Iskoristite priliku za bespovratna EU sredstva iz aktualnih natječaja

Ljeto se bliži, ali uživanje na plaži još ćemo malo pričekati. Poduzetnike do ljeta čeka puno posla, ali i prilika za ostvarivanje boljeg poslovanja. Kristina Androlić iz Androlić konzaltinga donosi svježe informacije o mogućnostima dobivanja bespovratnih sredstava iz EU fondova za poduzetnike i poljoprivrednike.

Obratite pozornost na ove aktualne pozive

Za one koji u svoje poslovanje planiraju uvoditi ISO standarde i slične norme razveselit će informacija  je trenutno aktualan poziv pod nazivom Uvođenje sustava upravljanja poslovnim procesima i kvalitetom. Datum prijava je pomaknut, tako da se prijave zaprimaju od 11. lipnja od 11 h putem sustava e-fondovi. Minimalne potpore iznose 50.000 kn, a maksimalne 380.000 kn. Mikro i mala poduzeća mogu ostvariti intenzitet potpore od 85 posto, dok se taj postotak za srednja poduzeća smanjuje na 65 posto. Velika poduzeća nisu prihvatljivi prijavitelji.

Za poduzetnike iz područja turizma i trgovine otvoren je poziv Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru. Minimalni iznos potpore iznosi 220.000,00 HRK, a najviši iznos 13.000.000,00 HRK. Postotak sufinanciranja ovisi o kategoriji aktivnosti te veličini poduzeća. Mikro poduzeća mogu potraživati 85% od ukupno iznosa prihvatljivih troškova.

Mlade poljoprivrednike zanimat će natječaj 6.1.1, preko kojega je moguće ostvariti maksimalno 372.000,00 kuna. U mlade poljoprivrednike ubrajaju se osobe starije od 18, a mlađe od 40 godina. Jedan od uvjeta prihvatljivosti je veličina gospodarstva. Prihvatljiva ekonomska vrijednost gospodarstva iznosi od 2.000 do 7.999 EUR. Vrijednost svog gospodarstva možete izračunati putem FADN kalkulatora na  http://www.savjetodavna.hr/projekti/28/189/program-ruralnog-razvoja-rh-2014-2020/kalkulator-za-izracun-evpg/.

Prijave su otvorene do 13. lipnja u 12 sati.

Pripremite se za naredni period

bespovratna EU sredstva

Nekoliko poziva koji bi mogli biti zanimljivi poduzetnicima trenutno su u najavi. Radi se o ulaganjima u područje informacijsko-komunikacijske tehnologije te u poljoprivredu.

Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) naziv je prvog izdvojenog najavljenog poziva. Prihvatljivi prijavitelji su mikro, mala i srednja poduzeća, a minimalni iznos potpore iznosi 100.000 kuna, dok je maksimalni 1.000.000 kuna. Sufinanciranje za mikro i mala poduzeća iznosi 65 posto, a za srednja 50 posto.

Prihvatljivi troškovi uključuju troškove nabave standardnih i out-of-box softvera i izrade/razvoja specifičnog softvera, uključujući i njegovo instaliranje, programiranje, testiranje i/ili konfiguraciju za potrebe korisnika, troškove za licence za nadogradnju softvera, troškove za korištenje SaaS (Software as a Service) modela/usluge (do godine dana od dana uvođenja usluge), troškove nabave računalne i komunikacijske opreme, edukaciju zaposlenika i još poneke troškove.

Sljedeća prilika za poduzetnike krije se u www vaučerima za MSP-ove. I na ovom natječaju u prihvatljive prijavitelje ubrajaju se mikro, mala i srednja poduzeća. Minimalni iznos potpore je 15.000,00 HRK, a maksimalni 100.000,00 HRK. Intenzitet potpore ovisi o razvijenosti jedinice regionalne samouprave (županije). Za prvu skupinu iznosi 85%, za drugu 80%, za treću 75%, a za četvrtu 70%. Razvijenost JLS-a i JLRS-a moguće provjeriti na linku: http://www.propisi.hr/print.php?id=10486.

Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem otvorenog postupka u obliku vaučera, odnosno do iskorištenja predviđenih raspoloživih sredstava.

Najavljeni pozivi iz područja poljoprivrede

bespovratna EU sredstva

Ovi pozivi odnose se na dvije podmjere. Prva je Podmjera 6.3.1 za mala poljoprivredna gospodarstva, a druga je Podmjera 6.4.1 vezana uz razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.

Moguće će biti ostvariti od 3.500 EUR do 200.000 EUR-a bespovratnih sredstava, a stopa sufinanciranja iznosi 70%. Neki od uvjeta prihvatljivosti su one da korisnik mora biti upisan u Upisnik poljoprivrednika najmanje jednu godinu prije podnošenja Zahtjeva za potporu i da korisnik u trenutku podnošenja Zahtjeva za potporu mora pripadati ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva od najmanje 2.000 eura. Ulaganje se provodi u naseljima s najviše 5.000 stanovnika na području jedinice lokalne samouprave u kojoj se nalazi sjedište korisnika.

Postoji mnoštvo natječaja koji omogućavaju poduzetničku akciju. Pravovremeno se informirajte, pripremite i iskoristite prilike za lakše i bolje poslovanje. Ukoliko vam je potrebna pomoć i usluga pripreme projektne prijave na neki od navedenih poziva, više informacija dostupno je na [email protected].

Foto: Pexels/Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...