Facebook oglašavanje – morate li plaćati PDV za oglase na društvenim mrežama?

Oglašavanje na društvenim mrežama je postalo uobičajeni dio marketinga i promocije proizvoda i usluga. Oglasi te vrste dopiru do širokog kruga ljudi te se vrlo lako dijele i prenose među prijateljima i poznanicima, pa nije ni čudo da ih koristi sve više poduzetnika. Facebook oglašavanje možda je vodeći oblik oglašavanja, a potrebno je nešto znati o tome s knjigovodstvene strane.

Međutim, postoje neke odrednice na koje treba obratiti pažnju s motrišta PDV-a i dokumentacije koju je potrebno osigurati kako bi i s knjigovodstvene strane bilo sve uredno.


Pročitajte više: Kako Facebook grupa može postati najjači marketinški alat za vaš brend?


Facebook oglašavanje

O čemu se točno radi?

Facebook oglašavanje se smatra poslovanje s inozemstvom, tj. kao primljene usluge iz EU. To povlači obvezu za poduzimanjem određenih radnji u Poreznoj upravi vezano uz tretman PDV-a.

Bilo da se te u sustavu PDV-a ili ne, svakako trebate ishoditi PDV ID broj za primanje i pružanje usluga u inozemstvu. Postupak je vrlo jednostavan i brz. Potrebno je ispuniti obrazac P-PDV – Zahtjev za registriranje za potrebe poreza na dodanu vrijednost.

Uz to treba prijaviti i činjenice bitne za oporezivanje (razlog za ishođenje PDV ID broja).

PDV ID broj je ustvari isti kao i OIB poduzetnika, samo ispred broja ima prefiks HR.

Zahtjev se može predati osobno u nadležnoj ispostavi Porezne uprave, putem sustava e-porezna ili preporučenom poštom.

Ono što je još bitno da prilikom registracije na Facebook-u označite da se radi o poslovnom, a ne privatnom računu, kako bi se registriralo da se oglasi objavljuju u poslovne svrhe. Tako će i Facebook nakon provedene oglasne kampanje, izdati račun na poreznog obveznika koji će biti poslovni trošak.


Pročitajte više: Što poduzetnici moraju znati o digitalnim trendovima u 2021. godini?


Što se tiče PDV-a, tretman ovisi o tome je li obveznik u sustavu PDV-a ili ne

Ako ste u sustavu PDV-a, tada se oglašavanje putem Facebook-a tretira kao primitak usluge od pravne osobe unutar EU, gdje će Facebook prenijeti poreznu obvezu na korisnika (reverse charge), a u poreznom smislu to znači da se treba izračunati PDV na vrijednost isporuke, prikazati ju kao obvezu, ali i kao pretporez na PDV obrascu, tako da ustvari ima neutralan učinak na sami obračun (ali ga svakako treba iskazati).

Ako niste u sustavu PDV-a, tada imate obvezu plaćanja PDV-a na vrijednost isporuke, koju morate sami obračunati i platiti, te nemate pravo na odbitak pretporeza te u tom slučaju učinak više nije neutralan, nego stvara obvezu za plaćanje PDV-a, iako niste u sustavu.

Ono što se u praksi često događa je situacija gdje račun Facebooka glasi na privatnu osobu (vlasnika, direktora, zaposlenika), a ne na poreznog obveznika (obrt, firmu). Razlog tome je upravo taj što kod registracije na društvenoj mreži nije označeno da se radi o poslovnom računu pa ga sama stranica kao takvog ne može ni prepoznati. Trošak oglašavanja i dalje postoji i svejedno je nastao u poslovne svrhe, samo bi se u ovom slučaju to moglo promatrati kao da je fizička osoba u ime poreznog obveznika obavila te usluge oglašavanja na Facebook-u, pa to više nije primljena usluga iz inozemstva nego od tuzemne fizičke osobe, pa nema ni obračuna PDV-a za primljene usluge iz inozemstva. U ovom bi slučaju to trebalo ugovorom regulirati kao pružanje usluga posredovanja za oglašavanje na društvenim mrežama.


Pročitajte više: Digitalni marketing – Zašto baš sad?


Puno je kombinacija koje su moguće iako na prvu možda to ne izgleda tako i djeluje sve vrlo jednostavno i prosto s obzirom na laku dostupnost društvenih mreža. Ali svakako je dobro i na tom području biti oprezan, a za sve nedoumice kontaktirajte svog računovođu koji će vam odgovoriti na pitanja i dati primjere s kojima se u praksi sigurno često susreće.

Autor: knjigovotkinja Snježana Fember Mateša, TARIS

Foto: Privatna arhiva, Unsplash/NeONBRAND

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -