Hoće li banke i nakon pandemije nastaviti s radom od kuće?

Pandemija je mnoga radna mjesta preselila u udobnost vlastitog doma. Dok se neki jedva čekaju vratiti u ured, šef Goldman Sachsa, David Solomon odbacio je rad od kuće kao “novo normalno” i umjesto toga označio aberaciju, suprotno mnogim drugim bankama koje smatraju da bi rad od kuće mogao postati stalan, prenosi BBC. Kako naše banke vide rad od kuće, otkrili su nam iz PBZ-a, Erste banke i RBA.

Investicijska banka Goldman Sachs tijekom 2020. godine je poslovala s manje od 10% ljudi u uredu, a Solomonova želja da se vrate u ured suprotna je mnogim drugim bankama. On, naime, smatra da rad od kuće ne odgovara kulturi banke.


Pročitajte više: Znanstvenici tvrde da nas rad od kuće čini produktivnijima i sretnijima


S druge strane, tehnološke tvrtke su oduševljene radom od kuće. Microsoft, Facebook i Twitter rekli su da će osoblje imati mogućnost trajnog rada od kuće, a Facebook je sugerirao da bi gotova polovica njegovog osoblja mogla raditi od kuće u roku od pet do deset godina.


Pročitajte više: 8 koraka za uspješan rad od kuće


Banke u Hrvatskoj

S obzirom na specifičnost bankarskog poslovanja i regulativu, zaposlenici koje rade direktno s klijentima u RBA rade u punom sastavu kako bi se osigurala maksimalna dostupnost usluga klijentima. S druge strane, zaposlenici koji rade u centrali banke rade većim dijelom od kuće.

Od izbijanja pandemije, većina PBZ-ovih zaposlenika centralnih funkcija poslovne aktivnosti obavlja izvan ureda, a promptnost u organizaciji i adekvatnoj kriznoj komunikaciji prema zaposlenicima, vezano uz prelazak na drugačiji tip rada, prepoznala je i tvrtka Selectio nagradivši PBZ priznanjem „Izvrsnost u izazovima“.

“Erste banka u posljednjih se dvanaest mjeseci uspješno prilagođavala epidemiološkoj situaciji te su uloženi značajni napori da se procesi i načini rada olakšaju za sve zaposlenike”, rekla je Maja Crnjak, direktorica Sektora ljudskih potencijala Erste banke.

Učinkovitost rada od kuće

Erste banka ne samo da nije primijetila pad učinkovitosti, već je u određenim situacijama bila efikasnija nego prije.

“Našim zaposlenicima, u vrijeme kada se veliki niz aktivnosti može obaviti digitalnim putem, prostorna udaljenost ne predstavlja veći problem. Sastanci timova možda su sada i češći, stavlja se naglasak na osobnoj odgovornosti zaposlenika, a ukoliko osoba želi raditi od kuće i vidi to kao osobni benefit, logičan je zaključak da će biti posvećena poslu te odgovorno i na vrijeme obavljati svoje zadatke. Vjerujem da će zaposlenici koji sami izaberu ovakav oblik rada ostvariti jednaku ili veću radnu angažiranost”, rekli su iz PBZ-a.

Pad učinkovitosti nije primijetila ni RBA banka. “Iako smo kroz proteklu godinu prošli razne nesvakidašnje situacije, mogu reći i šokove, iznimno sam ponosan na sve naše zaposlenike. Nismo primijetili pad učinkovitosti, dapače, u nekim smo situacijama čak i efikasniji. Fleksibilniji smo što dopušta zaposlenicima da se bolje organiziraju. A to nam daje dodatan vjetar u leđa i potvrđuje da imamo ispravan pristup”, rekao je Dalibor Kovačević iz RBA.


Pročitajte više: Treba li vam praćenje radne uspješnosti u doba krize?


Provedena anketa u Erste banci pokazala je niz izazova vezanih uz rad od kuće.

“Za najveći broj zaposlenika to je bila organizacija vremena te balansiranje poslovnog i privatnog života u posebnim uvjetima što je stvaralo stres i poteškoće s koncentracijom. Upravo je iz tog razloga otvorena i posebna linija za psihološku pomoć zaposlenicima, inicijalno pokrenuta kao linija za razgovor o utjecajima koronavirusa na svakodnevni život, no uslijed posljedica potresa u Zagrebu, linija je imala višestruke koristi”, rekla je Maja Crnjak iz Erste banke.

Rad od kuće nije bio nepoznanica PBZ-u i Erste banci prije pandemije.

“Rad izvan poslovnih prostora postojao je kao opcija za naše zaposlenike i prije izbijanja pandemije. Uvidjeli smo prednosti takvog oblika rada koji uključuje skraćivanje vremena provedenog na putu prema uredu te fleksibilnost u organizaciji obiteljskih obaveza i njihovog usklađivanja s onim poslovnima. Naglasak je na pružanje takve pogodnosti zaposlenicima, osobito onima kojima je posao udaljen od kućne adrese, jer pruža mogućnost zamjene vremena provedenog u prometnoj gužvi nekom drugom aktivnosti”, rekla je Kornelija Knez iz PBZ-a, a slična je situacija i u Erste banci koja je prije pandemije svojim zaposlenicima na mjestima gdje to posao dopušta, omogućavala fleksibilno radno vrijeme i rad od kuće.


Pročitajte više: Što će donijeti ‘smrt’ klasičnih ureda za zaposlenike te prelazak na rad od kuće?


Zadovoljan zaposlenik je produktivan zaposlenik

Zaposlenicima RBA rad od kuće odgovara i žele nastaviti tako dugoročno, a pandemija je pokazala da takav način rada funkcionira. S obzirom na to da je RBA zaposlenike i njihovo zadovoljstvo stavila u fokus, pokrenula je inicijativu RBAlity, agilna inicijativa koja se naslanja na Scrum metodologiju, čiji su ključni ciljevi u nastavku.

Posao je ono što radiš, a ne mjesto na koje ideš

Jedan od ciljeva je mijenjati mindset vodeći se mišlju “posao je ono što radiš, a ne mjesto na koje ideš”. HR i tim Komunikacija RBA kreira zanimljiv sadržaj, a dobar dio bit će podijeljen javnosti.

“Vjerujemo da će naša iskustva pomoći drugim tvrtkama da krenu intenzivnije u model udaljenog, odnosno hibridnog rada. Ciljamo da oko 40-50% zaposlenika kojima posao dozvoljava rad od doma, uistinu i rade od doma”.

Prostore banke preuređuju kako bi potaknuli kolaboraciju, preuređuju sobe za sastanke kada je dio sudionika prisutan fizički, a dio online, uvode Hot Deskove, a dodaju i zone za opuštanje.

Zaposlenicima će osigurati set opreme koji omogućava rad od doma. Minimalno, to su – laptop, slušalice s mikrofonom i službeni mobitel, ali i niz tehnoloških preduvjeta koji osiguravaju siguran rad.


Pročitajte više: Glasnogovornica UN-a podijelila urnebesan savjet za rad od kuće koji morate probati!


Naše su se banke prilagodile zaposlenicima i mjerama pandemije te redovito osluškuju njihove želje i potrebe. PBZ prati preporuke nadležnih tijela, a zaposlenicima dopušta da sami odaberu modalitet rada. Na samom početku pandemije, Erste banka je shvatila da povratka „na staro“ nema i ne treba biti. U svibnju prošle godine među zaposlenicima je provedena anketa koja je pokazala da su zaposlenici u najvećem postotku zadovoljni ukupnim upravljanjem krizom od strane poslodavca.

Kreiran je koncept inicijative #radimpametno koja Erste banci donosi neke nove načine rada koji počivaju na principima povjerenja, balansa, kontinuirane prilagodbe i preispitivanja naučenog, ali uvijek i stalno uz fokus na ljude.

“Kroz tu se inicijativu konkretnim aktivnostima, investicijama, drugačijim modelima rada i ponašanja žele iskoristiti prilike koje nam nova stvarnost otvara – od digitalizacije procesa, fleksibilnijih načina rada, do aktivnosti koje potiču zadovoljstvo i angažiranost zaposlenika. U slučaju rada od kuće, svaka je organizacijska jedinica, gdje to posao dopušta, imala priliku odabrati želi li i nakon završetka pandemije imati mogućnost rada od kuće dva ili tri dana u tjednu, za što će im biti osigurana i potrebna infrastruktura”, rekla je Maja Crnjak.

U PBZ-u su izradili posebnu aplikaciju koja “omogućava procjenjivanje koji se poslovi i u kojem obujmu mogu odrađivati izvan poslovnog prostora na temelju tipa konkretnog radnog mjesta. Trenutni izazov je i propisati takve oblike rada, budući da bi iste trebale predstavljati novi koncept u zakonodavstvu”.

Poslodavac treba osluškivati potrebe zaposlenika

Ova nimalo laka situacija zahtijevala je od svakog zaposlenika sposobnost prilagodbe, što je puno lakše ukoliko imate poslodavca koji osluškuje potrebe i pruža podršku, smatra Kornelija iz PBZ-a.

PBZ je tako oformio e-mail adresu iza koje stoji tim stručnjaka iz područja psihologije, socijalnog rada, sigurnosti i prava putem kojeg su u najkraćem mogućem roku davali adekvatne odgovore vezane uz upite zaposlenika. Svakom su zaposleniku osim zaštitnih sredstava dane jasne upute o načinima rada, boravka u prostorijama banke, ali i brošure vezane uz rad na udaljenom mjestu te fizičko, ali i psihičko zdravlje.”

“Mislim da nije pitanje rad u uredu ili ne, nego kako omogućiti zaposleniku da svoj posao u željenom i mogućem obliku efikasnije obavlja.”

Foto: Pixabay/Candid_Shots 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Dođite na najopakiji doček jeseni ikada – Kaubojska bundevijada u Općini...

Dolazak jeseni Općina Fužine proslavit će interesantnim događanjima, a posebno atraktivna bit će Kaubojska bundevijada koja se održava u nedjelju 26....
- Advertisment -