Jedan pušten na slobodu, drugi se nagodio: Dobar tjedan za dvojicu hollywoodskih zlostavljača

Mnoge je diljem Amerike jučer šokirala vijest da je Bill Cosby, jedan od sinonima za seksualno predatorstvo, oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu. Ovaj je događaj u drugi plan bacio razrješenje jednog drugog spora u koji su neko vrijeme bile uprte oči Amerike, pa i svijeta, a to je suđenje glumcu Jamesu Francu za seksualno uznemiravanje polaznika njegove glumačke škole.

Slučaj Bill Cosby

Jednom poznat milijunima Amerikanaca kao ‘američki otac’, Bill Cosby postao je sinonim seksualnog predatorstva i nekoliko godina prije nego što je #MeToo pokret potaknuo konačni obračun s bogatim, slavnim i moćnim zlostavljačima Hollywooda. Iako je protiv njega istupilo mnoštvo žena, glumac je jučer nakon dvije godine zatvora izašao na slobodu oslobođen svih optužbi.


Pročitajte još: Rodno uvjetovano nasilje: Silovanja žena smo svjesni tek kad dođe do medija


Prva je progovorila Andrea Constand, bivša profesionalna košarkašica i članica osoblja Cosbyjevog fakulteta, 2005. godine. Constand je optužila glumca da ju je drogirao u njegovom domu, a zatim seksualno napastovao kada je ona bila omamljena i nije se mogla braniti. Na suđenju je svjedočilo 13 drugih žena, koje su pred sudom iznijele vrlo slična svjedočanstva. Njihove su optužbe ostale bez prevelikog odjeka u javnosti sve do najave Cosbyjeve povratničke turneje, nakon čega je u javnost istupilo sve zajedno šezdesetak žena koje su tvrdile da ih je glumac na slične načine seksualno zlostavljao unazad 30 godina.

Zašto je Bill Cosby ipak oslobođen optužbi?

Nakon što je Constand iznijela svoje optužne, Cosbyjevi su odvjetnici 2005. godine postigli dogovor s tadašnjim okružnim tužiteljem Brucem Castorom da Cosby neće biti optužen ako pristane svjedočiti protiv sebe u civilnom procesu koji će žrtva podići protiv njega. To je moguće samo pod uvjetom da optuženik dobije imunitet od kaznenog gonjenja, za što je Castorov naseljenik kasnije ocijenio da nije dobro ispregovarano te da Cosby ipak nema uvjete za imunitet.

Castor je u to vrijeme smatrao kako Constand zbog manjka dokaza neće postići ništa osim ako svoj slučaj ne izvede pred civilni sud, na kojem će glumac priznati krivnju (ili barem dio krivnje) uz imunitet. No, tužitelji su u krajnjem postupku koji se vodio više od deset godina nakon što je stvar prvi puta završila pred sudom ipak koristili Cosbyjevo inkriminirajuće svjedočenje koje je dao pred civilnim sudom, u kriminalističkom procesu protiv njega.

Upravo je to bilo razlog za jučerašnju oslobađajuću presudu. U izjavi Visokog pennsylvanijskog suda stoji kako je ustanovljeno kršenje procedure jer su se Cosbyjevi odvjetnici nagodili s prijašnjim okružnim tužiteljem kako neće biti osuđen u slučaju protiv Constand.


Pročitajte još: Direktor HUP-a je smijenjen zbog seksualnog uznemiravanja, no solidarnosti sa žrtvama još nedostaje i posredovana je isključivo putem medija


“Postoji samo jedan pravni lijek koji Cosbyju može u potpunosti vratiti status quo ante. On mora biti razriješen i svako buduće kazneno gonjenje zbog ovih konkretnih optužbi mora biti zabranjeno. Ne sporimo da je ovaj pravni lijek i ozbiljan i rijedak. Ali u ovom je slučaju opravdan”, stoji u obrazloženju koje je na kraju izdao američki Vrhovni sud.

Pljušte reakcije

Reakcije američke javnosti su burne. Iako ima onih koji brane Cosbyja, poput glumice Phyliciae Rashad koja je glumila Cosbyjevu suprugu u Cosby Showu, među poznatim osobama na društvenim mrežama ipak su prevladale reakcije bijesa i razočaranja.

Tužitelj Kevin Steele rekao je u izjavi da je Cosbyja “porota proglasila krivim, a sada se oslobađa zbog proceduralnog pitanja koje je irelevantno za počinjeni zločin. Nadam se da ova odluka neće spriječiti prijavljivanje seksualnih napada od strane žrtava … Još uvijek vjerujemo da nitko nije iznad zakona – uključujući one koji su bogati, poznati i moćni.”

Odvjetnica Gloria Allred, koja je zastupala više od 30 žena koje su optužile Cosbyja za zlostavljanje, presudu je opisala kao “poražavajuću”, ali je rekla da odluka ne opravdava ponašanje komičara. “Moje srce posebno ide onima koji su hrabro svjedočili u oba njegova kaznena slučaja”, stoji u njezinoj izjavi.


Pročitajte još: Instruktorica joge hrabro progovorila o onome o čemu se mnogi srame!


Kako je Franco prošao ispod radara

James Franco došao je na optuženičku klupu 2018. godine, u jeku #MeToo pokreta kada je sve više žena počelo skupljati hrabrosti i istupati protiv svojih zlostavljača. Pet polaznica njegove glumačke škole optužilo ga je za neprikladno ili eksploativno seksualno ponašanje i intervjuima za New York Times. Glumac ih je navodno za vrijeme satova glume tražio da sudjeluju u neugodnim i neprikladnim seksualnim scenama koje inače nisu uobičajene čak ni za profesionalne glumce. Nekolicina je polaznica na kraju podigle zajedničku tužbu tvrdeći kako ih je glumac na prevaru namamio u glumačku školu kako bi u ih u stvari seksualno objektificirao i zastrašivao.

Iako su njegovi odvjetnici ove optužbe odbacivali kao lažne i štetne, glumac je na kraju ipak pristao na nagodbu, čiji su detalji jučer pušteni u javnost. Tako će Sarah Tither-Kaplan primiti 670,500 dolara, Toni Gaal 223,500 dolara, a 1.341 milijuna dolara bit će podijeljeno ostalim ženama u postupku. Iznos ukupne nagodbe koji će glumac na kraju platiti za optužbe koje i dalje niječe iznosi 2,2 milijuna dolara.

Foto: Unsplash/Vincentas Liskauskas/Mihai Surdu, YouTube screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

elegantna haljina

Elegantna haljina može se nositi na više od jednog načina –...

Anh Sundstrom modna je blogerica iz Tiburona, SAD. Na svojem blogu 9to5 chic dijeli prekrasne i jednostavne modne kombinacije, te nam...
- Advertisment -