Predrag Fred Matić: Bez rodne ravnopravnosti nema napretka

Izbor malteške političarke Roberte Metsole za predsjednicu Europskog Parlamenta u najmanju je ruku izazvao zanimanje javnosti. Osobno se smatra centrom, a pripadnica je Europske pučke stranke (EPP), grupacije koja okuplja demokršćane i konzervativce EU. Dolazi iz jedine države članice koja je zabranila abortus te je i sama njegova velika protivnica. Ipak, gaji snaže osjećaje za zajedništvo Europe i njeguje vrijednosti Unije. Bila je važna suradnica dosadašnjeg predsjednika.

Sassolija više nema, a javnost je podijeljenog mišljenja o novoj predsjednici

Dok dio Europe tuguje za preminulim talijanskim političarem i dosadašnjim predsjednikom Parlamenta, Davidom Mariom Sassolijem, dio se raduje prvoj ženi u dvadeset godina na toj poziciji i trećoj ikad. Istovremeno, dok se jedni raduju što je na tu važnu poziciju došla žena, drugi nisu toliko zadovoljni činjenicom da je pripadnica desnog centra i jaka u zastupanju određenih konzervativnih stavova.

Nije puno prošlo i pokrenula se rasprava o tome kako će ona utjecati na politiku Parlamenta i hoće li na nju utjecati uopće. U teoriji bi osoba na poziciji predsjednika trebala zastupati stavove Unije, no hoće li tako biti i kada su osobni stavovi političara oprečni stavovima Unije, vrijeme će pokazati. Izbor je prokomentirao i hrvatski zastupnik u Parlamentu, Predrag Fred Matić, koji Metsolu nije podržao svojim glasom, no vjeruje u ispravnost demokratskih izbora.

„Važno se pouzdati u sposobnost odabrane osobe da će svoju ulogu obavljati pošteno, transparentno i sukladno pravilima Parlamenta. Oko toga nemam dvojbe, poštujem demokraciju i proces odabira i kao što sam već govorio – kolegici Metsoli želim uspjeha u daljnjem radu. A mi smo tu da pratimo njen rad i da osiguramo da adekvatno zastupa stavove Parlamenta. Posebice one s kojima se prethodno možda i nije slagala.“


Pročitajte više: Europska unija žena: Roberta Metsola nova je predsjednica Parlamenta! Žene su sada u vodstvu Parlamenta, Komisije i Europske središnje banke!


Unija je rekla svoje – zalagat će se za seksualno i reproduktivno pravo žena

A stavovi s kojima se nova predsjednica izričito nije slagala odnose se na Izvješće o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena EU koje je donio upravo naš sugovornik prošle godine. Izvještajem se tražio univerzalni i puni pristup seksualnim i reproduktivnim pravima i zdravstvenim uslugama te seksualnu edukaciju, kontracepciju i legalan pobačaj. Nakon žustre rasprave, koja se odvijala i na razini hrvatske javnosti, izvještaj je usvojen. Prvi korak je napravljen. A što je bilo dalje?

„Tekst je poslan na Vijeće i Komisiju s vrlo konkretnim zahtjevima i sada je na njima da analiziraju i pokrenu nužne korake kako bi se ti zahtjevi ispunili. Tu prije svega ističem naš zahtjev da se uspostave funkcije posebnog izaslanika EU-a za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava te dodavanja posebnog poglavlja o trenutačnom stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u godišnje izvješće EU-a o ljudskim pravima i demokraciji. Uz to, nužno je osigurati da svaka žena u EU-u ima pristup zdravstvenim uslugama i da se uspostavi minimum standarda u području seksualnog i reproduktivnog zdravlja.“


Pročitajte više: Predrag Matić: Žene trebaju imati pravo na pobačaj u svim zemljama Europske Unije!


I Metsola je rekla svoje, ali njeni se stavovi razlikuju od Unijinih

Postavlja se pitanje hoće li predsjednica, kao osobna protivnica spomenutog izvješća i zaključaka koji su na temelju njega donijeti, utjecati na daljnji razvoj priče. No, Matić ne strahuje od predsjednice suprotnih stavova. Siguran je da je usvajanje izvještaja dovoljna potvrda što Unija misli po tom pitanju.

„Kolegica Metsola ima obvezu zastupati svaki dokument koji je izašao iz Parlamenta. To uključuje i moju rezoluciju. Bez obzira na njene prijašnje stavove, ona je sada u drugoj ulozi koja podrazumijeva da će čvrsto stati iza stava Europskog parlamenta o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima. Ono što sada očekujem jest da sve ono što piše u rezoluciji, kolegica Metsola politički zagovara pred Komisijom i Vijećem i osigura da se naši zahtjevi ispune.“

Pred nju se ne stavlja nimalo lagan zadatak, no Matić podsjeća kako se radi o obavezi koju je preuzela prihvaćanjem pozicije. Predsjednik Parlamenta osoba je koja nužno mora sagledati širu sliku, biti svjesna stavova koje Unija zastupa te jasno i čvrsto štititi te iste stavove pred drugim institucijama.

„Njena je obveza sada pred drugim europskim institucijama zagovarati našu poziciju i tu nema nikakve šanse da se napravi korak unazad. Ako krenu takvi pokušaji, progresivna većina je pokazala da je složna i da to nećemo dopustiti.“

Ženska seksualna i reproduktivna prava su ugrožena, potrebno je reagirati

Prošlogodišnja Matićeva rezolucija prva je u području seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja žena u posljednjih deset godina, a važna je jer podsjeća da godišnje čak 23.000 žena umire zbog nedostupnosti pobačaja. Stručnjaci tvrde da postoji način da se te smrti zaustave – osiguravanjem legalnog i dostupnog abortusa i uvođenjem seksualne edukacije u škole.

„Apsolutno se zalažem za to da sva tijela i institucije moraju poštivati načelo rodne ravnopravnosti. I ne mogu vjerovati da uopće imamo situacije da kolegice ne mogu napredovati ili su im napredovanja sporija zbog toga što su – žene. I ono što bih još dodao – i žene i muškarci koje dolaze na najviše pozicije moraju biti oni koji su svjesni važnosti rodne ravnopravnosti i koji nedvojbeno podržavaju i rade na unaprjeđenju ljudskih prava. Bez rodne ravnopravnosti nema ni društvenog ni ekonomskog napretka, to je sada već svima jasno i pitanje je samo političke volje da se postigne.“


Pročitajte više: EU parlament je s 378 glasova usvojio Matićevu rezoluciju o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima žena!


Dosad je Izvješće izglasano u Parlamentu te poslano Vijeću i Komisiji na analizu. Postavlja se pitanje ima li nade da će prerasti u direktivu? Matić ističe da je upravo direktiva cilj od kojeg neće odustati. 

„Rezolucija je bila velika pobjeda, ali zahtjevi koje smo u nju stavili ne smiju ostati samo na papiru. Od institucija i država članica očekujem konkretne korake i na tome ću nastaviti raditi. Ako mene pitate – direktiva nam mora biti cilj. Čuli smo i najavu predsjednika Macrona koji je kao jedan od ciljeva francuskog predsjedanja istaknuo uvrštavanje prava na pobačaj u Povelju o temeljnim ljudskim pravima. To je svakako smjer u kojem Unija treba ići i to je nešto što snažno podržavam,“ zaključio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

Foto: Predrag Matić, privatna arhiva/ Roberta Metsola, Facebook / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dijete plače u avionu

Pa što ako dijete plače u avionu?

Majka i njezina četiri mjeseca stara beba letjele su avionom deset sati – od Seula u Južnoj Koreji prema San Franciscu...
- Advertisment -