Docentica Fakulteta strojarstva i brodogradnje Ankica Đukić osmislila i realizirala prvi hrvatski bicikl na vodik

Odlične vijesti stižu s Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Njihova docentica Ankica Đukić osmislila je i realizirala prvi hrvatski, potpuno ekološki, bicikl na vodik. Kako navodi portal MojFaks koji je odradio intervju s docenticom, ideja se rodila tijekom izrade doktorske disertacije.

Prvi hrvatski bicikl na vodik

Ankica je docentica na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, a radi na Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i ekologiju. Voditeljica je Laboratorija za energetska postrojenja u kojemu je i izradila prvi hrvatski bicikl na vodik.

“Moja područja istraživanja su obnovljivi izvori energije (Sunčeva energija) i gospodarstvo zasnovano na vodiku: istraživanje u području tehnologija vodika (proizvodnja vodika, pohrana, njegovo korištenje u vodikovim gorivnim člancima te distribucija), zaštita okoliša i održivi razvoj”, objašnjava docentica.

Ideja se rodila još u okviru doktorske disertacije za potrebe koje je Ankica izradila eksperimentalnu stazu za proizvodnju vodika elektrolizom vode, a koja uključuje alkalni elektrolizator, separatore i spremnike vodika i kisika, fotonaponske članke i mnoge druge stvari koje nam zvuče potpuno svemirski.

Ankica sudjeluje i vodi mnoge projekte (Bicikl s dopunskim pogonom na vodik, Integracija vodika u sredstva gradskog prijevoza, Sunčana vodikova punionica, EKO-brod, Istraživanje i razvoj vodikovih energetskih sustava u sprezi s obnovljivim izvorima energije), a predaje i vodi vježbe u okviru redovitih kolegija Nove tehnologije u energetici i Laboratorijski rad E te u okviru izbornog kolegija Vodik i gorivni članci.

Možda je malo težak, ali je super cool

Njen bicikl predstavlja prototip električnoga bicikla na vodik, koji je zasad jedinstven u čitavoj Republici Hrvatskoj.

U odnosu na električni bicikl glavna mu je prednost brzo punjenje! “Jedna od njegovih glavnih prednosti u odnosu na električni bicikl, koji električnu struju potrebnu za pogon elektromotora dobiva iz baterije, je u brzini punjenja: spremnik vodika napuni se već za koju minuticu, a baterija zahtjeva višesatno punjenje”, objašnjava Ankica.

Brz je onoliko koliko ste voljni brzo pedalirati! Naime, pomoć gorivnoga članka nije ograničena maksimalnom brzinom što mu daje dodatnu prednost: ovisno o tome koliko snažno okrećete pedale, toliko ćete brzo i juriti.

Kao nedostatak bi se možda moglo istaknuti da je ovaj bicikl prilično težak (33 kg), no treba napomenuti da se ovdje radi o prototipu. Sustav vodika izgleda prilično raskošno na biciklu pa sljedeći koraci idu u smjeru smanjenja mase i izrade lakšeg, kompaktnijeg sustava.

Ovdje je potrebno spomenuti kolege s FSB-a, prof. dr. sc Mihajla Firaka i laboranta Milana Šulentića, koji su pomagali Ankici, što svojim savjetima i mentoriranjem, što praktičnim djelovanjem (izradom nosača za sustav i svih potrebnih priključaka).

Bicikl je službeno predstavljen na FSB-u, 29. lipnja 2016. godine kada su svi prisutni bili u mogućnosti testirati bicikl.

Ankica primjenu bicikla vidi u najširoj populaciji i svim sektorima. “Bicikl bih preporučila svima: pojedincima, različitim privatnim i javnim poduzećima te gradskim službama (poput Pošte i Čistoće)”, dodala je za kraj Ankica.

Izvor: MojFaks

L.B./Foto: privatna arhiva

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više