Dr. Meri Bura i Kristina Ercegović preživjele burnout pa educiraju druge o važnosti stavljanja sebe na prvo mjesto

Sindrom izgaranja na poslu ili burn-out još je vrlo često tabu tema u poslovnom svijetu, a posebno onom poduzetničkom. Iako nam iskustvo govori da su žene poduzetnice zadovoljnije svojom poduzetničkom nego ranijom korporativnom karijerom i da u novoj fazi života mogu uspješnije upravljati svojim vremenom, što nam svakodnevno potvrđuju i naše članice, činjenica je da to ima i onu manje lijepu stranu.

Naime, poduzetnice se vrlo često moraju same nositi s gomilom poslovnih obaveza u želji da svoj biznis učine što vidljivijim na tržištu i uspješnijim, a to dovodi do kronične iscrpljenosti koja za sobom povlači niz zdravstvenih tegoba. Iznimka nije bila ni uspješna poslovna žena Arianna Huffington.

Burn-out kao bolest modernog društva

Burn-out sindrom podrazumijeva stanje potpune fizičke, psihičke i emocionalne iscrpljenosti, uzrokovane pretjeranim stresom. Glavni uzrok tog stresa je nezadovoljstvo do kojeg dolazi zbog nemogućnosti usklađivanja svih obaveza i izvršavanja svih zadataka koji se traže od nas ili koje čak i sami postavljamo pred sebe.

To nam je zdravstveno stanje dodatno pojasnila Meri Bura, liječnica, instruktorica joge, NLP terapeutkinja, aromaterapeutkinja, osnivačica holističkog centra Mulier i kreatorica Mulier meotode.

“Kod nastupanja stresa luči se hormon kortizol koji nam u početku podiže tlak kako bi tijelo opskrbio sa što više kisika te nam omogućio da jasnije razmišljamo. On također diže razinu šećera u krvi kako bismo imali više energije za potrebna poduzimanja akcija. Međutim, nakon dugotrajne izloženosti stresu, kortizol polako opada. Gubimo snagu, motivaciju, a opada nam i imunitet. Tada se javljaju i prvi znakovi bolesti kao što su hormonski problemi, problemi s kožom, bolovi u mišićima i gubitak motivacije za sve što nas okružuje.”

Iako ni muškarci nisu lišeni izgaranja na poslu, brojna su istraživanja pokazala da su mu žene sklonije, naročito tzv. milenijalke. Društvo pred njih postavlja veće zahtjeve nego pred muškarce, pa samim time imaju i veću tendenciju razvijanja burn-out sindroma.

Dr. Meri Bura kod sebe prepoznala simptome svojih pacijenata

 Da ni liječnici nisu iznimka te da i njih mogu sustići bolesti modernog društva, dokazuje nam i dr. Meri Bura.

“Godinama sam s ljubavlju radila svoj posao (dakako, radim ga i danas), razvijala nove sadržaje i forme, željela sam da ljudi budu zdravi te da imamo mentalno i fizički zdravo društvo. Svaki zahtjev sam odrađivala bez pogovora, kao da sam svima obavezna ispuniti svaku želju”, iskrena je dr. Bura.

Najveću borbu pak je, kako sama kaže, vodila s vremenom.

“Družila sam se s vremenom. Vrijeme je uvijek bilo tema svih mojih preokupacija. Razmišljala sam o tome koliko vremena imam, koliko ga je još ostalo, koliko ću ga imati sutra, hoću li sve stići… U svemu tome izgubila sam sebe. Prestala sam ići vikendom na Sljeme, na baletne predstave i na wellness putovanja, prestala sam se družiti s prijateljima. Ukratko, prestala sam raditi sve ono što me ranije veselilo. I jednog dana shvatila sam da bolujem od istih simptoma kao i moji pacijenti”, objašnjava nam Meri.

Bolest joj omogućila upoznavanje sebe

 Kada je shvatila da je posao zavladao njezinim životom te da je i sama doživjela burn-out sindrom, nije joj bilo jednostavno to prihvatiti, no kako su se već pojavljivali simptomi hormonalnog disbalansa, znala je da hitno treba reagirati.

“Krenula sam s terapijom, a to je značilo da prvo moram jasno reći ‘Ne’ onima koji su od mene tražili ‘još samo to’. To je značilo da od sada uvijek imam vremena za Sljeme, balet i wellness i da te tri stvari imaju prednost pred svime ostalim”, govori nam Meri.

Osim toga, promijenila je i prehranu, njezin ritam, počela piti više tekućine i uzimati prirodne preparate te uvela nove fizičke aktivnosti. Tako je i nastala jogging joga kojoj danas podučava svoje pacijente.

Iako neželjeno, to joj je iskustvo omogućilo da bolje upozna samu sebe.

“Naučila sam da trebam naučiti razlikovati hitno od bitnog. No, da bih znala svoje prioritete, morala sam bolje upoznati sebe i ne se više dovoditi u situacije koje me troše”, kaže Meri.

Ova talentirana liječnica svoj je problem riješila metodom liječenja koju je sama kreirala, a koja se krije iza naziva Mulier metoda. Ona nudi holistički pristup liječenju pacijenata pri čemu se kod svakoga otkriva uzrok problema i kreće se u njegovo rješavanje.

“Uzrok se obično krije u hormonskom disbalansu i emocijama. Nakon testiranja pacijentu dajem preporuku koja sadrži plan prehrane, plan uzimanja prirodnih preparata, preporuke za životni stil i preporuke za oslobađanje od stresa” govori nam dr. Bura, čije pacijente danas uglavnom čine korporativne žene i poduzetnice.

Kristina Ercegović doživjela dvostruki burn-out

Jedna od uspješnih poslovnih žena koja je došla do točke kada su joj nagomilane obaveze i konstantna zahtijevanja okoline prelile čašu, bila je Kristina Ercegović, poduzetnica i idejna začetnica Business Caféa, koja je s nama podijelila svoje iskustvo burnouta. Doživjela ga je dva puta tijekom svoje karijere, a prvi put prije desetak godina.

“Prvi put nisam ni znala što prolazim. Imala sam napad panike, dva sata sam bila na telefonu s doktorom i šetala oko parka Zrinjevca. On me pokušavao smiriti, a ja se samo sjećam da nisam mogla disati, da sam imala osjećaj da ću se ugušiti. Prethodno sam, kad me netko nazvao u 23.30 h, a ja sam se vraćala s posla i upravo bila na parkingu ispred svog stana, jednostavno bacila telefon na pod”, iskreno progovara Kristina.

Ističe kako je bila preplavljena zahtjevima sa svih strana, a i imala je osjećaj da gotovo cijela Hrvatska ima njezin broj mobitela te da je mogu nazvati u bilo kojem trenutku dana ili noći.

“U trenutku kada sam shvatila da tako više ne mogu, osjećala sam kako me jednostavno posao preklopio. Pucala sam po šavovima i osjećala se bespomoćno”, kaže Kristina.

Shvatila je da se takav načina života ne može nastaviti i odlučila je potražiti profesionalnu pomoć. Burn-out ju je sustigao i prošle godine zbog učestalih putovanja, a iako su izostali ranije primijećeni simptomi, Kristina je shvatila da ju je prevelika količina posla opet sustigla. Jedini pokazatelj toga sada je bio višak od 19 kilograma nakupljenih u manje od godinu dana.

Iskusila cjeloviti pristup liječenju

Upravo u to vrijeme sasvim slučajno ju je kontaktirala dr. Meri Bura. Njezine najčešće klijentice su žene između 35 i 50 godina, poduzetnice ili menadžerice u burn-out sindromu koje traže pomoć ili one koje jednostavno žele vise i bolje za sebe. Tako je bilo i s Kristinom.

“Ona mi se obratila poslovno u vezi organizacije njezinog posla, a ja sam tada zatražila njezinu pomoć oko svog zdravstvenog stanja. Svidjelo mi se to što se ne bavi simptomima nego čovjekom, njegovim životom i zdravljem u cjelini. Pomogla mi je posložiti do kraja sve segmente i to polako bez pritiska, s puno razumijevanja i strpljenja te uz holistički pristup”, pojašnjava nam Kristina.

Takav pristup liječenju pomogao joj je raditi na sebi, ali i na vlastitom biznisu koji je sada uspješniji nego ikad prije.

“Važno je reći drugima ‘Ne’ da bismo sebi rekli ‘Da’. Moramo raditi isključivo samo ono što volimo do najmanjeg detalja. Ono najvažnije je da smo mi ispred našeg biznisa. Zato sada i ja  poslovne odluke donosim na temelju onoga što je dobro za mene i moje zdravlje, a ne za moj biznis”, zaključuje Kristina.

Upravo je zbog toga u posljednje vrijeme smanjila broj putovanja i lansirala novu edukaciju na engleskom jeziku How to build your business without getting burned out kako bi i pomogla i drugima koji se bore sa svime što je i sama prošla.

37. Business Café posvećen burn-out sindromu

S obzirom da je  burn-out sindrom u našem društvu još uvijek tabu tema, a svakako i tamna strana poduzetništva o kojoj se ne govori dovoljno često, Kristina je predstojeći 37. Business Café u Zagrebu, koji će se održati 27. ožujka u restoranu Spoon, odlučila posvetiti upravo ovoj temi. Pod nazivom “Je li cijena uspjeha prevelika – kako spriječiti burn-out?” ujedinit će se njezino izlaganje o proživljenom burn-out sindromu te osobna priča Selme Prodanović, poslovne anđelice i jedne od najmoćnijih žena Austrije koja se u svojoj karijeri također borila sa sindromom izgaranja na poslu.

Svoj doprinos s medicinskog stajališta dat će dr. Meri Bura te s okupljenima podijeliti svoje iskustvo i otkriti načine kako je sama sebe izliječila. a poduzetnik Saša Cvetojević će prvi put javno obznaniti u koji je novi i zdravi biznis uložio svoj novac.

Svi oni koji se žele pridružiti, još uvijek mogu nabaviti nekoliko ulaznica i iz prve ruke saznati kako se boriti s ovom bolešću modernog doba i kako iz toga izaći još jači i spremniji nego ikad za nove poslovne izazove.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -