Što je to elektrostimulacija i zašto bi trebala biti vaš nezaobilazan pomoćnik u procesu mršavljenja

Mnogi od nas preko zime nakupe koji kilogram viška, a ako se njima ne pozabavimo s dolaskom prvih zraka sunca, često gubimo motivaciju i nastavljamo nakupljati dalje. Bez obzira s kojeg dijela tijela želite ukloniti masne naslage i postići željeni oblik i čvrstoću, važno je krenuti. Kod svakoga može biti neka druga kritična zona, no obično se radi o trbuhu, nogama, rukama, stražnjici, leđima ili nekoj od kombinacija tih zona. Kada se radi o biranju metoda za njihovo tretiranje, elektrostimulacija se pokazala kao najučinkovitija.

Dokazana metoda koju obožavaju kozmetičari

Postoji mnogo raznih metoda i aparata za mršavljenje. Dok na tržištu nalazimo sve više noviteta, mnogi iskusni kozmetičari i dalje izdvajaju elekstrostimulaciju kao metodu s najboljim učinkom. Primjerice, elektrostimulacijom koja se obavlja pomoću aparat OXIFAT PLUS smanjuje se masno tkivo i oblikuje tijelo. Elektrostimulacija je jedna od najstarijih i najdjelotvornijih metoda za uklanjanje masnog tkiva i smanjenja celulita, a unatoč raznim preobrazbama i unapređenjem na tržištu, mnogi kozmetičari i dalje najradije biraju upravo ovu metodu.

Kako elektrostimulacija djeluje na organizam?

Pri gubljenju masti iz organizma mišići i koža gube tonus jer tkivo dijelom slabi na račun mišićnog tkiva koje se također razgrađuje, bez obzira što mi želimo djelovati na mast. To je proces koji se ne može zaobići. Kako ne bi došlo do toga, vrlo je važno stimulirati mišiće da svojim kontrakcijama istovremeno učvršćuju tkivo i kožu.

Ukoliko se mršavljenje ne poprati tretmanima učvršćivanja mišića, rezultati neće biti dovoljno dobri. Ova dva procesa su zapravo neodvojiva. Prilikom mršavljenja potrebno je učvrstiti tkivo koje gubi masnoću, a time se dobiva i na gubljenju obujma. Mišić koji je zategnut daje potpuno drugačiji izgled tijelu. Čak i kada postoji višak kilograma, ako su mišići ispod masnog tkiva čvrsti, tijelo izgleda drugačije i bolje.

Upravo zato tretmani za mršavljenje, koji se sastoje u tome da strujni impulsi kroz kontrakciju mišića rade učvršćivanje i oblikovanje mišića, naprave drugačiji oblik tijela. Istovremeno se na tim mjestima gdje smo priključili strujne elektrode zbog kontrakcija mišića troši masno tkivo. Iz njega se stvara energija za mišićni rad, pa se na tom mjestu i smanjuje obujam.

Da bi se to moglo provesti potrebno je djelovati i infracrvenim svjetlom. Ono pospješuje mikrocirkulaciju zahvatnog područja, tako da u njega dovede kisik i olakša pretvorbu masti u energiju, koja je potrebna za mišićni rad tj. kontrakciju mišića.

elektrostimulacija

Program prilagođen željenim rezultatima

Svaki od aparata koji djeluju na taj način ima specifične struje koje mogu djelovati na određeni mišić ili na područje koje obuhvaća grupu mišića. Po tome se razlikuju i rezultati. Aparati obično imaju više programa u kojima su naglašena djelovanja na neki dio tjelesnih funkcija, primjerice jačanje mišića, limfna drenaža, lipoliza i slično.

Aparati koji djeluju putem motorne točke aktiviraju točno određeni mišić i mogu izazvati jače kontrakcije, a time i bolje rezultate na malom području. Dobro je da takvi aparati imaju što veći broj elektroda kako bi na taj način pokrili što veću površinu tijela.

Aparati koji djeluju tako da obuhvaćaju grupu mišića mogu manje djelovati na određeni mišić, ali ako je područje s kojeg se skida masno tkivo veliko, bolje ga mogu pokriti. Osim toga, te dvije vrste strujnih valova se drugačije osjećaju. Osoba na kojoj se primjenjuju može bolje tolerirati jednu vrstu struje od druge. Čak i kada postoji intolerancija na struju, nakon kratkog vremena kod svih se tijelo privikne na taj podražaj i tolerancija na strujne impulse se povećava.

Aparat kojem se vjeruje

Novi model na tržištu, OXIFAT/OXYFAT PLUS, jedan je od najdjelotvornijih profesionalnih metoda u otklanjanju lokalnih masnih naslaga i celulita, tj. u mršavljenju i učvršćivanju mišića.

 

Specifične struje novog modela OXIFAT PLUS koje djeluju na lipolizu masne stanice sada su puno sofisticiranije i ugodnije te je i tretman moguće provesti i kod osoba koje su jako osjetljive na struju. On ima veliki broj elektroda – 12 komada. One su mekane i velike pa se lako prilagođavaju obliku tijela i tako pokrivaju velike površine. Sadrže infracrveno svjetlo i rade na principu aktiviranja motorne točke mišića. Djeluju na ubrzavanje metabolizma tijela i to traje najmanje još sljedećih 3-6 mjeseci. Aparat elektrostimulacije može i ne mora imati infracrveno svjetlo, ali ako ono postoji, znatno povećava uspjeh tretmana.

Ovi tretmani rade se u serijama od najmanje 12 tretmana, a optimalna su 3 dolaska tjedno. Ukoliko se klijenti ne pridržavaju pravila o redovnom dolaženju i promjeni prehrane koju treba dogovoriti s voditeljem programa u salonu ili nutricionistom, rezultati će biti slabiji. To najčešće ne podrazumijeva dijetu, već promjenu prehrane u vidu drugačijih namirnica, vremena hranjenja, količine i broja obroka i slično. Ovisno o izgledu tijela, sastavu tkiva i željama klijenata, elektrostimulacija se kombinira i s drugim tretmanima ili aparatima.

Što vam nisu rekli o vježbanju

Unatoč promjeni prehrane i posjetama salonima, svakako se ne smije zanemariti i fizička aktivnost. Ako ste fizički aktivni, prije ćete smanjiti masne zalihe i omogućiti lakšu razgradnju masnog tkiva za vrijeme tretmana na aparatu. Kada se programu mršavljenja koji uključuje prehranu i fizičku aktivnost pridoda i aparat, proces se ubrzava i pospješuje.

Preporučaju se ciklička kretanja poput hodanja, trčanja, vožnje bicikla ili sobnog bicikla, rad na ergometru i slično. Ove vrste kretanja trebaju se obavljati barem 3 puta tjedno u trajanju od najmanje 40 minuta jer je tijelu potrebno barem 30 minuta da počne otapati masno tkivo i trošiti ga za mišićni rad. Prije toga energiju za mišićni rad dobivamo iz zaliha šećera u mišićima i one se prve troše jer se lakše razgrađuju, a tek kada se one potroše započinje razgradnja masnog tkiva.

elektrostimulacija

Mnogo ljudi ovo ne zna te prilikom vježbanja čine greške u tome da aktivnost traje prekratko ili je aktivnost slabog intenziteta. Temperaturu tijela prilikom vježbanja treba podići toliko da dođe do znojenja. To označava da je tijelo dovoljno angažirano i da je u mogućnosti razgraditi masnoće iz tkiva jer je potrošnja energije povećana.

Kombinacija sva 3 dijela programa dovest će do dobrih rezultata. Posebice je važno djelovati na tijelo promjenom prehrane jer to mijenja metabolizam i način prerade namirnica. Važno je stoga odabrati salon u kojem ćete moći razgovarati sa stručnim djelatnicima i odabrati paket po svojoj mjeri. U salonu Petra Kump nude se besplatne konzultacije na kojima ćete saznati koje tretmane izabrati, s kojim ostalim tretmanima se trebaju i mogu kombinirati, kako promijeniti prehranu te kako provoditi fizičku aktivnost.

Sve Women in Adria članice uz predočenje članske iskaznice ostvaruju 15% popusta na sve usluge salona

Tekst: Petra Kump, vlasnica salona

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -