Zašto svi pričaju o čudotvornom beta glukanu?

Većina ljudi ima lošu naviku početi brinuti o zdravlju kad je već kasno, odnosno kad se bolest već pojavila ili je imunitet jako narušen. U novije vrijeme pojavio se beta glukan kao stimulator imuniteta čije je snažno djelovanje znanstveno potvrđeno. Potvrđuju to i milijuni korisnika kojima je beta glukan pomogao u borbi s teškim bolestima i infekcijama.

Što je beta glukan?

beta glukan imunitet

Beta glukan je najsigurniji i jedan od najjačih stimulatora imuniteta. Izolira se iz gljive ili kvascaa boljim se smatra izoliran iz kvasca. U prirodi se nalazi u žitaricama ( ječmu i zobi ), zatim u gljivama ( reishi, shitake i maitake ) te u nekim algama.

Beta glukan je polisaharid čija se veličina čestica 1,3 i 1,6 smatra najkvalitetnijim oblikom. To je uvijek naznačeno na svakom proizvodu koji sadrži beta glukan.

Mnoge znanstvene studije su potvrdile njegovu djelotvornost na imunološki sustav ali i na druga područja primjene.

Kako beta glukan djeluje na jačanje imuniteta?

beta glukan imunitet

Beta glukan doprinosi jačanju imunološke funkcije organizma. Drugim riječima stimulira imunološke stanice koje sudjeluju u obrani organizma i jačaju ga. Osim toga te imunološke stanice imaju dalje sposobnost prepoznavanja i uništavanja patogena koji dovode do raznih bolesti i infekcija.

Poticanje procesa obnove oštećenog tkiva također je jedna od bitnih funkcija zbog kojih se beta glukan koristi kod infekcija oštećenih tkiva i rana.

Beta glukan stimulira imunološki sustav tako što jača obrambene snage organizma i brani ga od bolesti i infekcija.

Posjeduje  snažna antitumorska, antibakterijska i protuvirusna svojstva.

Svoju popularnost za jačanje imuniteta stekao je u primjeni kod djece. Mnogi proizvodi za jačanje dječjeg imuniteta sadrže upravo beta glukan.

Kada se preporučuje beta glukan?

Proizvode koje sadrže beta glukan preporučuju se kod sljedećih stanja:

  • Infekcija dišnog sustava
  • Infekcija gljivicama, bakterijama i virusima
  • Kao dopunska terapija kod tumorskih oboljenja
  • Kod rana koje sporo zacjeljuju
  • Alergija i kožnih oboljenja

Koji beta glukan odabrati?

Prilikom odabira proizvoda koji sadrži beta glukan obratite pažnju na njegovu čistoću. Čistoća proizvoda se odnosi na uklanjanje drugih tvari na stijenkama kvasca ili gljive a koje bi mogle oslabiti njegov učinak. Tu čistoću potvrđuje veličina čestica a najbolji je proizvod označen s 1,3 i 1,6.

Preporuka je također beta glukan izoliran iz stijenke kvasca ( Saccharomyces cerevisiae) za kojeg se smatra da ima veću djelotvornost.

Kako se uzima beta glukan?

Doziranje beta glukana je 20 mg po kg tjelesne težine. Beta glukan se uvijek uzima natašte, najbolje ujutro, pola sata prije jela.

Uzimanjem natašte izbjegava se ometanje njegove apsorpcije i time je veća učinkovitost. Ako uzimate veću količinu beta glukana nego što je propisno, time nećete povećati njegovu učinkovitost.

Ostale dobrobiti beta glukana

beta glukan imunitet

Nerijetko je zabilježeno povoljno djelovanje beta glukana na zdravlje srca i krvnih žila i kod dijabetesa. Njegova primjena je preporučljiva i kod rana koje teško zacijeljuju.

Budući da beta glukan jača imunitet, dokazano je i njegovo djelovanje kod alergijskih stanja te kožnih oboljenja poput atopijskog dermatitisa.

Vjerojatno njegova najveća primjena je kod onkoloških oboljenja gdje se koristi kao dopunska terapija. Zahvaljujući njegovom antitumorskom djelovanju mnogi ga koriste kod raznih oblika raka.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Sabor odlučio; euro od 2023. Službena valuta u RH

Zastupnici u Hrvatskom saboru nakon prošlotjedne rasprave odlučivali su o nekoliko baznih prijedloga zakona. Oporbena inicijativa o raspuštanju Sabora nije prošla...