Audi osvojio javnost reklamom o ravnopravnosti plaća između žena i muškaraca

Finalna utakmica američkog nogometa, popularni Super Bowl, privlači pažnju svjetske javnosti ne samo igrom i natjecanjem, već i brojnim popratnim sadržajima. Ono što ovaj događaj čini najgledanijim u svjetskim okvirima su i premijere reklama nekih od najvećih brendova. Čak niti cijena od pet milijuna dolara za 30 sekundi reklamnog prostora, nije otjerala oglašivače. Upravo suprotno jer oni najveći i ove su godine stajali u redu.

Snažna poruka američkog Audija užarila društvene mreže

Jedna od reklama koja je privukla veliku pozornost i odobravanje javnosti ona je kojom se predstavila američka podružnica automobilskog diva Audi. U njoj otac promatra svoju kćer u utrci dječjih automobila te razmišlja o tome hoće li ona kroz život biti ocjenjivana na temelju svojeg spola. Poruka reklame je hoće li djevojčica biti slabije plaćena od muškaraca za svoj posao, unatoč svojim brojnim talentima.

Odmah po objavi reklame krenule su poruke gledatelja na društvenim mrežama. Audijevi profili u kratkom su roku zatrpani porukama odobravanja. Snažna poruka o jednakosti spolova, u ovom slučaju o jednakosti plaća među spolovima, naišla je na ogromno odobravanje. Reklama završava porukom kako je američki Audi tvrtka koja se zalaže za jednake plaće na jednakom radnom mjestu.

Ovom reklamom ponovno se aktualizirala priča o nejednakosti plaća među spolovima. Iako je situacija po tom pitanju bolja nego ikada ranije, važnost podizanja svijesti javnosti jedini je način da se ovaj problem u potpunosti i otkloni. Mnoge stvari već su maknute s mrtve točke pa tako, ukoliko se promatra razvijeni zapadni svijet, žene čini polovicu zaposlenih osoba, ali i 60 posto diplomanata na sveučilištima. Problem nastaje u dijelu kada žene participiraju na visoke pozicije, kao i kada se određuju njihova primanja. U tom segmentu žene su još uvijek u nepovoljnijoj poziciji od muškaraca.

Žene u EU zarađuju čak 16,4 posto manje od muškaraca

Posljednja istraživanja koja su rađena na razini Europske unije pokazuju kako žene zarađuju čak 16,4 posto manje po satu od muškaraca. Najravnopravnije stanje je u Sloveniji, Malti, Poljskoj, Italiji, Luksemburgu i Rumunjskoj, ali i ondje žene zarađuju do 10 posto manje, dok je u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Austriji i Estoniji ta razlika veća od 20 posto. Iako se ukupna razlika u plaćama smanjila u posljednjih deset godina, u nekim se zemljama poput Mađarske i Portugala, čak se i povećala. Visoku razliku u nejednakosti ima i Hrvatska, gdje su žene za ista radna mjesta čak 18 posto slabije plaćene od svojih muških kolega.

No, iako su Audijevu reklamu većinom podržali, bilo je onih koji su u njoj prepoznali tek – reklamu, navodeći kako je poruka o jednakosti žene i muškaraca u toj tvrtki običan marketinški trik, koji nema veze sa stvarnim stanjem. Neki komentatori nisu se složili s podatkom da su žene u američkom Audiju plaćene jednako kao i muškarci, dok je su neki dokaz o spolnoj nejednakosti pronašli u činjenici da u Upravi tvrtke ne sjedi niti jedna žena, dok od ukupno 14 izvršnih pozicija tek s dvije upravljaju žene.

Iz tvrtke su za svaki komentar ponudili objašnjenje, pa su tako otkrili kako svako radno mjesto ima točno određen sustav izračuna plaće, koji ni u kojem dijelu ne ovisi o tome da li je riječ o ženi ili muškarcu. Isto tako istaknuli su kako polovica kandidata na interno doškolovanje u svrhu napredovanja moraju biti žene.

https://www.youtube.com/watch?v=G6u10YPk_34&feature=youtu.be

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...