Ankiti Bose – bilionerka i prva Indijka koja je stvorila online prodaju za neovisne trgovce

Ankiti Bose ima 27 godina, a njezin uspjeh je uistinu nevjerojatan. U samo četiri godine razvila je svoju web-lokaciju za online kupnju jugoistočne Azije pod nazivom Zilingo. Ova platforma postala je planetarno popularna te danas broji više od 7 milijuna aktivnih korisnika.

Ideja za posao javila se na putovanju

Kako prenosi CNBC Make it sve je počelo sa shopping izletom na Tajland. Odmor na kojem je bila s prijateljima, nekim bivšim kolegama pretvorio se u odličan posao. Bili su na tržištu zvanom Chatuchak – najvećem vikend tržištu na svijetu koje ima nevjerojatnih 15.000 štandova i oko 11.500 neovisnih trgovaca. Odlazak tamo stvorio je oduševljenje koje je odmah potaknulo ideju – da bi se sve stvari trebale prodavati online.

Planetarno popularna tvrtka

Sjedište njezine tvrtke Zilingo je u Singapuru i pomaže neovisnim trgovcima na malo i na taj način modnim stilovima prodaje izravno potrošačima. Osnovala je modno carstvo kada je imala 23 godine. Tada je radila za glavnu tvrtku rizičnog kapitala Sequoia Capital u rodnoj Indiji. Sa sjedištem u tehnološkom čvorištu u zemlji, Bangaloreu pažljivo je pratila porast i rast velikih kompanija online trgovine poput američkog Amazona, kineskog Alibaba i indijskog Flipkarta.

No, s druge strane bila je začuđena nedostatkom prilika malim trgovcima u jugoistočnoj Aziji. Jugoistočna Azija predstavlja jedno od najvećih svjetskih proizvodnih čvorišta, ali mnogim lokalnim proizvođačima nedostaje ekonomija razmjera da bi izravno prodavali svoje proizvode potrošačima. Stoga se moraju oslanjati na distributere trećih strana – često na štetu svojih profitnih marži i radnih uvjeta.

Stvorila online tržište neovisnih trgovaca

Odlučila je nešto poduzeti i stvoriti online tržište za agregiranje neovisnih trgovaca u regiji i na taj način im pomoći da prodaju online. Njezina tvrtka Zilingo radi kao i na drugim tržištima online trgovine, omogućuje trgovcima da se prijave i sami ispišu svoje proizvode. Međutim, Zilingo provjerava autentičnost, cijene i niz drugih mjernih podataka. Ako budu odobreni, oni će biti primljeni na web-lokaciju i dobili pristup uslugama poput tehničke podrške, financiranja i osiguranja.

Inspiracija ženama diljem svijeta

U početku je putovala po jugoistočnoj Aziji kako bi uvjerila trgovce da Zilingo može pomoći u rastu njihovih poduzeća. Rješavao se pristup internetu, no tu je bilo i mnogo drugih stvari koje se događaju prije nego što se proizvod proda, ističući nabavu, dizajn i financiranje kao glavne prepreke. Zilingo je ugostio stotine trgovaca diljem jugoistočne Azije, otvorio urede u Singapuru i Bangaloreu te je na taj način osigurala milijune dolara od investitora.

Uspjeh Ankiti Bose osvjetljava kako žene mogu transformirati industrije kao lidere i inovatore. Samo tijekom prošle godine prihodi su porasli četiri puta. To bi je učinilo prvom Indijkom koja je zajednički pronašla početni kapital vrijedan milijardu dolara i više.

Njezino postignuće označava važnu prekretnicu za žene poduzetnice koje sanjaju o sličnim projektima i uspjesima. Postati uzor milijunima mladih žena koje žele slijediti vaše profesionalne korake je uistinu impresivno.

Foto: Pexels/Unsplash/Flickr – RISE 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...