Eleanor Roosevelt na novoj američkoj novčanici od 10 dolara?

Ranije ove godine, dužnosnici američkog ministarstva financija najavili su da će zamijeniti Alexandera Hamiltona, prvog ministra financija i utemeljitelja financijskog sustava SAD-a, čiji lik trenutno krasi američku novčanicu od 10 dolara, s likom žene.

Američka novčanica od 10 dolara s likom žene

U SAD-u se već vodi žestoka rasprava o tome koja bi se točno žena, koja je pomogla u stvaranju američke povijesti, mogla naći na novoj novčanici.

Naime, ministarstvo financija odlučilo je pitati građane koju ženu žele vidjeti na novčanici i to putem društvenih mreža i hashtaha #TheNew10 i web stranice koju je pokrenulo ministarstvo.

Iako glasanje još uvijek traje, najizglednija kandidatkinja za sada je Eleanor Roosevelt, supruga bivšeg američkog predsjednika Franklina D. Roosevelta, koja je glasovanjem zauzela prvo mjesto s 27% glasova.

Zadnja žena koja se nalazila na američkom novcu bila je Martha Washington, supruga prvog američkog predsjednika, čiji je lik bio u cirkulaciji od 1891-1896. godine.

Eleanor Roosevelt je bila više od “samo još jedne prve dame”. Tako je tijekom Prvog svjetskog rata volontirala za Crveni križ i u vojnim bolnicama. Kada joj je suprug obolio od poliomijelitisa, poznatijeg pod nazivom dječja paraliza, putovala je zemljom i izvještavala svog supruga o stanju u zemlji. 1933. godine ušla je u povijest kao prva dama koja je održavala vlastitu press konferenciju, a na konferenciju je bilo dopušteno ući samo ženama.

Druge poznate žene koje se razmatraju za novu novčanicu su i Harriet Trubman (kondukterka koja je oslobodila više od 300 robova), Sacagawea (istraživačica koja je vodila Lewisa i Clarka na njihovom putu otkrivanja zapadnog dijela SAD-a), Rosa Parks (žena koja je pokrenula borbu za prava Afroamerikanaca), Amelia Earhart (prva američka pionirka avijacije i borkinja za prava žena), ali i mnoge druge.

Nova novčanica trebala bi se naći u optjecaju 2020. godine i to na 100. obljetnicu ratifikacije 19. amandmana Ustava SAD-a, kojim je ženama potvrđeno pravo glasanja.

Iako će se mišljenje ljudi svakako uzimati u obzir, posljednju riječ će ipak imati Jack Lew, američki ministar financija.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...