Promjene raspoloženja ženska su prednost?

Žene su poznate po svojim promjenama raspoloženja. U svega nekoliko minuta mogu od neopisive sreće prijeći u tugu i depresiju. I ne boje se pokazivati svoje osjećaje. Ali samo kad su kod kuće.

Društvo godinama ženama govori da trebaju zatomiti svoje osjećaje kad su na radnom mjestu. Dijelom jer će tako postati sličnije muškarcima, a dijelom i jer će tako prikriti svoje namjere.

Međutim, jedna američka psihijatrica i psihofarmakologinja tvrdi kako su upravo promjene raspoloženja ženska prednost.

Promjene raspoloženja ženska su prednost?

Dr. Julie Holland u svojoj knjizi “Moody Bitches” govori upravo o nekim od najučestalijih društvenih mitova o ženama, emocijama i promjenama raspoloženja.

“Različita raspoloženja nisu nešto što treba skrivati. Ona su najveća snaga i prednost koju žene imaju”, ističe u svojoj knjizi dr. Holland.

Ona je uvjerena kako naša tijela prepoznaju životne situacije prije nego što to naš um osvijesti. Fizičkim promjenama, tijelo zapravo um pokušava dovesti u pravo stanje da se nosi sa situacijom u kojoj se nalazi.

Stoga kad se ženama govori da kontroliraju svoje raspoloženje, zapravo im se govori da ignoriraju ono što im tijelo signalizira, čime si ograničavaju sposobnost za reakciju.

”Ideja zašto su promjene raspoloženja zapravo dobre se temelji na korištenju jedne od najvećih prednosti koje žene imaju, a to je intuicija. Znati da nešto nije u redu, osjećati da nešto nije u redu i onda progovoriti o tome”, ističe dr. Holland.

Prisilno kontroliranje emocija

No, nije samo odgoj i društveni mitovi ono što ograničava žene. Mnoge se žene sa svojim promjenama raspoloženja i emocijama pokušavaju nositi uzimajući nepotrebne lijekove. Kako bi se mogle nositi sa stresnom situacijom na poslu ili problemima kod kuće žene posežu za antidepresivima i drugim lijekovima koje zatomljuju ono što im tijelo govori.

“Ponekad je intuicija upravo onaj osjećaj nesigurnosti koji se javlja. Ponekad nešto nije u redu i ja se ne osjećam dobro zbog toga. Ako stanete i razmislite o tome kako se osjećate i obratite pozornost na to što se događa oko vas, zaista možete ostvariti prednost”, ističe dr. Holland.

Upozorava kako je društvo krivo što žene pokušavaju “ne osjećati”, a to nije dobro.

“Pojavljuju se ozbiljne posljedice kad se ignoriraju prirodni signali. Žene jednostavno ne mogu živjeti ispunjene živote ako su stalno na tabletama. To nije zdravo i onemogućava tijelo da vas čuva od opasnosti. Postoje bolji načini kako se nositi s emocijama, a prvi je korak suočiti se s činjenicom da emotivnost i česte promjene raspoloženja nisu mana, već vaša prednost”, poručuje dr. Holland.

promjene_raspoloženja_1

Intuicija je važna i u privatnom i u poslovnom životu

Irena Jurjević, savjetnica iz Gestalt psihoterapije i voditeljica Centra uspjeha kaže da promjene raspoloženja nisu isto što i slušanje intuicije, ali i da generalno neizražavanje emocija nikako nije dobro za osobu.

“Sve što se potiskuje i zatomljuje, ne ispadne dobro na kraju. Što se tiče poslovnog dijela, mi smo žene naučene da ne bi trebale pokazivati prvenstveno ljutnju. Općenito govoreći, žene su odgajane da nije u redu u društvu pokazati ljutnju, odnosno neki vid agresivnosti – neku proaktivnost, tražiti nešto za sebe, za svoj odjel, postavljati granice – znači, reći “ne” nekome (ja to ne mogu napraviti, neka napravi kolega, nemam vremena za to). Žene su uvijek kao nekakva podrška, nisu one koje traže, koje su proaktivne, koje su na čelu. Znači ljutnja je za žene nešto što je zabranjeno pokazivati. I to mi se svakodnevno pokazuje u terapiji. Da žene dođu pune tuge i svakakvih emocija, a ispod toga je zapravo ljutnja koju nisu nikada smjele pokazati”, ističe Irena Jurjević.

Upozorava kako se u Hrvatskoj lijekovi često daju “šakom i kapom” čime se maskira problem jer se ništa ne mijenja u njihovim životima niti rješava problem, već se stvara novi.

“Zapravo dobiju još jedan novi problem, a to je taj da se navuku na lijekove koji ih otupljuju emocionalno, a zapravo ne riješe ništa. Tako da onda psihoterapije, savjetovanja, rješavanje problema, neke promjene, pa barem i duhovna obnova u crkvi, apsolutno nemaju smisla, već čine stvari još gorima. Jedno uz drugo ima smisla kada je situacija katastrofalna. Ali većinom, ljudima samo treba doći i izgovoriti, vidjeti stvari na drugačiji način i mijenjati ih. Potiskivanje je nešto najgore što netko može sebi napraviti. Ljutnju je najbolje izraziti na neki konstruktivan način – nekom fizičkom aktivnošću. Dobro je i pokazati osobi da ste ljuti, ali to ne znači derati se ili udariti nekoga. Treba pokazati da ste ljuti na licu ili položaju tijela, kao što to muškarci rade. Pri tome ne mislim na agresiju, nego da netko stvarno osjeti da nešto nije u redu. Žene to ne pokazuju već potiskuju u sebe. Muškarci su odgojeni da ne pokazuju tugu, a žene ne smiju pokazivati agresivnost i proaktivnost. To ne znači da je nemamo. Muškarci je pokazuju u nekom natjecateljskom duhu što ih u poslovnom svijetu dovodi do nekih ciljeva, a žene baš i ne. Tek se sada pomalo oslobađaju. Žene ljutnju pokazuju na neki pasivno agresivni način – zabiju “nož u leđa” ili uđu u ulogu žrtve pa manipuliraju. Ili kroz retrofleksiju, a to je kad grizemo same sebe i imamo neka autodestruktivna ponašanja. To je isto pokazivanje agresije, ali prema unutra, što je najgora vrsta”, ističe Irena Jurjević.

Što se tiče intuicije, ona je mnogim ženama važna, a Jurjević smatra da to zapravo nešto što bismo trebali poslušati kod donošenja poslovnih odlukaali i da je za to potrebna vježba.

“Intuiciju možemo najbolje osjetiti kad smo “u miru sa sobom”. Uvijek je dobro, ono što i sama napravim, sjesti doma navečer uz bilježnicu – ako je neka važna odluka – i malo proanalizirati što to znači. To je poruka nesvjesnog i kad ja to stavim na papir, onda mi je situacija dosta jasnija. To ne znači da ću ja odmah donijeti neku odluku. Neki ljudi odmah odluče jer je intuicija nekako spojena od naših starih iskustava pa im daje taj signal vrlo brzo. I najčešće je točan. No, moja je preporuka popričati sam sa sobom, uz bilježnicu i papir – “čuti” što kaže unutarnji glas, što kaže okolina, što ja racionalno mislim o tome i onda ćete dobiti puno više informacija prema kojima možete donijeti bolju odluku nego da samo idete odlučivati “iz glave”, poručuje na kraju Irena Jurjević.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više