Muči vas bol u kralježnici? Pronađite uzrok i dugoročno rješenje

Bolovi u području kralježnice vodeći su uzrok onesposobljenja i invaliditeta u svijetu. Bol je simptom i nastaje kao posljedica djelovanja sila na strukture mišićno-koštano-živčanog sustava, koje uzrokuju oštećenje ili ozljedu tkiva.

Bolovi u kralježnici mogu biti posljedica oštećenja diska (različiti stupnjevi hernije diska: bulging, protruzija, prolaps, ekstruzija, sekvestracija) te neravnoteže mišića lijeve i desne strane tijela koja nastaje zbog neravnomjerne raspodjele sila.

Što je bol, kako pronaći njezin uzrok i odabrati ciljanu terapijsku metodu?

Bol predstavlja signalni i zaštitni mehanizam tijela koji upozorava na preopterećenje, prijeteće oštećenje/ozljedu tkiva ili na već nastalo oštećenje/ozljedu. Najvažnije je definirati strukturu koja je uzrok boli kako bi se kreirao ciljani plan i protokol terapije u svrhu rješavanja uzroka simptoma. Kod hernije diska u vratnom ili lumbalnom segmentu kralježnice potrebno je učiniti klinički pregled/procjenu i testiranje te uvid u magnetsku rezonancu.

U prvoj fazi cilj je unutar diska stvoriti negativni tlak koji smanjuje pritisak u disku, potiče izmjenu hranjivih tvari u disku, stimulira regenerativne procese te djeluje na retrakciju i repoziciju hernije diska („povlačenje diska u njegovo ležište“).

To se postiže spinalnom trakcijom – neoperativnom dekompresijskom terapijom kralježnice na specijalnom uređaju. Važno je znati da postoje različiti tipovi trakcijskih uređaja koji različito djeluju na specifične strukture kralježnice, a također naziv dekompresijska terapija može se koristiti u različitim kontekstima koji ne moraju podrazumijevati tretman na specifičnoj vrsti uređaja, već neku drugu vrstu tretmana.

Iz toga proizlazi zaključak da je iznimno važno odabrati specifičnu vrstu trakcijskog uređaja, protokola i način rada koji će optimalno djelovati na strukturu kralježnice koja je Vaš primarni uzrok simptoma, a dakako ključno je i koliko znanja te kliničkog iskustva ima zdravstveni stručnjak koji kreira terapijski protokol i provodi ga.


Pročitajte više: Vježbanje sa stručnjakom ili korištenje sprava? Ovo su prednosti i mane


bol u kralježnici

Terapije moraju biti personalizirane

U drugoj fazi pristupa se ciljanom programu svjesnog i kontroliranog funkcionalno-terapijskog vježbanja dubokih i površinskih mišića vrata i ramenog obruča, trupa (trbuha, leđa), zdjelice i natkoljenice, ovisno o tome u kojem segmentu kralježnice je prisutno oštećenje diska. Funkcionalno-terapijsko vježbanje koje se provodi pod vodstvom stručnjaka isključivo u individualnom obliku 1 na 1 može pružiti najbolje terapijske rezultate, djelovati na redizajn biomehanike tijela, motoričkih obrazaca, promjenu djelovanja sila na strukture tijela i omogućiti dugoročno održive rezultate. Tijelo mora biti funkcionalno i stabilno u statici i dinamici (pokretu), posebice u dinamici kako bi moglo pravilno odgovoriti na sile kojima je svakodnevno izloženo.

Ukoliko su bolovi u kralježnici posljedica disbalansa mišića lijeve i desne strane tijela ili prednje i stražnje strane tijela te nepravilnih motoričkih obrazaca (1. dugotrajni i nepravilni položaji tijela na radnom mjestu, 2. nedostatak tjelesne aktivnosti, 3. preopterećenje struktura uslijed tjelesnih opterećenja pri radu ili nepravilnom vježbanju), a ne postoji klinički značajno oštećenje diska, tada je temelj terapijskog protokola personalizirani program svjesnog i kontroliranog funkcionalno-terapijskog vježbanja. Njegova svrha je redizajn biomehanike i promjena načina djelovanja sila na pojedine strukture, što dovodi do smanjenja i uklanjanja boli i drugih vezanih simptoma te mijenja motoričke obrasce tijela, dovodeći do trajnih pozitivnih promjena.

Po završetku terapijskog protokola za svaku osobu kreira se individualni plan održavanja rezultata te prevencije bolnih stanja, prema njezinom stilu života i zahtjevima radnog mjesta. Ključ je u statici i dinamici tijela (kretanju) omogućiti svjesnost/kinesteziju, stabilizaciju, motoričku kontrolu i koordinaciju te korištenje zaštitnih mehanizama, a tome vas može naučiti samo zdravstveni stručnjak.


Pročitajte više: Zdravlje mišićno-koštanog sustava tijela = kvaliteta života


bol u kralježnici

Važno je izabrati pravi način aktivacije mišića

Prirodno kretanje ljudskog tijela podrazumijeva trodimenzionalni sustav u kojem na njega istovremeno djeluju različite sile. Iz tog razloga izometričke vježbe su korisne u početnoj/prvoj fazi terapije i rehabilitacije (koja je vrlo kratka), a što je prije moguće treba započeti s izotoničkim kontrakcijama i dinamičkom stabilizacijom u pokretima koji se izvode u dvije ili tri ravnine.

S obzirom na to da većina sprava i uređaja ne daje tu mogućnost najoptimalnije i najprirodnije vježbanje je ono s težinom vlastitog tijela, s dodatkom vanjskog opterećenja (elastične trake, girje i bućice), koje omogućuje aktivnost cijelog tijela unutar sve tri ravnine.

Promjenom djelovanja sila na strukture kralježnice i zglobova mijenjaju se odnosi između struktura što dovodi do trajnog uklanjanja simptoma, rješavanja uzroka tegoba te prevencije novih epizoda boli.

Želite li promijeniti negativno djelovanje sila na tijelo i njihove posljedice potrebno je imati učitelja koji će vam objasniti kako ih spoznati i razumjeti te vas naučiti alate i metode kako to učiniti.

Autorica: Marina Kovačević, mag. physioth.

Fizikalna terapija Marina Kovačević, mag. physioth.

Foto: Canva / Marina Kovačević, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -