Prva hrvatska županija koja omogućava beskamatne kredite za žene i mlade

HBOR i Osječko-baranjska županija potpisali su Ugovor o poslovnoj suradnji na provedbi projekata beskamatnog kreditiranja žena i mladih poduzetnika. Potpisivanjem ugovora o poslovnoj suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, Osječko-baranjska županija postala je prva hrvatska županija koja je pokrenula ovakvu kreditnu liniju.

HBOR podržao više od 900 projekata na području Osječko-baranjske Županije

“HBOR kontinuirano ulaže u Osječko-baranjsku županiju, pa je u posljednjih 6,5 godina podržao više od 900 projekata s iznosom većim od tri milijarde kuna. Danas potpisani ugovor, vrijedan 20 milijuna kuna, nastavak je dosadašnje dobre suradnje HBOR-a i poduzetnika s osječko-baranjskog područja, a ujedno je prvi takve vrste koji HBOR potpisuje, vjerujem da će potaknuti i druge županije da se pridruže ovom projektu u cilju poticanja poduzetništva mladih i žena,” rekao je član Uprave HBOR-a Hrvoje Čuvalo.

Kako je rečeno prilikom potpisivanja ugovora, krediti su namijenjeni za ulaganja u materijalnu imovinu (osnivačka ulaganja, zemljište, građevinski objekti, oprema i uređaji) te u nematerijalnu imovinu (razvoj proizvoda ili usluga, patenti, licence, koncesije, autorska prava, franšize), a iznos kredita namijenjen ulaganju u trajna obrtna sredstva može iznositi do 30 % iznosa kredita.

Poduzetnici koji koriste kredit po Programu kreditiranja poduzetništva žena mogu biti trgovačka društva, obrtnici, zadruge i ustanove koji ulažu na područje Županije neovisno o sjedištu odnosno prebivalištu u kojima jedna ili više žena posjeduju najmanje 51 % kapitala ili su žene registrirane vlasnice te čiju upravu vodi žena.

Beskamatni krediti za žene i mlade poduzetnice

beskamatni krediti

“Osječko-baranjska županija je osmislila i na razini Županijske skupštine usvojila ovaj projekt, a u daljnjoj komunikaciji s HBOR-om dogovorili smo kreditni aranžman za mlade i žene poduzetnice. Najmanji iznos kredita je 80.000,00 kuna, najviši 700.000,00 kuna, a dva posto kamata koje plasira HBOR u cijelosti će pokriti Osječko-baranjska županija, što znači da je kredit praktično bez kamata. Osječko-baranjska županija je jedina u Hrvatskoj pokrenula ovakvu kreditnu liniju i ugovor, a cilj je gospodarski oporavak Županije te potpora mladima i ženama kojima treba pomoći u realizaciji njihovih ideja, vizija i projekta” – istaknuo je župan Ivan Anušić te poželio da i zahvaljujući ovom projektu uslijede otvaranja novih tvrtki, obrta i OPG-ova, odnosno nova zapošljavanja.

Poduzetnici koji koriste kredit po Programu kreditiranja poduzetništva mladih mogu biti trgovačka društva, obrtnici, zadruge i ustanove koji ulažu na područje Županije neovisno o sjedištu odnosno prebivalištu u kojima jedna ili više osoba u dobnoj skupini do 30 godina života posjeduje najmanje 51 % kapitala ili su osobe u dobnoj skupini do 30 godina života registrirani vlasnici te osoba u dobnoj skupini do 30 godina života vodi upravu, prenosi hbor.hr.

Krediti se odobravaju s rokom otplate do 12 godina, a posebna pogodnost je da HBOR može financirati i do 100 posto vrijednosti investicije bez PDV-a, što znači da ne mora biti vlastito učešće poduzetnika.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

NB HOBBY&ART

‘Izražavanje kroz umjetnost daje posebnu vrstu zadovoljstva i slobode’

U današnjem brzom tempu života, pronalazak vremena za sebe i izražavanje kroz umjetnost postaje sve važnije. Srećom, postoji jedno mjesto koje...