Čuli ste za „Big 4“? Sada upoznajte „Veliku četvorku“ iz kompanije Crowe Horwath

Konzultantska kuća Crowe Horwath do nedavno je u Hrvatskoj bila poznata pod nazivom TPA Horwath. Tvrtka koja je bila dio TPA Horwath grupe, odsad je nezavisna tvrka članica globalne organizacije Crowe Horwath International i direktno povezana s tom globalnom mrežom.

Crowe Horwath ima svoju veliku četvorku

Ova promjena bila nam je povod za razgovor s četiri top menadžerice te tvrtke i, premda je i sama autorica ovog teksta reviziju i savjetovanje smatrala suhoparnim poslom, dame su je u potpunosti razuvjerile.

Sonja Hecker Tafra direktorica je Crowe Horwath Revizije, ovlašteni je revizor (FCCA) te ima preko 17 godina iskustva rada u financijskom sektoru. Čak 11 godina radila je u jednoj od „Big 4“ revizorskih kuća, KPMG-u, a posljednja funkcija u toj tvrtki bila je ona direktorice u odjelu revizije nefinancijskih institucija. „Najvažnije mi je na poslu imati osjećaj dobro završenog posla. Nadalje, uvijek me inspirira raditi sa stručnjacima iz drugih sektora ili industrija na nekom zajedničkom kompleksnom rješenju projekta. Stvari koje me sputavaju na poslu uglavnom otklanjam da bih imala više kapaciteta za rad“, kaže. Prema njenim riječima uloga revizora/poslovnog savjetnika jest definirati postojeće stanje bez uljepšavanja, no poslovni savjetnici isto tako usmjeravaju kreativne ideje poduzetnika prema realizaciji, dodaju svoje znanje i baze informacija te pomažu poduzetnicima ostvariti te ideje.

Katarina Pavlović menadžerica je u Odjelu poreznog savjetovanja. U Crowe Horwath došla je prije 6 godina, a svoje iskustvo dotad gradila je također u međunarodnoj savjetodavnoj tvrtki. Svakodnevno pruža podršku i savjete klijentima u vezi poreznih pitanja, a s obzirom da je neko vrijeme živjela u Njemačkoj, težište njenog posla stavljeno je na klijente iz njemačkog govornog područja. U poslu ju, kaže, prvenstveno motiviraju kontinuirana edukacija i usavršavanje, dinamično poslovno okruženje te dobar odnos s kolegama. „Možda se sada pitate kakva je to dinamičnost u poslu s porezima koji se u pravilu doživljavaju kao suhoparna i nezanimljiva materija. Mislim da biste se jako iznenadili kada bi samo jedan dan proveli na mom radnom mjestu“, tvrdi uz objašnjenje da je hrvatski porezni sustav od 90-ih godina podvrgnut konstantnim izmjenama, naročito u zadnjih par godina radi harmonizacije s poreznim sustavom EU te sve ad hoc porezne mjere Vlade koje se događaju gotovo na tjednoj osnovi.

Crowe-Horwath-Katarina-Pavlović
Katarina Pavlović

 

Jasmina Kajtezović menadžerica je u Odjelu poreznog savjetovanja, a u ovoj kompaniji radi pet godina. Ističe da je kod njenog posla najvažnije klijentima pružiti odgovore na kompliciranija porezna pitanja, čiji se odgovori ne mogu pronaći u pukom iščitavanju propisa, te preglede poslovne dokumentacije s ciljem ukazivanja na pojedine nepravilnosti i potencijalne porezne rizike koji se određenim pristupom mogu umanjiti ili eliminirati. U ovu je kompaniju također došla iz jedne od „Big 4“ i tvrdi da je najveća razlika u strukturi klijenata i internim procedurama: „S obzirom da je Crowe Horwath manja organizacija, brzo se stječu znanja i postaje stručnjakom u širim područjima, što je neophodno kako biste dobili sveobuhvatniju sliku i naučili razmišljati „out of the box“. Osim toga, na taj način se brže razvijate u potpunog i samostalnog stručnjaka, a razvija se i direktniji pristup klijentima, što u konačnici rezultira i većim osjećajem vlastitog zadovoljstva“.

Crowe-Horwath-Jasmina-Kajtezović
Jasmina Kajtezović

 

Maja Blažević, voditeljica poslovnog razvoja i marketinga, već je više od pet godina dio kompanije, a u ovu je branšu došla iz područja vanjske trgovine i poslovne edukacije. Svoju karijeru u Crowe Horwath započela je na konzultantskoj poziciji, a danas je zadužena za unaprjeđenje i proširenje postojećeg poslovanja, akviziciju novih klijenata, suradnju s različitim udruženjima i institucijama te odnose s javnošću. „Osobno su me oduvijek privlačili aspekti poslovanja koji uključuju razvoj poslovanja, marketing, prodaju i korporativne komunikacije, a pozicija na kojoj sam trenutno povezuje sva navedena polja“, pojašnjava. S obzirom da posao podrazumijeva identificiranje novih poslovnih prilika te pronalaženje strategije kojom će se kompanija razlikovati u odnosu na konkurenciju, upravo joj kreativno razmišljanje tu najviše pomaže, baš kao i komunikacijske, analitičke, prodajne te vještine pregovaranja.

Benefiti rada u međunarodnoj kompaniji

Međunarodne kompanije posluju više-manje isto pa nema značajnih razlika u pravilima i procedurama, no neke stvari su ipak drugačije: „Ukoliko ste u velikoj revizorskoj kući u kojoj postoje specijalizirani odjeli za pojedine usluge, možete postati vrhunski stručnjak za pojedinu industriju. Ukoliko radite s bazom klijenata koji su raznolikiji što se tiče sektora poslovanja i vrsta usluga koje trebaju, kao Crowe Horwath, s vremenom stječete široko znanje o svim sektorima i imate dobru sliku o tome kako pojedine industrije djeluju jedna na drugu“, pojašnjava Sonja.

Crowe Horwath, uz sudjelovanje na seminarima i specijalističkim programima, zaposlenicima omogućava i razmjenu u inozemstvu, što dodatno zaokružuje mogućnost razvoja unutar kompanije. Edukacijski programi održavaju se i u inozemstvu, u suradnji s kolegama iz drugih članica mreže, a zaposlenici iz drugih ureda članova Crowe Horwath International mogu doći u Hrvatsku na određeni period kako bi upoznali način poslovanja na ovom području. Osim što zaposlenici imaju priliku provesti vrijeme u jednoj od zemalja članica i čuti druga iskustva, važnu ulogu ovdje ima i „networking“, kojim grade međunarodnu mrežu kontakata.

Tvrtka, u svrhu daljnjeg stručnog obrazovanja zaposlenika, preuzima troškove seminara i pruža mogućnost fleksibilnog radnog vremena prema potrebama. ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) nagradila ih je certifikatom “ACCA Platinum Approved Employer” – najvišom razinom koju tvrtke mogu postići u ACCA Approved Employer programu, a koja označava da tvrtka ispunjava stroge kriterije u području razvoja ljudskih potencijala. „Što to još naši zaposlenici osobito cijene kod nas? Ovo smo pitanje postavili svojim zaposlenicima i dobili jasan odgovor: U kompaniji Crowe Horwath ne osjećam se samo kao „kotačić“ u velikom pogonu, već kao važan dio kompanije. Uvjereni smo da rad pruža zadovoljstvo i ispunjava samo ako je zaposlenicima jasan smisao njihovog posla, odnosno kada se točno zna zašto se rade određene stvari i kada se naposljetku rezultat vlastitih napora može prepoznati u ukupnom rezultatu“, kaže nam Maja.

Crowe Horwath
Maja Blažević

Naše sugovornice rad u međunarodnoj kompaniji vide kao odličan izvor dinamičnosti, naročito zbog komunikacije s inozemnim klijentima te susretanjem s međunarodnim pitanjima iz različitih područja, ali i kao priliku za rad s vrhunskim stručnjacima koji prijateljskim pristupom omogućavaju kvalitetnije i lagodnije suočavanje s poslovnim izazovima. „U poslu kojim se bavim, svakako bi me sputavao izostanak neadekvatnog tima ljudi koji je neophodan za rad na pojedinim projektima i loši odnosi među suradnicima, što ovdje nikako nije slučaj“, Jasminino je iskustvo.

Kvaliteta obavljenog posla ruši sve predrasude

Posao kojim se naše sugovornice bave zamišljala sam kao dosta „strog“ i više muški prilagođen, no one su me u startu pobile. Pojašnjavaju da spol ne igra ulogu, već je bitna stručnost i profesionalnost, što vodi do poštovanja i kolega i klijenata. Katarina recimo smatra da ovo područje savršeno odgovara upravo ženskom spolu jer su za njega potrebne „ženske“ osobine strpljivost, preciznost i temeljitost, no dodaje da se i žene i muškarci jednako dobro snalaze i imaju jednake šanse za uspjeh.

Crowe Horwath nema zasebnu politiku oko zapošljavanja žena, no ima mjere koje zaposlenim majkama omogućavaju lakše balansiranje poslovnog i obiteljskog života. Trenutno je omjer zaposlenih žena naspram muškaraca ovdje 60:40, dok je na menadžerskim pozicijama broj otprilike jednak. Tvrtka nudi razne mogućnosti fleksibilnog radnog vremena te rada od kuće u prvoj godini djetetova života ukoliko žena iskoristi samo porodiljni dopust, a ne i rodiljni. Na razgovorima za posao, tvrde, ne rade razliku između potencijalnih kandidatkinja s malom djecom ili onih koje ne planiraju uskoro postati majke, već smatraju da majke mogu biti odlični menadžeri upravo jer su naviknute raditi više stvari u isto vrijeme te ga efikasnije troše.

Iako većina sugovornica u svom radu nije doživljavala neugodnosti na temelju spola, Sonja kaže da je bilo predrasuda i nepovjerenja od strane muških klijenata, no i da kvaliteta obavljenog posla vrlo brzo ruši sve predrasude: „Kao potpisnik mišljenja u revidiranim financijskim izvještajima imate odgovornosti i obaveze zadane pravilima struke. Kao direktor društva imate obaveze za vođenje istog na zakonski i ekonomski način, dok kao voditelj tima imate obavezu prenošenja znanja kolegama kao i zadovoljenja potreba klijenata na najbolji i vrlo često najbrži način. Sve to žene uglavnom jednostavno obavljaju jer nam je prirođen „multitasking“ no potrebne su i dodatne tehnike koje olakšavaju nekada zahtjevnu dinamiku svakodnevice kao npr. informatička znanja i tehnologije, organizacija vremena, „selling skills“ pa čak i čitanje govora tijela“.

Crowe Horwath
Sonja Hecker Tafra

Kratki savjeti za uspjeh

S obzirom na radno iskustvo i visoke pozicije na kojima se nalaze, tražili smo našu „veliku četvorku“ nekoliko savjeta za napredovanje u karijeri i stvaranje što pozitivnijeg radnog okruženja. Evo što su nam rekle:

„Neovisno o tome na kojoj ste poziciji i branši, ukoliko želite napredovati bitno je uložiti dodatne napore te steći naviku poduzimanja i više od onoga što se traži. Svatko može prijeći taj dodatni kilometar: studentice koji traže ljetni posao ili praksu, mlade žene koje žele napredovati na viši položaj, managerice/direktorice koje žele poboljšati svoje odnose s postojećim te steći nove klijente itd. Taj dodatni trud se na kraju višestruko isplati“ – Maja Blažević.

„Prvenstveno morate voljeti to što radite jer vas to onda vuče naprijed, a poslovni rezultati će doći sami po sebi. Ako ste površni u poslu i ako nema zadovoljstva u tome što radite, onda će vam se to kad tad odraziti na osobno zadovoljstvo i karijeru. U poslu treba davati od sebe maksimalno, ali bitno je pri tome naći odgovarajuću ravnotežu između posla i privatnog života“ – Katarina Pavlović.

„Svaka zaposlena majka ponekad ima osjećaj da zapostavlja svoju djecu jer ne provodi dovoljno vremena s njima, međutim ne smije odustati od ambicija jer dugoročno to stvara probleme u njenom općem stanju. Ukoliko niste zadovoljni na poslu koji radite, pokušajte nešto promijeniti, a ako to ne ide, onda probajte promijeniti posao. Ništa se neće desiti ukoliko vrijeme trošite na ponovno analiziranje problema na poslu i traženje uzroka istih, bolje je to vrijeme utrošiti na traženje rješenja ili novog posla jer tako barem postoji mogućnost da se situacija promijeni ili poboljša“ – Sonja Hecker Tafra.

„Najbitnije je u poslu biti proaktivan i pokazati inicijativu. To, kao i savjestan i odgovoran stav prema poslu, odmah se prepozna i na kraju nagrađuje. Bitno je učiti od najboljih i truditi se postati što kompententniji i samostalniji u području kojim se bavite. To u profesionalnom smislu daje dodatno samopouzdanje i značajno olakšava nošenje sa svakodnevnim poslovnim problemima“ – Jasmina Kajtezović.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više