Hoće li nova ambalaža ‘Domaćica’ uistinu potaknuti veću ravnopravnost u hrvatskom društvu?

Na kutijama novih ‘Domaćica’ osvanuli su natpisi poput: “Domaćica i menadžerica”, “Domaćica i pravnica”i “Domaćica i programerka”. Riječ je o Krašovoj kampanji za rodnu ravnopravnost. Njen je cilj podići svijest javnosti o važnosti i kompleksnosti obveza koje u kućanstvu najčešće preuzimaju žene te osvijestiti da je briga o domaćinstvu zajednički posao svih ukućana.

No, prve reakcije na kampanju bile su sve samo ne pozitivne. Mnoge su se žene osjetile uvrijeđenima te su kampanju nazvale marketinškim trikom. Iz Kraša su međutim poručili da je kampanja pomno osmišljena te da ćemo uskoro dobiti nove informacije vezane uz nju.

“Budi i ti dio promjene”, poručuju iz Kraša i pozivaju kupce da potaknu veću ravnopravnost u društvu kroz ova tri koraka

I zaista, Kraš je nastavio s kampanjom te je na svojim stranicama objavio nove detalje iste.

“Danas DOMAĆICA najčešće nije DOMAĆICA kakvom je definiraju. Žene uz redovan posao i dalje najčešće zadržavaju ulogu domaćice obavljajući tako dva posla. Isticanjem paralelnih uloga želimo podići svijest o važnosti i kompleksnosti obveza koje u domaćinstvu u velikoj većini preuzimaju žene. Pozivamo te da se uključiš u aktivnosti koje će pomoći u osuvremenjivanju definicije pojma domaćice i ravnopravnijoj raspodjeli poslova u domaćinstvima”, stoji na stranicama Kraša.

Dalje su u tekstu pozvali sve hrvatske građane i građanke da se uključe u kampanju kroz tri koraka. Prvi korak je potpisivanje zamolbe za osuvremenjivanje riječi domaćica u hrvatskim rječnicima.

U drugom koraku pozivaju kupce da prijeđu s riječi na djela. Konkretno kupce se poziva da pokažu kako sudjeluju u kućanskim poslovima koristeći oznaku #IJaSamDomacica #JaCuDanas.

U trećem koraku pozivaju kupce da potaknu promjenu u društvu. Kada kliknete na “Klikni više” ispod ove točke stoji objašnjenje kako planiraju potaknuti promjenu.

“Kroz suradnju s predstavnicima organizacija civilnog društva radit ćemo na konkretnim promjenama kako bismo promicali i osnaživali ravnopravnost kod djece i mladih te osvijestili o važnosti ravnopravnog doprinosa u obavljanju poslova u domaćinstvu”, kažu u objašnjenju.


Pročitajte više: Je li Kraš pogriješio sa svojom kampanjom za rodnu ravnopravnost?


U Krašu uvjereni da rade dobro

Iz Kraša su poručili da ‘Domaćica’ želi sačuvati svoje tradicijsko naslijeđe, ali i pokazati da osluškuje suvremena kretanja. Novom društveno odgovornom kampanjom žele postati pokretač pozitivnih promjena, jer uistinu prate aktualne teme te im je stalo do percepcije onih koji kekse Domaćica najviše vole.

“Iako su kupci keksa Domaćica podjednako i muškarci i žene, u domaćinstvu i u percepciji stvarnih domaćica u javnosti ta se ravnopravnost ne očituje. Pokrenuli smo stoga kampanju za koju vjerujemo da će utjecati na konkretne promjene u društvu”, poručuju za kraj na stranicama Kraša.

Krašova dodatna pojašnjenja – izvor novih problema

Hoće li novi detalji Krašove kampanje rezultirati nešto pozitivnijim ishodom tek ćemo saznati. Dok očekujemo nove reakcije hrvatskih građana i pogotovo građanki tražili smo komentar Ženskih studija.

“Prije nego uopće izrazim stav o kvaliteti medijske kampanje Kraševog keksa ‘Domaćica’, valja reći kako svakako mislim da u ovom trenutku postoje kudikamo važnije, prijepornije i vitalnije teme, relevantne za područje rodne ravnopravnosti te ljudskih prava žena u hrvatskom društvu te kako navedene zaslužuju veći medijski prostor od spomenute”, smatra Dorotea Šušak sa Ženskih studija.

Šušak također smatra da s obzirom na to da je javnost pokazala izniman interes upravo za okvir ove kampanje koju je Krašu isporučila vanjska kreativna agencija, valja jasno reći kako bez obzira na intenciju kampanje, ista perpetuira rodne stereotipe i banalizira socijalnu moć te ulogu žene u društvu.

“Činjenica da je kampanja zakoračila u dodatno pojašnjenje svojih namjera i motivacije, samo kristalizira i potvrđuje njezinu problematičnost, ali sada i ne samo na političko-vrijednosnoj, već i na stručnoj razini. Ideja svake digitalne, medijske, kreativne ili druge kampanje i njezinog ‘copywrite’ kontinuiteta, mora biti jasan komunikacijski proces s recipijentom i klijentom (čak i onda kada je riječ o inverziji ili provokaciji), a dodatno pojašnjenje autora kampanje samo potvrđuje njezinu labilnost i promašenost”, objašnjava naša sugovornica.


Pročitajte više: Hoće li globalnu nestašicu hrane zbog rata u Ukrajini osjetiti i Hrvatska?


Igra riječi nije dovoljna! Trebali se konzultirati s ekspertima!

Dakle, nije zapravo riječ o sumnji spram autora i ideji da su namjerno htjeli povrijediti status rodne ravnopravnosti žena, već je riječ o pogrešnom tretiranju teme, preuzimanju ideje da zaumna igra riječi bez ozbiljne ekspertize vanjskog konzultanta/ice (koji ili koja bi imala odgovarajuće obrazovanje unutar teme koju su htjeli zahvatiti) nužno vodi u ironijski odmak, cinizam i odbijanje publike, odnosno u ovom slučaju potrošačica i potrošača.

Žena odavno jest i može biti i domaćica i pravnica ili domaćica i programerka i ne treba proizvođača konditorskih proizvoda da joj pruži legitimitet ili dopuštenje za navedeno. Dapače, stremljenje rodnoj ravnopravnosti ima intenciju zahvatiti prostor u kojem njezin partner može i treba biti jednakopravan u preuzimanju i obavljanju kućanskog rada, umjesto da medijska zajednica potvrđuje njezin status ‘domaćice’ uz status odgovarajuće profesije.

“Provokativna inverzija dominantne paradigme apsolutno nije kada napišeš ‘domaćica & medicinska sestra’, već eventualno kada napišeš ‘medicinski tehničar i domaćin/ica’. No, u pokušajima da se popravi nečija nedovršena ideja nekom drugom nedovršenom idejom, daleko bi mudrije bilo reći: ‘domaćica’ je (poglavito nakon dobro odrađene retro kampanje) trebala ostati samo mnogima omiljen keks!”, zaključuje Šušak.

Foto: Službene stranice Kraša

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -