Fond managerica Ozana Peršić iz PBZ Investa vjeruje da se i u Hrvatskoj može izgraditi zavidna karijera

Ozana Peršić svoju je karijeru započela u Erste&Steiermarkische banci, a 2007. godine prelazi u PBZ Invest, gdje i danas radi kao fond menadžer te upravlja likvidnošću i deviznom pozicijom fondova. S nama je odlučila podijeliti kako se odlučila za karijeru u financijama, njen put do pozicije u PBZ Investu te svoje viđenje financijske industrije u Hrvatskoj.

Riznica dobar temelj za karijeru u financijskoj industriji

Ozana Peršić diplomirala je 2004. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer financije. Iako je razmišljala o karijeri u sasvim drugom području, u zadnji tren prevagnula je njena ljubav prema brojevima. Svoju karijeru, nakon završetka školovanja, započela je u Erste&Steiermarkische banci u Zagrebu, u Sektoru riznice, koja je bila njen prvi odabir.

“Riznica je bila moj izbor. U to vrijeme (prije 10 godina) u nekoliko banaka tražio se kadar baš za mjesto u riznici. To je bilo razdoblje strelovitog uspona tog segmenta banaka. Nisam puno znala o tome što me čeka, osim stručnih pojmova koje smo naučili na fakultetu. Kada sam ugledala vrata koja se otvaraju na karticu i gdje samo zaposleni riznice imaju pristup, te hrpu ekrana s live cijenama, shvatila sam važnost mjesta na koje sam došla raditi. Bio je to za mene “Wall Street u malom””, objašnjava Ozana svoj odabir.

U početku je radila kao money market dealer, a zatim kao senior devizni dealer te upravljala deviznom pozicijom banke i aktivno trgovala za račun banke. Krajem 2007. godine odlučuje se za prelazak u PBZ Invest d.o.o. na poziciju fond menadžera zaduženog za upravljanje novčanim fondovima. Odluka za prelazak iz riznice u PBZ Invest za nju je bio logičan slijed.

“Da, smatram da je to nekakav logičan slijed jer se u riznici nudi široka lepeza financijskog znanja – upravljanje likvidnošću banke, deviznom pozicijom banke, te upravljanje pozicijom dužničkih i vlasničkih vrijednosnih papira. Znanja koja se steknu u riznici odlični su temelji i za rad u mirovinskim fondovima, osiguranjima, te u korporativnim financijama”, objašnjava Ozana.

U PBZ Invest na “drugu stranu telefona”

Htjela je biti s “druge strane telefona”, što se odlično poklopilo sa sve bržim rastom fondovske industrije.

“U riznici sam bila “market maker” – netko tko stvara tržište, a to vam otprilike izgleda ovako; klijenti (mirovinski i investicijski fondovi, osiguranja) zovu svakodnevno te traže cijene za pojedine papire, kotacije kamatnih stopa te kotacije deviznih tečajeva, a vi u svakom trenutku nastojite ponuditi najbolje na tržištu kako bi odradili posao. Telefoni i dealing sustav zvone cijeli dan i prilično je uzbudljivo. Jako sam voljela svoj posao, ali sam poželjela biti s druge strane telefona, “market taker” – onaj koji zove i traži cijenu kako bi po najboljim uvjetima optimizirao svoj portfelj i imovinu pod upravljanjem. Baš u to vrijeme poklopio se rast fondovske industrije te moj prelazak u PBZ Invest. Za mene je to bio novi početak i veliki izazov”, kaže Ozana.

Zahvaljujući znanju i vještinama koje je stekla radeći kao money market i fx dealer, u PBZ Invest je došla na poziciju fond menadžera, na kojoj je bila zadužena za upravljanje likvidnošću i deviznom pozicijom fondova. Znanja i vještine koje je stekla u PBZ Investu zahvaljuje i stanju na tržištu.

“Imala sam tu sreću (ili nesreću) da sam u 10 godina svoje karijere prošla razdoblje i vrtoglavo visokih kamatnih stopa (do čak 40% na prekonoćne depozite) te razdoblje sadašnjih minimalnih, pa čak i negativnih kamatnih stopa. I jedno i drugo prilično je izazovno s obzirom na to da je upravljanje novčanim fondovima jako dinamično zbog svakodnevnih uplata i isplata iz fonda. Za razliku od posla u riznici, ovdje se rezultati trgovanja vide dnevno jer se prinosi objavljuju na internetu svaki dan.” objašnjava Ozana te dodaje da je potvrda uspješnosti PBZ Investa i činjenica da su višestruki dobitnici nagrada za najbolji novčani fond u Hrvatskoj, kako za onaj u euro, tako i za onaj u domaćoj valuti.

U Hrvatskoj više žena u fond managementu nego u inozemstvu

Na području fond menadžmenta u kojem Ozana radi ima jako malo žena, što pokazuju i podaci da u SAD-u žene čine oko 10% fond menadžera, a svega 3% hedge fond menadžera. Vrijedi li taj podatak i za Hrvatsku i zašto nema puno žena na tom području, pojasnila nam je Ozana.

“Mislim da je u Hrvatskoj taj podatak ipak povoljniji za žene. Ima nas nešto više, ali zato kad odete van Hrvatske na neku konferenciju prilično je jasno da je to muška industrija. Pretpostavljam zbog radnog vremena, koje često ne završava odlaskom iz ureda. Financijska tržišta ne spavaju pa ako želite biti dobri u svom poslu te pravovremeno reagirati, morate pratiti jako puno informacija iz financijskog svijeta, ali i šire. Naravno da to nosi i veliku količinu stresa, oduzima slobodno vrijeme, iako su novčani fondovi u njenom porteflju malo jednostavniji od dioničkih na koje utječe puno više faktora koje treba pratiti”, pojašnjava Ozana.

Budućnost financijske industrije u Hrvatskoj

Djevojkama i mladim ženama koje se u budućnosti vide u ovom djelu financijske industrije Ozana savjetuje da budu ambiciozne, vjeruju u uspjeh i svaku situaciju u kojoj se nađu – pozitivnu ili negativnu, iskoriste kao priliku za učenje i stjecanje novih iskustava. Također vjeruje u mogućnost izgradnje karijere i budućnost financijske industrije u Hrvatskoj.

“U Hrvatskoj se svakako može izgraditi uspješna karijera, a vjerujem da će se moći i u budućnosti. Financijska industrija ima perspektivu za daljnji razvoj i rast i koliko će se uspjeti u tome, ovisit će prvenstveno o kvaliteti kadrova. Sad smo dio jedinstvenog europskog tržišta, regulativa je zahtjevna, ali i usklađena s onom u razvijenim zemljama. Graditi karijeru u Hrvatskoj ili vani je individualna stvar. Moj je izbor Hrvatska, jer vjerujem kako je kvaliteta života doma bolja. Imam osjećaj da je društveni život bogatiji, kako na poslu tako i izvan njega. Meni je to dosta bitno jer mi daje dodatnu energiju da svoj posao radim još bolje i s više entuzijazma”, zaključila je Ozana.

Foto: privatna arhiva Ozane Peršić

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

networking doručak o prodaji_

Uz savjete ovih stručnjaka nećete imati probleme u prodaji

Prodaja je ključni element u opstanku svake tvrtke. Ipak, često zadaje muke. Organizacija efikasnog prodajnog procesa malim se poduzetnicima čini kao...