GEM report 2016: Raste broj mladih žena koje pokreću vlastiti biznis

Prikaz stanja poduzetništva u nekim od najjačih i najbrže rastućih svjetskih ekonomija, svake godine donosi u svojem izvještaju Global Entrepreneurship Monitor (GEM). Projekt započet 1999. godine obuhvaćao je deset država, dok je posljednji izvještaj za 2016. godinu rađen na analizi čak 66 svjetskih gospodarstava, uključujući i hrvatsko.

GEM predstavlja najdetaljniji godišnji izvještaj stanja u poduzetništvo, koji je temeljen na nekoliko kriterija, a bavi se analizom trenutnog stanja poduzetništva, smjerovima kretanja, kao i karakteristikama pojedinaca koji se odlučuju na odlazak u poduzetničke vode. Jedna od smjernica za dobivanje što jasnije slike stanja u poduzetništvu jest i participacija žena u ovom obliku gospodarske uključenosti.

U poduzetništvo iz nužde, a ne zbog mogućnosti

Što se tiče podataka vezanih za Hrvatsku, GEM izvještaj za 2016. godinu ne razlikuje se u velikoj mjeri u odnosu na izvještaj iz 2015. godine. Muškaraca je i dalje dvostruko više u poduzetništvu nego žena, a za odlazak u poduzetničke vode najviše ih motiviraju prilike i mogućnosti za vlastitim rastom i razvojem, dok žene u poduzetništvo još uvijek odlaze najviše iz potrebe i nužnosti. Tome u prilog ide i podatak da je najviše žena koje se odlučuju na poduzetničku karijeru starosti od 35 do 44 godina. To je vrijeme kada iza sebe imaju već dovoljno znanja i radnog iskustva da započnu vlastiti posao, ali i dom i djecu, te su primorane na novu organizaciju vremena kako bi stigle uskladiti privatne i poslovne obveze.

Ono što može veseliti je rast broja mladih žena (od 25-34 godine starosti) koje se odlučuju na poduzetništvo. Do ovakvog rasta u najvećoj je mjeri došlo sve većom popularnosti svih vrsta startup-ova u kojima mnogi vide priliku za realizaciju brojnih ideja. U ovoj dobnoj skupini došlo je do porasta i broja muških poduzetnika. Zanimljivo, u ovoj dobnoj skupini mlade poduzetnice su kao motiv navele mogućnost ostvarenja ideja, a ne nužnost da traže novi oblik zaposlenja.

Kao glavni motiv odlaska u poduzetničke vode, žene i muškarci podjednako navode vjeru u vlastite sposobnosti i kapacitete, dok kao razlog koji ih je najviše kočio u donošenju odluke, strah od neuspjeha. Na pitanje kada očekuju stvaranje okruženja u kojem će moći započeti sa zapošljavanjem djelatnika u svojem poduzeću, najviše je onih koji smatraju kako u prvih pet godina neće imati priliku ponuditi nekom zaposlenje (36 posto). Tek neznatno manje (33,6 posto) vjeruje kako će u prvih pet godina moći stvoriti uvjete za zapošljavanje od jednog do pet djelatnika, dok 30,4 posto ispitanika vjeruje u zapošljavanje više od šestero ljudi u početnom razdoblju od pet godina.

Mjere za motivaciju potencijalnih poduzetnica

Oni koji su od poduzetništva odustali, kao glavni razloge navode osobne razloge te neprofitabilnost posla kojim su se bavili.

Da bi se slika hrvatskog poduzetništva nastavila popravljati, a onima koji u ovim vodama manje/više uspješno plove već duži niz godina olakšalo poslovanje, potrebno je poduzeti čitav niz mjera i konkretnih koraka. Posebno to vrijedi za poduzetnice, kojima financijski impulsi i ostali povoljni uvjeti za pokretanje poslovanja, nisu jedina stavka u borbi za opstanak na tržištu. Poduzetnice u velikoj većini slučajeva ne koriste razne beneficije koje koriste zaposlenice. Primjerice, kada bi se omogućila potpora u obliku refundiranja troškova čuvanja djece, i to kontinuirano, a ne samo u vremenu dok im traje sufinancirani projekt, te priznavanje tih troškova kao porezne olakšice, zasigurno bi i zanimanje žena za poduzetništvo bilo daleko veće.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više