Beskalorična stevija će eliminirati veliki dio vaših kalorija

Stevija je prirodni zaslađivač koja ne izaziva karijes ni nepoželjnu toleranciju na okus, bez kalorija je i nema štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivača. Sprječava i nastajanje zubnog plaka i otporna je na visoke temperature.

Porijeklom je iz Južne Amerike, a dobiva se iz biljke Stevia rebaudiana. Godinama se koristila kao zaslađivač čajeva i gorkih ljekovitih napitaka. Danas se uzgaja u Japanu, Tajvanu, Filipinima, Havajima, Malaziji i po čitavoj Južnoj Americi za prehrambene i farmaceutske proizvode.

„Zabranjeno voće“ sve do 2008. godine

Dok Japanci jedino steviju koriste, a sva sintetička sladila su zabranjena, u Zapadnim je zemljama donedavno bila sabotirana i proglašena „zabranjenim voćem“. U Hrvatskoj pak se tek bori za svoje mjesto.

Kako navodi Ignac Kulier, nutricionist i specijalist za dojenačku i dječju hranu, stevija je bila zabranjena u SAD-u jer je smatrana “adulterantom”, odnosno svaki proizvod zaslađen stevijom smatrao se falsificiranim. Sve do 2008., kada je Uprava za hranu i lijekove SAD-a (FDA) odobrila uporabu stevije kao neškodljiv aditiv. Nakon toga, stevija se mogla početi koristiti i u Europi.

Beskalorična stevija odlična zamjena za šećer

Ova biljka je vrlo slatkog okusa zbog prirodnih sastojaka glikozida koji je čine čak 200-300 puta slađom od iste količine šećera. Kako piše aromaterapeutkinja Tajana Varićak za Večernji list, odlična je za dijabetičare tipa 2 jer ne utječe na inzulin, ali djeluje i na druge bolesti sadašnjice – povišeni krvni tlak, osteoporozu i pretilost. Prema novijim istraživanjima, preparati stevije sudjeluju i u sprječavanju nastanka raka.

Stevija dolazi kao zeleni prah, smeđi tekući ekstrakt s jakim mirisom na sladić i kao bijeli prah, koji se komercijalno najviše koristi.

Može se koristiti kao dodak raznim jelima, za čaj, kavu, smoothie ili druge osvježavajuće napitke. Jednako tako, možete je staviti u razne kuhane i pečene proizvode, prerađenu hranu i piće, kolače pa čak i žvakaće gume. Steviju možete kombinirati i s ostalim zaslađivačima.

Foto: Pixabay

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Ivana Blažoti Mijoč

Ivana Blažoti Mijoč: “Nakon burnouta konačno mi je dijagnosticiran opsesivno-kompulzivni poremećaj!”

Mama poduzetnica, blogerica i influencerica s preko 100 tisuća pratitelja na YouTubeu Ivana Blažoti Mijoč svoje predavanje na konferenciji Mame poduzetnici...