Hrvatski eko-startup Fabula lansirao kampanju na crowdfunding platformi Indiegogo

U ponedjeljak, 23. studenog 2015. godine u 08:00 sati na Indegogu, platformi za grupno financiranje, krenula je kampanja hrvatskog eko-start-upa Fabula i trajat će sve do 23.12.2015.

Kampanja za olovku nastalu od recikliranog otpada listića čaja, ostataka kave i otpadnih latica iz cvjećarnica, prikupljat će 15.000 američkih dolara. Sredstva su namijenjena finalizaciji autentičnog stroja za proizvodnju Fabule.

Fabula krenula u prikupljanje sredstava na crowdfunding platformi Indiegogo

Naime, trenutačni razvoj samog proizvoda nadišao je dosadašnju ručnu izradu uz pomoć kalupa, te ne zadovoljava potražnju i izgledni rast Fabule na tržištu. Razvoj olovke Fabula do razine proizvoda trajao je dvije godine, a njezina je kreatorica Mateja Kuhar iz startup inkubatora Tehnološkog parka Varaždin (Hrvatska).

Kao inovativni eko dizajn, Fabula je dobila nagradu “A’Design Award” u kategoriji održivih proizvoda, projekata i zelenog dizajna za 2014. – 2015. Fabula je ujedno i bila dobitnica Zabinog natječaja “Moj Zaba Start” u kategoriji Moja Zelena zona, za zeleno i eko poduzetništvo.

Revolucionarnost Fabule leži u tome što pokazuje kako se svakodnevni predmeti mogu izraditi od recikliranog organskog otpada. Pritom se koriste iskorišteni listići čaja, ostaci kave i otpadne latice iz cvjećarnica. Pretpostavimo da jedan kafić u prosjeku proizvede 30 kg otpada mjesečno – taj se otpad može reciklirati i ponovno iskoristiti za proizvodnju 3000 olovaka. Materijali se dodatno obrađuju kako bi se dobila čvrsta olovka delikatne zrnate površine i nešto većeg volumena, uslijed čega savršeno leži u ruci.

Pored toga, uslijed samog pisanja, Fabula se može našiljiti i time nahraniti biljke, umjesto da se ostaci bacaju u koš za smeće. Kada olovka Fabula postane prekratka za uporabu, njezin vršak može se staviti u vodu kako bi se posadila mlada biljka goji, kamilica ili šumske jagode. Ta nova biljka raste iz sjemena smještenog u samom vršku olovke. Tako da umjesto da se olovku samo baca u smeće, bubrenjem sjemena preko jednog dana i sadnjom u zemlju, prostor u kojem se boravi, može se ukrasiti novom biljkom. Olovke Fabula ujedno je, stoga, didaktičko sredstvo kojim se kolegama ili djeci ukazuje na brigu za okoliš, te ih se i potiče na kreativno promišljanje.

Fabula_biljke

„Razlog iz kojeg sam željela osmisliti olovku je taj što je riječ o priboru kojim izražavamo svoje zamisli, o simbolu pismenosti i likovnog izražavanja, odnosno kreativnosti. Prilikom recikliranja udahnjujete novi život i stvarate nešto što prije nije postojalo. Taj novi život ima viši cilj, a zašto taj cilj ne bi bio ponovno stvaranje? Ova olovka predstavlja sve to, a naročito kada se reciklira. Dok god je koristimo, Fabula nas uči o tome na koji način odgovorno stvarati kroz obnovu okoliša“, naglasila je kreatorica Fabule, Mateja Kuhar.

Nakon kampanje za grupno financiranje na platformi Indiegogo, tim Fabula, koji uključuje i savjetnika za proizvodnju, radit će na finalizaciji proizvodnog stroja, čiji će se dijelovi kupiti prikupljenim sredstvima. Projekt Fabula trenutno se nalazi u predinkubaciji u Tehnološkom parku Varaždin, gdje se upravo sastavlja proizvodni stroj i razvija projekt. Po dovršetku stroja, započet će proizvodnja prvih olovaka Fabula, a podupiratelji projekta za nagradu će dobiti svoj primjerak.

Tim Fabula upravljat će proizvodnjom u spomenutom pogonu, kako bi se održala kvaliteta ekološke proizvodnje i potaknulo otvaranje novih radnih mjesta u lokalnoj zajednici.

Fabula_1

Info i foto: Fabula

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...