Gwyneth Paltrow – glumica zbog obitelji postala poduzetnica

Gwyneth Paltrow većini je ljudi poznata zbog svojih filmova, veze s Bradom Pittom i braka s pjevačem Coldplaya Chrisom Martinom. No, ova je 42-godišnjakinja već godinama i poduzetnica.

Njen internetski magazin o životu i svemu što ga čini, započeo je kao privatni projekt namijenjen Gwyneth Paltrow i njenim prijateljima.

Od hobija do lifestyle magazina

Kako je sama objasnila, oduvijek je skupljala zanimljive informacije o tome gdje se može nešto dobro pojesti, popiti, kupiti ili pročitati. S godinama su se bilježnice s bilješkama namnožile, a ona se našla u situaciji da ju njeni prijatelji sve češće zovu i pitaju za savjet.

Nakon što je 2004. godine rodila kći Apple, smanjila je broj filmova koje snima kako bi više vremena provela s njom i suprugom. Rođenjem sina Mosesa 2006. godine, shvatila je kako su snimanja filmova koja traju i po nekoliko mjeseci izuzetno naporna i za nju i za djecu te se rodila ideja da ono što je godinama skupljala za sebe i prijatelje, pretvori u nešto veće.

Tako je 2008. godine Gwyneth Paltrow iz glumice postala poduzetnica i pokrenula tvrtku za digitalne medije i e-trgovinu i nazvala ju Goop. Kako piše na samim stranicama, cilj tvrtke je ‘podijeliti sve pozitivne aspekte života. Od kuhanja po ukusnom receptu do pronalaska savršene haljine za proljeće’.

Iako je Goop potaknuo interes za takvom vrstom ‘lifestyle magazina’ te je u nekoliko godina prikupio više od 150 tisuća pretplatnika (ili bolje reći pretplatnica, jer su većinom čitateljice u pitanju), a Gwyneth Paltrow napisala nekoliko knjiga i kuharica u kojima dijeli svoje savjete i filozofiju s drugima, naišla je i na brojne kritike.

Nova Martha Stewart na udaru kritika

Mnogi ju uspoređuju s poznatom Marthom Stewart koja je godinama bila glavno ime u američkim domaćinstvima što se pitanja kuće, kuhinje i stila života tiče. Iako sama Gwyneth takve usporedbe odbacuje, činjenica je da je svojim magazinom zainteresirala mlade poslovne žene za drugačiji stil života.

“Ona radi isto ono što radi i Kim Kardashian, samo s osjetnim stilom. To je dio njene privlačnosti, koliko je zapravo članica visoke klase. Ne čini se kao da se samo pravi da je”, prokomentirala je za Businessweek, Anne Helen Petersen.

Čak je i sama Paltrow izjavila kako je to ‘ono što je i ne može se pretvarati da je netko tko zarađuje 25 tisuća dolara godišnje’. Ona zagovara drugačiji, skuplji život i ni ne trudi se praviti da je susjeda svojim čitateljicama.

Međutim, upravo je zbog tog ‘drugačijeg stila života’ privukla i velik broj kritika. Na internetu se mogu naći brojne stranice poput goopyou koje kritiziraju ‘Goop’ i Gwyneth Paltrow zbog činjenice da promovira stil života koji je mnogima nedostižan. Zagovara prehranu organskim namirnicama koje koštaju i po nekoliko puta više od ‘običnih’ te je naišla na kritike nutricionista kada je izjavila da svojoj djeci ne dopušta da jedu određene skupine namirnica.

Zašto žene kritiziraju žene?

Posebnu je pozornost i bijes žena diljem svijeta izazvala kada je u jednom intervjuu izjavila da je ‘snimanje filmova teže nego svakodnevni posao od 9-5’. Iako je kasnije upravo na ‘Goopu’ pojasnila kako je zapravo željela reći da je odvojenost od obitelji dok snima film i radi 12-14 sati dnevno glavni razlog zašto je odlučila smanjiti broj filmova na kojima radi i posvetiti se poslu od 9 do 5, šteta je već bila učinjena. Brojne žene, samohrane majke, koje rade i više od 12 sati kako bi prehranile svoju obitelj kritizirale su ju jer ona ima dovoljno novca i može si priuštiti dadilje, skupu hranu i odjeću te se nema pravo žaliti na ‘naporan posao tijekom snimanja filmova’.

“I dok majke i dalje bijesne, začuđena sam činjenicom da tako malo dopuštamo jedne drugima. Vidimo neodobravanje u njihovim očima kad kažemo koliko dugo dojimo (predugo? prekratko?), ili kad govorimo o odluci vratiti se na posao ili ostati na poslu. Nije li dovoljno teško pokušati pravilno odgojiti djecu, dok pokušavate pridonijeti nečemu ili donijeti kući nešto više novca? Zašto smatramo da možemo raspravljati, često negativno, o izboru koji su učinile druge žene? Možda jer je toliko pritiska da učinimo sve, i da to sve bude učinjeno kako treba (nemoguće)”, napisala je u svoju obranu Gwyneth Paltrow.

Foto: www.walpapershddownload.com

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više