“U 10 godina donijeli smo osmijehe na lica više od 160.000 bolesne djece diljem Hrvatske”

Koristeći se svojim glavnim rekvizitima – humorom, igrom i emocijom, CRVENI NOSOVI klaunovidoktori djeci u bolnicama te starijim i nemoćnim osobama u domovima svakodnevno pružaju podršku i pomoć u prihvaćanju teških situacija, nošenju sa strahovima, nesigurnostima i dosadom

Povezano:

Udruga CRVENI NOSOVI klaunovidoktori ove godine obilježava 10 godina aktivnog rada, a današnjom konferencijom za medije u KBC-u Zagreb započela je slavljenička kampanja „Već deset godina #noslonac“. Upravo su u KBC-u Zagreb klaunovske crvene cipele kročile po prvi put, čime je udruga započela svoju misiju donošenja radosti djeci na bolničke odjele.

“Crveni nosovi” – educirani umjetnici u humanitarnoj misiji

Tijekom 10 godina aktivnog rada, ovi educirani umjetnici donijeli su radost i osmijehe na lica više od 160.000 djece i starijih ljudi diljem Hrvatske, a cilj udruge je i u budućnosti nastaviti osnaživati one koji se nalaze u tužnim i bolnim životnim situacijama, vraćajući im osjećaj radosti i optimizma. U znak podrške radu CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora u KBC-u su se okupili brojni dionici zdravstvenog sustava te predstavnice Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba.

„Želio bih najprije zahvaliti svim predstavnicima bolnica, domova za starije i nemoćne, predstavnicima zdravstvenog sustava i gradova diljem Hrvatske te svim našim donatorima bez kojih naše djelovanje ne bi bilo moguće. Hvala svima na ogromnoj podršci, ne samo danas, već kroz cijeli period našeg dosadašnjeg djelovanja. Onaj osjećaj sreće koji uspijemo izmamiti na lica djece i starijih, ali i članova njihovih obitelji, motivira nas da nastavimo i dalje. Zato što ste vi naš oslonac, mi smo njihov #noslonac i na tome vam iskreno zahvaljujemo“, izjavio je Zoran Vukić, osnivač udruge CRVENI NOSOVI klaunovidoktori i savjetnik za umjetnički razvoj, te dodao kako će u sklopu kampanje „Već deset godina #noslonac“ održati brojne aktivnosti tijekom cijele godine.

Članovi udruge su posebno educirani umjetnici – klaunovidoktori koji, iako u svom nazivu imaju riječ “doktor”, nisu liječnici, već svoju klaunovsku umjetnost donose u zdravstvene i socijalne ustanove. Danas 24 klaunadoktora redovito posjećuju djecu u 14 bolnica u Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Rijeci, Zadru i Splitu, a pored toga radost dijele i sa starijim i nemoćnim osobama u 5 domova u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

“Bez njih u bolnicama ne bismo mogli zamisliti našu svakodnevnicu”

„Sjećam se prvog dolaska klaunovadoktora kod nas u KBC Rebro prije 10 godina. Prvi dojam je bio iznenađujuć i trebalo nam je vremena da se naviknemo, ali danas bez njih ne bismo mogli zamisliti našu svakodnevicu. Svaka sekunda smijeha u bolnici je itekako dobrodošla, prije svega djeci, ali i svima nama“, rekao je prim. dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor, KBC Zagreb.

Ispred Ministarstva zdravstva konferenciji je prisustvovala Maja Cvetojević, voditeljica službe za zdravstvene projekte i programe, koja je istaknula: „Udruga koja slavi svojih 10 godina rada, svako dijete stavlja ispred njegove bolesti, vraća osmijeh i prijeko potreban optimizam. U narednim godina želja nam je da budu prisutni u svakoj viziti, u baš svakoj bolnici u Hrvatskoj, a svakako će imati i daljnju potporu Ministarstva zdravstva koje je ponosno što je dio ove lijepe priče“.

„Velika mi je čast pozdraviti sve prisutne u ime gradonačelnika grada Zagreba i Ureda za zdravstvo koje podržava misiju donošenja veselja, emocionalnog zdravlja i empatije svoj djeci na boničkim odjelima. Hvala vam od srca što svojim osjećajem djeteta u sebi i klaunovskim pristupom donosite optimizam onima kojima je to najpotrebnije“, izjavila je Željka Josipović Jelić, zamjenica pročelnika Ureda za zdravstvo, Grad Zagreb.

Pozitivna iskustva malih pacijenata su neprocjenjiva

U kratkom emotivnom obraćanju okupljenima se obratio i Žarko Šaško, otac 10-godišnjeg dječaka Filipa koji se osam mjeseci liječio upravo u KBC-a Zagreb. Kroz svoje osobno iskustvo otac Žarko je istaknuo važnost osmijeha u procesu liječenja te značajan pozitivan utjecaj koji su upravo klaunovidoktori imali na njegovog Filipa, ali i njega kao roditelja.

Na rođendanskoj konferenciji prisustvovali su i ravnatelj KBC-a Zagreb, dr. sc. Ante Ćorušić, magistra Ana Ljubas, glavna sestra KBC-a Zagreb, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, prof.dr.sc. Željko Krznarić, ravnatelj kliknike za dječje bolesti Zagreb, prof. dr. Goran Roić, predstojnica klinike za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice, doc. prim. dr. sc. Orjena Žaja

Udruga CRVENI NOSOVI dio je međunarodne organizacije RED NOSES Clowndoctors, a certificirani klaunovidoktori svoje umijeće za izvedbene umjetnosti u bolnicama i socijalnim ustanovama usavršavaju na radionicama u Hrvatskoj te na Međunarodnoj školi humora u Beču. Pored umjetničkih vještina, educiraju se o temama iz područja psihologije, psihijatrije, sociologije i drugih znanosti.

Svoju misiju donošenja osmijeha na lica onih koji se nalaze u teškim životnim situacijama udruga ostvaruje kroz javne natječaje u Hrvatskoj i u Europi te uz pomoć donatora. Svi koji žele podržati daljnji rad udruge CRVENI NOSOVI klaunovidoktori, mogu to učiniti putem ovog linka.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tata CEO

„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju...

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio 'tajnu' poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je...
- Advertisment -