Belma Selimović – samohrana majka i svjetski priznata inovatorica

Kako ekonomska kriza može iznjedriti i odlične ideje, primjer je svjetski priznata inovatorica iz Sarajeva Belma Selimović, direktorica kompanije Frigor, koja se uspješno petnaest godina bavila distribucijom opreme iz područja energetike. Kako je globalna recesija pogodila građevinski sektor te je takvih i sličnih poslova znatno manje na tržištu, Belma je odlučila uzeti stvar u svoje ruke i pokušati održati tvrtku.

Inovacija kao strateška prednost

Umjesto da nastavi starim putem, 2012. godine odlučila je krenuti u sasvim drugom smjeru s potpuno novom idejom koju je tek trebalo realizirati. Za implementaciju vlastite ideje neophodno joj je bilo, kako kaže, “proći kroz proces transformacije izuma u nešto korisno i vrijedno za čovjeka”.

Aktivnosti koje je odmah poduzela odnosile su se na promatranje društvenih trendova i istraživanje tržišta. Belma kaže kako je ključna bila identifikacija određenih ciljnih skupina muške populacije uz prepoznavanje sve češćih problema s urogenitalnim zdravljem i negativnim posljedicama na isto – što pokazuje i statistika da raste broj muškaraca u dobi od 45-65 godina s oboljelom spolnom predžlijezdom prostatom.

Odlučila je napraviti i patentirati proizvod koji će biti koristan, ali i prirodan – donje rublje od pamuka s umetkom od vune. Pošto ni sama nije znala puno o području kojim se počela baviti, educirala se čitajući stručnu literaturu. Osam je mjeseci, u suradnji s jednom malom tvornicom tekstila koja se nikad prije nije bavila proizvodnjom rublja, osmišljavala kako od svog izuma napraviti prototip. Željela je izum prilagoditi modnim trendovima, koji neće remetiti preventivnu funkcionalnost.

Strateške prednosti naspram ekonomske krize, koje su je skupo stajale, bile su mehanizam intelektualnog  vlasništva i pravna zaštita, te je ubrzo postala vlasnica patenta kojeg su priznali i službeno objavili domaći i međunarodni instituti.

Kuću u zalog za ideju

Nakon osam mjeseci prototip patenta je bio napravljen, ali je uvjet izlaska na tržište, koji je sebi postavila, bio izraditi tisuću komada u asortimanu od šest veličina. Inovatorica, koja je ujedno i samohrana majka, odlučila se na rizičan potez prodaje kuće kako bi mogla ići dalje u realizaciju svoje ideje.

Unatoč strahu od rizika, vjerovala je u svoj izum, a nije nedostajalo ni podrške obitelji koja ju je podržavala u svemu iako su u početku ideju smatrali pomalo neobičnom.

Poduzetnički duh i iskustvo kao saveznici

“Iluzorno sam se nadala kako će lokalna zajednica podržati patent, inovativni projekt koji je društveno koristan, jer su inovacije najbolji lijek za ekonomski oporavak i rast jedne države”, govori Belma te nadodaje kako se u Sarajevu slabo osjeća podrška inovatorstvu i ženskom poduzetništvu, ali usprkos tome, upravo zbog neophodnosti vlastite egzistencije, žene u Bosni se sve češće odlučuju na poduzetništvo.

“Žene postaju sve hrabrije i odlučnije, ambicija i upornost daju im snagu na putu do uspjeha, bez obzira na resurse koje trenutačno posjeduju i mnoge kao i ja žele biti ostvarene i neovisne. Moja ideja je danas pravovremena, privlačna i utemeljena na proizvodu s komercijalnim brendom Termoprost (muško donje rublje) izrađenog od pamuka s umetkom od 100% čiste ovčje češljane vune.

Njeno rublje  može pomoći muškoj populaciji u zaštiti od upalnih procesa uzrokovanih prehladama. Vuna, osnovni materijal u proizvodu, je najbolja termoregulacijska materija, a zbog lanolina (vunene masti), čak posjeduje ljekovita svojstva, blagotvorno utječe na kožu i urogenitalni aparat, te ju slobodno možemo nazvati “čuvaricom zdravlja”.  Vjerujem da se kroz moju inovaciju može podići i razina svijesti u društvu kao poziv pojedincu na intenzivniju brigu o zdravlju. Uz prevenciju možemo odgoditi razvoj pojedinih ozbiljnih bolesti i znatno oslabiti faktore rizika”, objašnjava inovatorica te nadodaje kako su “liječenja skupa, dugotrajna, s neizvjesnim ishodom, a doba antibiotika je iza nas.”

Drugi koristan proizvod, Belmina inovacija i patent, je Femiterm – žensko donje rublje izrađeno od pamuka s uloškom od prirodne vune. Rublje koje ženama mlađe životne dobi osigurava zaštitu reproduktivnog i urinarnog sustava od upalnih procesa uzrokovanih prehladom, a koji ostavljaju posljedice akutnog ili čak kroničnog steriliteta. Ženama u starijoj životnoj dobi, koje osjećaju promjenu anatomskih odnosa u dijelu urinarnog sustava, Femiterm Belma preporuča za otklanjanje nelagodnosti u klimakteriju, praćene inkontinencijom.

Belma_Selimović_1

Međunarodna priznanja

U cijelom tom procesu, od ideje do realizacije, pa čak i kasnije, nije bilo lako, a najviše snage joj je davalo baš to prolaženje kroz razne procese i transformacije te je bitno to što je ideja korisna za društvo, objašnjava Belma.

Narudžbe su uskoro krenule pa se tako Belmini izumi Termoprost i Femiterm mogu kupiti u ljekarnama u Bosni i Hercegovini ili se mogu naručiti preko web shopa, portala Kaymu i portala BiH pošte, pa su i na taj način proizvodi dostupni kupcima u inozemstvu. Belmina tvrtka u budućnosti ima ambicije šire discipline izvoza s kojom bi se mogla osigurati nova radna mjesta i ostvariti određen ekonomski napredak u državi.

Ova poduzetnica članica je Asocijacije inovatora BiH, a za svoj patent dobila je i nekoliko međunarodnih priznanja i nagrada na sajmovima inovacija u Ukrajini i Njemačkoj. Najveće priznanje joj je nagrada s Međunarodnog sajma u Kini, gdje su inovatori iz Bosne i Hercegovine ostvarili značajan uspjeh.

Korisnost Belminog izuma postala je svjetski prepoznata, ali inovatorica napominje kako je neophodno dalje ulagati i jačati distribucijsku mrežu te pozdravlja ideju Orbica iz Hrvatske koji je pozvao proizvođače iz regije da putem njih izvoze.

“Svaka bi država trebala više podržati inovatorstvo i žensko poduzetništvo. Smatram da treba biti više žena u političkim strukturama jer su žene temeljitije, odgovornije i racionalnije ”, govori Belma te nadodaje kako je njen radni dan prebukiran obavezama, bez ograničenog radnog vremena, najčešće od osam ujutro do ponoći.

“Nije lako posložiti radne i privatne obaveze, ali ako se dobro organizirate, može se to nekako uskladiti. Možda imam olakšicu, na moju sreću ili nesreću, da nisam u braku i da imam odraslu kćer, jer pored svih obaveza bračni partner bi zasigurno bio zakinut.  Vremena za sebe se uvijek mora naći jer se žene trebaju truditi izgledati uredno i lijepo. Obaveze su mi dodijeljene od Boga i moram ih ispunjavati, ne smijem se žaliti. Šta ćemo, sve je to život”, zaključuje Belma.

Foto:privatna arhiva Belme Selimović

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Da nekorisnici ovog veša znaju koja je korist za zdravlje, u amanet bi svojoj djeci ostavili da ih koriste! Iz ličnog iskustva preporučujem svim mojim prijateljima ovaj Belmin patent. Svaka Ti čast i veliko HVALA što si ih izmislila ispred cijele moje obitelji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više