se nada da će Vlada s današnjim pojačanjem čamac uvesti u sigurno pristanište.

Anja Šimpraga zadnje dvije godine bila je zastupnica SDSS-a u Saboru, a prethodno zamjenica župana Šibensko-kninske županije. Magistra je agronomije i aktivno se kroz angažman u stranci i na dosadašnjim funkcijama zalagala za ljudska prava.


Pročitajte više: Predrag Fred Matić: Bez rodne ravnopravnosti nema ni napretka, a Metsola nije problem, obvezala se braniti stavove unije


Ravnopravnost spolova i prava manjina

Valja istaknuti da je nova ministrica potpredsjednica SDSS-ove Aktive žena koja promiče ravnopravnost spolova i ljudska prava, borbu za ravnopravnost, uključujući i onu u predstavljanju, tzv. žensku kvotu, ostvarenje prava na zapošljavanje, jačanje prisustva u javnosti i društvenog utjecaja te humanitarno djelovanje.

Ova rođena Kninjanka najmlađa je članica Vlade. Kao djevojčica s obitelji je napustila Knin, ali kasnije se vraća u rodni grad gdje postepeno gradi karijeru. Bila je koordinatorica projekta Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava tijekom 2015. i 2016. Od 2013. do 2015. u Gradu Kninu bila je na dužnosti više stručne suradnice za poljoprivredu i zaštitu okoliša.


Pročitajte više: Zašto je malen udio žena u politici zašto tome nije razlog mržnje na Internetu?


Koliko je žena bilo u vodstvu Vlada?

U ovoj, 15. po redu Vladi, Šimpraga je prva žena potpredsjednica, a u prethodnoj Vladi na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem potpredsjednice su bile Marija Pejčinović Burić i Martina Dalić.

U dvije SDP-ove Vlade potpredsjednice su bile 3 žene i to u onoj prvoj od 2000. do 2003. prva potpredsjednica bila je Željka Antunović, dok je u Vladi na čelu sa Zoranom Milanovićem prva potpredsjednica bila Vesna Pusić, ujedno i ministrica Vanjskih i europskih poslova, a na mjestu potpredsjednice bila je i Milanka Opačić. U 11. Vladi Republike Hrvatske nije bilo potpredsjednica, no na čelu te Vlade bila je zasad jedina hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

U dvjema Sanaderovim Vladama potpredsjednice su bile Jadranka Kosor i Đurđa Adlešić, dok je u Vladama 90. godina prošlog stoljeća potpredsjednica bila samo Ljerka Mintas Hodak.

Foto: SDSS Facebook/Andrej Plenković Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

nesigurnost u karijeri

Nesigurnost u karijeri – 40% mladih žena ne vjeruje da će...

Australsko sveučilište Monash ranije ove godine objavilo je istraživanje vezano uz percepciju karijernih izazova i očekivanja od strane svojih studentica. Istraživanje...
- Advertisment -