GEM Report tvrdi: Poduzetnice su sretnije od poduzetnika

Još nisam razgovarala s poduzetnicom koja je požalila ulazak u samostalne poslovne vode. Doduše, niti s poduzetnikom. No, prema posljednjem  GEM izvještaju (Global Entrepreneurship Monitor), čini se da poduzetništvo ipak ženama više odgovara. Zašto? Navodno su kao poduzetnice sretnije od muškaraca poduzetnika.

GEM predstavlja godišnji izvještaj vezan uz poduzetništvo. Konkretno, bavi se analizom trenutnog stanja poduzetništva u svijetu, smjera kretanja te karakteristika individualaca koji se odlučuju krenuti ovim putem, a posljednje izdanje obilježava 15. godinu postojanja. Iako se izvještaj bavi proučavanjem mnogih varijabli, nas je posebno zainteresirala varijabla spola, konkretnije podaci koji pokazuju da su žene kao poduzetnice sretnije od muškaraca u istoj situaciji.

 Poduzetnice su sretnije od poduzetnika

Proučavajući uspješnost poduzetnika, zarada i godišnji rast uglavnom su primarni indikator uspjeha, no izgleda da je u posljednje vrijeme od „peneza“ još važnije ono što GEM naziva blagostanjem, a podrazumijeva zadovoljstvo poslom i vlastitim stilom života. Konkretno, u spomenutom istraživanju proučavalo se jesu li poduzetnici zadovoljniji od zaposlenika, je li zadovoljstvo ono što potiče ljude na ulazak u poduzetničke vode, jesu li poduzetnici iz strasti, odnosno prilika, zadovoljniji od poduzetnika iz nužde te koliki utjecaj na to imaju ambicija i zemlja iz koje dolaze. Premda nepobitnih podataka nema, neki podaci pokazuju da poduzetnici osjećaju veće zadovoljstvo od zaposlenika i to ponajviše zbog fleksibilnosti u radnom vremenu te samostalnosti u vođenju posla.

Ravnoteža privatnog i poslovnog života ovdje je jedan od najvažnijih razloga zadovoljstva,  jer upravo poduzetnici imaju bolje šanse usklađivanja privatnih i poslovnih obaveza, što ih čini zadovoljnijima od zaposlenika. Zanimljivo je da ovo područje najviše promjena u odnosu na radni odnos, pa samim time i najviše zadovoljstva, donosi ženama. Poduzetništvo im ostavlja bolju mogućnost organizacije svog privatnog vremena i obiteljskih obaveza te njihovog usklađivanja s poslom, što ih čini sretnijima kao poduzetnicama u odnosu na muške kolege.

Gledano po zemljama, žene su najzadovoljnije poduzetničkom ravnotežom privatnog i poslovnog u Ekvadoru te Trinidad i Tobagu, dok su najnezadovoljnije poduzetnice u Meksiku i Ugandi.

Iako podaci variraju od zemlje do zemlje, u većini zemalja svijeta muškarci češće pokreću vlastiti biznis od žena, a i češće ih pokreću iz strasti odnosno povoljnih prilika, dok žene biznis pokreću većinom iz potrebe.  Takva je situacija i u Hrvatskoj.

Stupanj zadovoljstva poslom varira i po stupnju gospodarskog napretka pojedinih zemalja. Primjerice, u zemljama orijentiranim na učinkovitost (visoko školstvo, funkcioniranje tržišta, razvoj tehnologija) poduzetnici su zadovoljniji ravnotežom privatnog i poslovnog života. Poduzetnici iz nužde u zemljama orijentiranima na inovacije (visoki stupanj razvoja, tehnološke inovacije, poduzetništvo kao pokretačka snaga), pak, najmanje su zadovoljni.

Žene kao poduzetnice pokazuju viši stupanj zadovoljstva životom od muškaraca, no u jednom drugom elementu muškarci prednjače. Riječ je o ranoj fazi pokretanja posla, odnosno samom startanju biznisa. U tom periodu pokretanja biznisa, muškarci su ipak zadovoljniji od žena jer je upravo to najstresnije i najneizvjesnije vrijeme. Samim time, niti uspješno balansiranje privatnog i poslovnog dijela života nije u potpunosti omogućeno, a i prema riječima mnogih poduzetnica s kojima sam imala prilike razgovarati, upravo to je razdoblje kada se zapitate „Dobro, je li ovo meni stvarno trebalo?“

A gdje GEM Report svrstava Hrvatsku?

Promatrajući Hrvatsku u posljednjih desetak godina, prema GEM-ovim podacima vidljivo je da raste broj startupa, ali i da se naglo, u posljednjih pet godina, povećao broj nezaposlenih, radno sposobnih ljudi. Sukladno tome raste i broj biznisa pokrenutih iz nužde, no evidentna je razlika između postotka novih biznisa (do tri mjeseca postojanja) te znatno manjeg udjela vlasnika-menadžera mladih tvrtki (između tri mjeseca te 3,5 godina postojanja). Drugim riječima, pokretačima novih biznisa očito je teško razviti biznis do te sljedeće faze i od njega napraviti uspješnu tvrtku koja će potrajati na tržištu.

Hrvatska pripada i ranije spomenutom klubu zemalja svijeta u kojima biznise češće pokreću muškarci, i to zbog dobrih prilika, dok žene biznis pokreću uglavnom iz nužde. Konkretnije, 11% muškaraca naspram 5% žena pokreće vlastiti biznis, s time da 63% muškaraca pokreće posao jer vide dobru poslovnu priliku, dok to čini 54% žena. S druge strane, 46% žena poduzetnica u samostalni biznis ulazi iz potrebe, dok istu stvar čini 37% muškaraca.

Riječima samih poduzetnica

Možda muškarci statistički češće pokreću vlastiti biznis, no hrvatsko poslovno okruženje prepuno je žena koje su, unatoč uspješnoj korporativnoj karijeri, ipak odlučile pokrenuti nešto svoje. Poduzetnice s kojima se svakodnevno susrećemo slažu se da je neprocjenjivo znati da radite za sebe, po svojim pravilima te da svoje vrijeme i obaveze možete rasporediti onako kako vama najviše odgovara.

Martina Jurković, vlasnica agencije za posredovanje u zapošljavanju koja posluje pod međunarodnom frašizom Talentor, kaže da je u poduzetništvo krenula jer je željela zarađivati – na svoj način. „Sad konačno mogu kreirati svoj način poslovanja i iskoristiti svoju kreativnost, a kada mi se ne radi, uopće ne radim“, kaže Martina.

I Gordana Nikolić, dekanica Visoke poslovne škole PAR, svoj je poduzetnički put započela nakon uspješne karijere u raznim tvrtkama i obrazovnim institucijama, a kao najveću prednost poduzetništva ističe  slobodu te neprocjenjiv feedback kad nešto dobro učiniš.

Kod poduzetništva je zapravo utješno znati da uglavnom ovisite sami o sebi. To znači da na loše stvari možete utjecati sami, jednako kao što vidite rezultate vlastitog kvalitetnog rada. Mia Žilavec, vlasnica tvrtke Virtualni suradnik, i sama je na svojoj koži okusila što znači biti „sam svoj šef“. Na pitanje „Koje prednosti vam daje vlastiti biznis u odnosu na korporativni svijet?“, Mia bez zadrške odgovara: „Prvo i najvažnije: donošenje vlastitih odluka! Odluke o tome što i kako radim danas, kamo želim stići sutra, kako ću to postići, na što sam spremna i na što nisam…“. Kao dodatne prednosti navodi fleksibilnost u organizaciji svog vremena te mogućnost rada na onome što ju veseli i s ljudima s kojima zaista želi raditi.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -