Biznis akcelerator: Product marketing case study s Tamarom Šišić Kramer

marketing edukacija

Budući da tvrtke u ženskom vlasništvu rastu vrlo teško i sporo iz niza razloga, Institut za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria nedavno je pokrenuo biznis akcelerator. Akcelerator je namijenen tvrtkama u ženskom vlasništvu koje posluju već duže vrijeme, ali i poduzetnicama početnicama.

Uz niz online i offline edukacija na temu marketinga, na našem Facebook liveu vodili su se zanimljivi razgovori koje je moderirala Alma Saganić.

Prvi u nizu bio je razgovor s Tamarom Šišić Kramer, slovenskom poduzetnicom koja je nakon dugogodišnjeg rada u farmaceutskoj industriji odlučila otvoriti vlastitu tvrtku i tako povezati svoje znanje o poduzetništvu i farmaceutskom sektoru, ali i fitnessu te life coachingu.

Marketing miks kroz case study njezinog brenda nuMe

Tamara je u liveu opisala svoj poslovni put i razvoj vlastitog brenda nuMe kroz 4P marketinškog miksa.

Kako objašnjava, nuMe je inovativni koncept za mršavljenje. Naglasila je da ona ne voli reći da prodaje proizvod, već kvalitetnu priču s kojom se njezini klijenti mogu poistovjetiti i osjetiti da koristeći nuMe imaju dodanu vrijednost koju ne dobivaju s nekim drugim proizvodima iste namjene.

Proizvod

Naime, veliku dodanu vrijednost predstavlja činjenica da su u shakeove, juhe i čokoladice stavili i kolagen. Također, sa suprugom i nizom stručnjaka osmislila je brzi online plan vježbanja kojeg se mogu držati i oni koji nemaju mnogo iskustva ili nemaju nekoliko sati tijekom dana koje mogu izdvojiti za tjelovježbu. Tu je i coaching element koji osnažuje žene i pomaže im, kako kaže, da se riješe svojih loših navika.

Tamara je sa svojim brendom željela napraviti nadgradnju svega što je već prisutno na tržištu. „Cijelo iskustvo kupnje nuMe proizvoda je drugačije, čak je i njihovo pakiranje nešto što nikada prije niste vidjeli“, objašnjava. Ambalaža proizvoda je u obliku malih bijelih „kofera“ koji su napravljeni od biorazgradivog materijala, a ne od kartona.

Osim toga, pakiranje je multifunkcionalno, a dizajnirao ga je veliki Karim Rashid. Na taj se način svakako izdvojila iz konkurencije. U ovoj navali istih ili sličnih proizvoda, važno je da se vaš proizvod jasno ističe, a Tamarin nuMe je baš takav.

Cijena

Za formiranje cijene i usluge od ključne joj je važnosti bilo da upozna svoje tržište. S obzirom da dugo godina radi kao life coach, svakodnevno iskustvo rada sa ženama pomoglo joj je da bolje upozna njihove potrebe i da ta znanja implementira u svoje poslovanje.

Što se tiče postavljanja cijena nuMe usluga, Tamara kaže da SWOT iz koje je, između ostalog, vidjela koje su njihove prednosti u odnosu na konkurenciju. Kaže da su za određivanje cijene koje su klijenti spremni platiti uvijek dobro napraviti i anketu ili fokus grupu.

Distribucija

Kada su nuMe lansirali na tržište, odmah su išli globalno. „Kad imaš svoj proizvod, nemaš granica“, naglašava Tamara. Njihov primarni (ali ne i jedini) prodajni kanal postao je nuMe web shop, a baš o važnosti otvaranja vlastitog web shopa pisali smo nedavno u ovom tekstu.

Putem web shopa Tamara i njezin tim vrlo jednostavno i sveobuhvatno prate korisničko iskustvo od početka do kraja kupnje.

„Imamo osobniji kontakt s korisnicima, možemo im asistirati i saznati koje su njihove želje, što je teže kada je proizvod u retailu.“

Promocija

Digitalni marketing im je u prvom planu, dok su klasični marketinški kanali poput televizijskih reklama pali u drugi plan Digitalni marketing ne uključuje samo prisutnost na društvenim mrežama, nego i kvalitetan i interaktivan web shop te kontinuiranu gradnju baze korisnika putem newslettera.

Još 2010. i 2011. Tamara je počela surađivati s različitim utjecajnim brand abmasadorima, a kasnije i drugim influencerima koji kod kupaca značajno utječu na razvoj svijesti o brendu. Ipak, upozorava, danas je broj influencera na društvenim mrežama, a pogotovo na Instagramu, višestruko povećan i teško je razlikovati čija je priča stvarna, a čija izmišljena za potrebe promocije nekog brenda. Tamara naglašava kako su njoj važna stvarna iskustva, tako da brand ambasadorice mogu biti i obične žene koje zaista koriste nuMe i koje mogu podijeliti proživljena pozitivna iskustva s drugima.

Tamarin dodatak klasičnom marketinškom miksu

Za kraj,  klasičnom marketinškom miksu dodala je i svoj peti „P“ – passion. Bez strasti, kaže, ništa nema smisla.

nuMe predstavlja njezinu strast i ključno je da ga zbog toga ne gleda kao posao i da joj ne smeta što nema radnog vremena, već je konstantno aktivno uključena u razvoj vlastitog brenda. I to sa osmijehom na licu.

Cijeli razgovor Alme i Tamare pogledajte u nastavku:

Biznis akcelerator Marketing product case study s Tamarom Šiši…

Praktična iskustva iz našeg akceleratora!

Objavljuje Women in Adria u Srijeda, 22. studenoga 2017.

Foto: Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

mikromenadžiranje

Svjetska HR stručnjakinja: Ako ne vjerujete svojim zaposlenicima dok fleksibilno rade,...

Povjerenje je temelj svake uspješne veze, bilo profesionalne ili osobne, a kad je izbubljeno, izuzetno je teško popraviti ga. HR stručnjakinja...