Evo zašto ponekad trebate razgovarati sami sa sobom!

U posljednjih se nekoliko godina sve više priča o stresu jer gotovo da i ne postoji osoba koja ga nije iskusila. Nazivaju ga i tihim ubojicom jer dugotrajna izloženost može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema.

I zato gotovo svakodnevno možemo čitati različite članke koji nam savjetuju kako se riješiti stresa – od vježbanja, pravilnog disanja, usrećivanja mozga, igranja video igara… Zasigurno svatko može pronaći za sebe odgovarajući način kako barem ublažiti razinu stresa i negativnih emocija, samo ga je potrebno istražiti.

A jedan način koji vam neće oduzeti puno vremena, a može vam pomoći u rješavanju negativnih emocija je razmišljanje naglas.

Razgovarajte sami sa sobom, ali u trećem licu

Ako ste dosad skrivali ovu naviku od drugih ili se niste usudili koristiti je iz straha da netko ne pomisli da ste ludi, ne morate brinuti. Istraživanje provedeno na Državnom Sveučilištu u Michiganu (MSU) i Sveučilištu u Michiganu ide tome u korist, pa tako osobe koje razgovaraju same sa sobom zapravo mogu poboljšati svoje mentalno zdravlje.

Nekad to radimo sasvim nesvjesno, kad tražimo neku stvar ili kad se ljutimo zbog nečeg, a upravo razgovarajući potiho sami sa sobom, možemo lakše kontrolirati negativne emocije.

I takav razgovor bi trebali voditi što je više moguće, jer na taj način naglas govorimo o tome što osjećamo i proživljavamo. Ako sami sebi postavljamo pitanja i odgovaramo na njih, lakše se možemo suočiti s određenom situacijom ili problemom i riješiti ga.

Umjesto pitanja „Zašto sam uzrujana?“, pitajte „Zašto je (vaše ime) uzrujana?“, a autori istraživanja navode kako se na taj način, odnosno obraćajući sebi u trećem licu, tjeramo da razmišljamo o sebi na način o kojem razmišljamo o drugima.  „To pomaže ljudima da se barem malo udalje od svojih problema i iskustava, a što često može biti korisno za kontroliranje emocija”, rekao je izvanredni profesor psihologije na MSU-u Jason Moser.

Provedeno istraživanje se sastojalo od dva eksperimenta. U prvom su sudionici morali gledate neutralne i uznemirujuće fotografije i to u prvom i trećem licu, a pritom su im elektroencefalografom (EEG-om)  mjerili električnu aktivnost moždanih stanica. Rezultati su pokazali kako se emocije u mozgu smanjuju kad se gledaju uznemirujuće fotografije na kojima nisu oni sami, već treće osobe.

Drugi eksperiment bavio se bolnom prošlošću, a usput se sudionicima pratila aktivnost mozga uz pomoć magnetske rezonance. Kada su sudionici naglas razgovarali o svojim problemima, odvijalo se manje aktivnosti u mozgu, nego dok su samo razmišljali o tome.

Autori se nadaju da će se o ovoj temi provesti više istraživanja jer prema rezultatima ovog, moguće je postići da ljudi kontroliraju svoje emocije u svakodnevnom životu.

Foto: 123rf

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više