Oskari 2021.: Žene u režiji pričaju svoje priče – i pobjeđuju!

Oskari 2021. godine zasluženo su pripali ženama koje nastavljaju ispisivati povijest. Chloe Zhao postala je prva Azijatkinja koja je osvojila Oskara za najbolju redateljicu, te svega druga žena s nagradom u toj prestižnoj kategoriji. Njezin film “Nomadland” bio je višestruki pobjednik, a zahvaljujući njemu Frances McDormand dobila je četvrtog Oskara u karijeri.

Kao i gotovo svake godine, i Oskari 2021. godine nisu prošli bez iznenađenja. I dok je većina očekivala da će prerano preminuli Chadwick Boseman posthumno dobiti Oskara za najboljeg glumca, nagrada je pripala Anthonyju Hopkinsu za ulogu u filmu “The Father”.


Pročitajte više: Muški svijet redatelja: Tko su žene s plašta Natalie Portman i koliko je uopće redateljica kroz povijest nominirano za Oskara?


Svega sedam žena nominirano

Ipak, velike, i očekivane, pobjednice ovogodišnjih Oskara su žene. Chloe Zhao osvojila ga je u kategoriji najbolje redateljice za “Nomadland”, dramu inspiriranu istinitim događajem o ženi koja se za vrijeme Velike depresije uputi na putovanje prema zapadu. “Nomadland” je zaradio Oskara za najbolji film, a Frances McDormand donio je Oskara za najbolju žensku ulogu.

Chloe Zhao svega je druga žena koja je u kategoriji režije uspjela osvojiti Oskara. Prvi je pripao Kathryn Bigelow 2008. godine za “The Hurt Locker”, triler o ratu u Iraku. U dosadašnjoj povijesti najprestižnije filmske nagrade žene su bile nominirane svega sedam puta. Prva žena nominirana za najbolju redateljicu bila je Lina Wertmüller davne 1976. godine za “Seven Beauties”, dramsku komediju o Talijanu koji za vrijeme Drugog svjetskog rata bježi iz vojske i završava u rukama Nijemaca. Do iduće nominacije prošlo je 17 godina, kada ju je dobila Jane Campion za “The Piano”, dramu o nijemoj ženi koja se može izražavati samo sviranjem klavira. Vjerojatno najpoznatiji film na popisu je kultni “Lost in Translation”, koji je redateljici Sofiji Coppoli 2003. godine priuštio nominaciju za najbolju redateljicu. Greta Gerwig zaradila je nominaciju 2017. godine za dramu “Lady Bird” o tinejdžerici koja ima kompliciran odnos s majkom.


Pročitajte više: Ove je godine nagrada Oskar, u kategoriji koja ozbiljno zapostavlja žene na razini cijele filmske industrije, konačno pripala ženi


Uzrok nedostatka redateljica

Posljednje dvije godine bile su obilježene nedostatkom žena u gotovo svim kategorijama. Iako su brojni filmovi koje su režirale žene dobili izvrsne kritike, izostala su priznanja u vidu nominacija i nagrada. Celine Sciamma, redateljica hvaljenog “Portrait of a Lady in Fire” osobito je istaknuta kao netko tko je zaslužio priznanje za režiju. Oskari 2021. godine pokazali su pomak na bolje, ali brojke su i dalje poražavajuće.

Problem nedostatka nagrađivanih žena svoj korijen ima u još većem problemu: nedostatak žena na redateljskim pozicijama. Prema podacima Sveučilišta Južne Kalifornije, udio žena koje su režirale 100 najuspješnijih filmova 2019. godine iznosio je svega 10.6%.

Nedostatak žena koje dobivaju Oskare može se pronaći i u samoj strukturi Akademije, gdje jednostavno nema dovoljno žena koje bi glasale za druge žene. Kako bi postale članice Akademije, moraju režirati najmanje dva filma koje odbor Akademije smatra “društveno i kulturno značajnima”. To predstavlja znatnu prepreku s obzirom na to da žene dobivaju znatno manje prilika. Prema podacima Annenberg instituta, žene su režirale svega 4% prvih 1200 filmova 2017. godine. Podatak koji još više poražava je da je svega 17.4% njih dobilo šansu da režira još jedan film. Druge prilike znatno su dostupnije muškarcima, jer je gotovo polovica njih nastavila karijeru nakon svog debitantskog filma.


Pročitajte više: Hollywood ide naprijed: Prvi puta u povijesti za Zlatni globus nominirane tri režiserke!


Vjera u dobrotu ljudi

Chloe Zhao bila je favorit na ovogodišnjim Oskarima, a ovo joj nije prvo priznanje za režiju. Nagradu za najbolju redateljicu dobila je i na Zlatnim globusima te na BAFTA filmskim nagradama, a osvojila je i Zlatnog lava na festivalu u Veneciji, gdje je “Nomadland” imao premijeru. “Često razmišljam o tome što me vuče dalje kada više ne mogu ili kada mi je teško. Kad sam bila mala, tata i ja igrali smo igru u kojoj smo jedno drugome dovršavali rečenice. I jedna od njih je išla ovako: ‘ljudi kad se rode uvijek su dobri’. Ta rečenica me i dalje vodi. Uvijek sam vidjela dobrotu u ljudima. Ovo je za sve one koji vide dobrotu u ljudima”, rekla je na dodjeli.

Oskari 2021. i “Nomadland” značajni su i za Frances McDormand, koja je zahvaljujući glavnoj ulozi u njemu dobila četvrti Oskar u karijeri, i drugi ove godine. Još jedan zaradila je kao producentica. “Moj najsretniji trenutak večeras je Franina pobjeda”, otkrila je Chloe Zhao. “Ona jest ‘Nomadland'”.

Žene nastavljaju rušiti barijere koje su postavljene pred njih u Hollywoodskom svijetu. Pobjeda “Nomadlanda” značajna je i zbog samog filma, koji prikazuje priču žene srednjih godina koje inače nisu osobito zastupljene u filmu. Dosadašnje nominacije i pobjeda Kathryn Bigelow pokazale su da žena može pobijediti ako ispriča mušku, ratnu priču, dok su filmovi koji govore o ženama i ženskom iskustvu često zanemarivani. Nadamo se da je ovo znak pozitivnog trenda žena koje su poželjne u Hollywoodu ne samo kao mlade, poželjne starlete, već i žena svih dobi i etničkih pozadina koje same preuzimaju moć i pričaju svoje priče.

Foto: Buzzfeed Twitter, ABC News

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -