Franšiza – pokretanje biznisa s manjim udjelom rizika

Franšiza je poprilično raširen oblik poslovanja u svijetu. Riječ je o poslovnom modelu koji u samom startu smanjuje neizvjesnost najrizičnijih faza u razvoju nekog biznisa, pokretanja poduzeća te njegovog brzog rasta. U Hrvatskoj se o franšizi intenzivnije počelo govoriti 2003. godine, kada je održan prvi franšizni sajam, no do danas je ovakva vrsta poslovanja kod nas još uvijek slabo razvijena.

Globalna vs. domaća franšiza

Ankica Kutle Beljan direktorica je Jezičnog centra Berlitz Zagreb od 1998. godine, otkad ta američka franšiza djeluje u Hrvatskoj. Riječ je o kompaniji Berlitz Corporation, koja ima više od 550 centara na 5 kontinenata u 70 zemalja, od čega je 116 franšiznih centara.

Ankica Kutle Beljan, direktorica Jezičnog centra Berlitz
Ankica Kutle Beljan, direktorica Jezičnog centra Berlitz

Priča je započela u vrijeme dok je Ankica bila direktorica u jednoj izdavačkoj kući, a Berlitz Publishing Inc. iz Beča samostalno ju je kontaktirao s prijedlogom da im budu partneri u izdavanju Pocket Guide-a za Hrvatsku. Za vrijeme pregovora Ankicu su zainteresirale brošure za franšizu Berlitz Jezičnih centara. „U to vrijeme za Berlitz sam znala samo s putovanja u inozemstvu jer se u svim većim gradovima Berlitz nalazio negdje u centru grada. Pomislila sam kako bi i Zagreb trebao imati Berlitz u centru grada kao i svaka europska metropola“, kaže. S obzirom da je Berlitz Publishing Inc. bio posebna kompanija unutar Berlitza, oni su joj zakazali sastanak s Berlitzovom menadžericom za franšize u Europi u Frankfurtu, a nakon edukacija otvoren je Berlitz centar u Zagrebu.

Trgovine organske hrane i ekoproizvoda bio&bio, hrvatska su franšiza u vlasništvu tvrtke Biovega d.o.o. Trenutno u Hrvatskoj radi ukupno 13 dućana, od čega ih je 6 u vlasništvu franšizera, a nalaze se u Splitu, Dubrovniku i Zagrebu. Prva franšizna trgovina otvorena je prije 11 godina, u strogom centru Zagreba.

Žana Hinek, članica Uprave Biovege, kaže da je franšizni koncept nastao kao svojevrstan poslovno strateški odgovor na situaciju na tržištu u kojoj su rasli supermarketi, trgovački centri i koncepti sa širokom ponudom u kojima se sektor zdrave hrane počeo širiti: „U tim trgovačkim centrima taj segment, doduše, nije imao dinamiku prodaje kao niti prepoznatljivost od strane kupaca jer je nedostajala dodana vrijednost usluge – informacije, pošto ova kategorija proizvoda zahtijeva dodatnu edukaciju. Za razliku od manjih specijaliziranih trgovina koje su gotovo nestale u ovom nadiranju velikih sustava, Biovega se odlučila za korak naprijed kako bi se suprotstavila trgovačkim centrima sa širenjem i bogatom ponudom proizvoda koji prolaze stroge kriterije odabira organskih, kvalitetnih i cjelovitih sastojaka“.

 Obaveze i mogućnosti franchisinga

Franchising funkcionira na način da vlasnik franšize vama prodaje pravo korištenja njegovog brenda i sustava poslovanja, a vi biznisom morate upravljati po dogovorenim načelima, iako ste u principu samostalni u radu. „Kao primatelj franšize morate poštivati sva pravila koja vrijede i za centre kojima Berlitz Corporation direktno upravlja, a to znači da su pravila postavljena i nemate pravo ništa mijenjati bez odobrenja. Ipak, vi samostalno upravljate svojom kompanijom i vodite računa da je u skladu sa standardima i ugovorom. Upravo je to i prednost Berlitza, što svojim polaznicima diljem svijeta garantira isti standard usluge, no vi možete prepoznati neke lokalne potrebe i trendove te dati prijedloge centrali koja onda to ugrađuje u svoje programe“, kaže Ankica.

Taj brend izgrađen kroz dug i naporan rad, a koji vi dalje morate održavati, zapravo je primarna vrijednost franchisinga, no tu je i cjelokupna podrška već razrađenog sustava poslovanja. Biovega, primjerice, ulaže cjelokupni know-how i angažman svojih stručnih službi za otvaranje i poslovanje trgovine, tako da primatelj franšize ne treba imati prethodnog trgovačkog iskustva niti znanja iz ovog specifičnog segmenta maloprodajnog poslovanja, ali zahtjeva da se u potpunosti poštuju svi zadani parametri poslovanja (ime i uređenje trgovine, asortiman, cijene, način usluge i sl.). Ustupa se pravo korištenja imena, vizualnog identiteta, promocije i cjelokupnog standarda poslovanja, dok primatelj ulaže u poslovni odnos trgovinu u najmu (minimalno 5 godina) ili vlasništvu (optimalno 150 – 200 m2 na prometnoj lokaciji koju mora prihvatiti Biovega) te ulaže investicije u pokretanje poslovanja, s time da su cijene u svim trgovinama ujednačene.

„Kada jednom postanete dio sustava, imate razrađen sustav podrške i kontrole od kojeg vam samo može zastati dah. Nedavno smo i u hrvatskom centru certificirani za ISO standarde i ustanovili da ni jedan jedini dokument nismo mi trebali osmišljavati, dapače mi imamo i puno više procedura. U svakom trenutku možemo dobiti pomoć od centrale, ali centrala također prati dajemo li mi uslugu polazniku kakvu on u Berlitzu treba dobiti. Ne možemo mi ovdje na nečemu „štedjeti“ da bi bili konkurentniji s cijenom“, kaže Ankica.

 Koliko će vas to koštati?

Cijene otkupa franšize variraju, a dodatni troškovi ovise o djelatnosti, lokaciji, tehničkim zahtjevima poslovanja i koječemu drugome. Kada je Berlitz u pitanju, donedavno ste mogli kupiti franšizu u koju su bili uključeni svi programi, po cijeni od 40.000 eura, plus svi drugi troškovi poput odlaska vlasnika i direktora na edukacije, uređenja samog centra, marketinga, softvera, edukacije instruktora, troškova poslovanja prvih par mjeseci i dr. Unazad godinu dana možete kupiti samo franšizu za programe za djecu od 4 do 18 godina, po cijeni od 5.000 eura, plus dodatni troškovi. Također, morate uspješno svladati edukaciju o vođenju centra.

Žana Hinek, članica Uprave Biovege
Žana Hinek, članica Uprave Biovege

Biovegina franšiza sklapa se na neodređeno, a za početak je potrebno uložiti oko 100.000 eura. „Za hrvatsko tržište franšizna pristojba je 10.000 eura, izdvajanje za tantijeme i marketinški budžet veže se za financijske rezultate, čime se Biovega kao davatelj izravno veže za rezultate poslovanja. Postoci za ove naknade dogovaraju se ovisno o trgovini, za start-up razdoblje ili zrelost poslovanja, lokaciju, grad, tržišne uvjete“, pojašnjava Žana. Jednom kada otvorite ovakvu trgovinu obvezujete se kupovati proizvode isključivo od Biovege, a prva narudžba ne smije biti manja od 150.000,00 kn (bez uračunatog troška nabave knjiga).

Postoji još niz detalja definiranih ugovorom, a Biovega, osim brenda i temelja poslovanja, osigurava kompletni asortiman robe potrebne za poslovanje, svu tehničku potporu, uređenje prostora nabavkom inventara, programskog sustava i dizajnerskih rješenja, osiguravanje edukacije zaposlenika, redovne podrške u fazi uhodavanja itd.

Procedura dobivanja franšize

Razmišljate li o franšiznom poslovanju, prije svega dobro se raspitajte o uvjetima na web stranici tvrtke koja vas zanima, a potom ih kontaktirajte i zakažite sastanak. Kada saznate sve što vas zanima, trebate napraviti svoj poslovni plan, na temelju kojeg će davatelj franšize procijeniti jeste li dobro postavili svoj budući posao odnosno zadovoljavate li sve uvjete koje on traži. Prilikom dobivanja franšize bitna će vam biti i referenca te dosadašnje poslovanje, što podrazumijeva urednost plaćanja dosadašnjim partnerima, vrste poslova kojima ste se dosad bavili, poslovni partneri s kojima ste surađivali i sl. Centrala će provjeriti sve podatke i financijske pokazatelje, pa ako je sve u redu, možete ići u potpisivanje ugovora. Važno je samo jako dobro se raspitati i pripremiti, tako da imate jasnu predodžbu o kakvom će partnerstvu biti riječi.

Žana kaže da im je prilikom traženja partnera najvažniji osobni interes te odabir zdravih proizvoda i stil življenja svih partnera: „Bez temeljnog osobnog razvoja i interesa za ekoproizvode, prirodnu prehranu i zdrave stilove življenja, gubi se dodatna vrijednost koja je ujedno i temeljna vrijednost bio&bio trgovina – osobna posvećenost“.

Na razvoju franšiznog poslovanja u Hrvatskoj rade CEPOR, Hrvatska udruga za franšizno poslovanje te Centar za franšizu u sklopu Centra za poduzetništvo Osijek.

Perspektiva franšiznog poslovanja u Hrvatskoj

Iako je franchising u svijetu prepoznat kao najsigurniji oblik poslovanja, koji se posebno multiplicira u industrijama s tendencijom rasta na globalnom tržištu, u Hrvatskoj je još uvijek nedovoljno razvijen. Istraživanje CEPOR-a iz 2011. godine pokazalo je da glavni problem predstavlja nedovoljna informiranost svih uključenih strana o prednostima i uvjetima ovakve vrste biznisa.

Žana dodaje i da banke ne prepoznaju franšizne koncepte i opći trgovački sustav kao segment koji bi podržale, ne prihvaćaju smanjene stope rizika za primatelje franšiza kod pokretanja posla te nemaju razvijen sustav procjene ulaganja u franšiznu pristojbu kao ulaganje primatelja, što može značajno usporiti ili pak u potpunosti onemogućiti pokretanje franšize. „Ne širimo se dalje već zainteresirane partnere spajamo u našu veleprodajnu poslovnu mrežu, pomažemo znanjem i savjetima koja dobivamo iz vlastite maloprodajne mreže, dok vlastitu maloprodajnu mrežu širimo s bio&bio trgovinama u vlasništvu Biovege“, zaključuje.

Unatoč svemu, Ankica kaže da nikada nije imala nedoumica niti zastoja u komunikaciji, ali da, unatoč dobrom proizvodu, ne bi uspjela bez kontinuirano visoke razine usluge i praćenja potreba klijenata. U ovu franšizu ušla je prvenstveno zbog vizije Berlitza u centru Zagreba te tvrdi da je to najvažnije – imati želju raditi neki posao i dati drugima što mislite da je vrijedno: „Ako to prepoznate u već postojećem brendu, franšiza je odličan način kako pokrenuti posao, a da ne morate plaćati sve početničke greške. Zapravo, time ulazite u uhodan posao. Franšiza je odlična za sve koji žele uvijek imati podršku koju bi teško imali da su sami u svom manjem biznisu“.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -