Uspjeh hrvatskih psihologinja: Počinje proizvodnja kutije “Ku-kuc” koja donosi priču i igru u svaki dom

Edukativna kutija s idejama, materijalima i prijedlozima za igru “Ku-kuc! Priča je unutra” kreće u proizvodnju, a prvi primjerci tog kreativnog rješenja zagrebačkih psihologinja iz Centra za psihološku podršku i razvoj “Pričaj mi” u listopadu stižu na adrese naručitelja diljem svijeta.

“Ku-kuc! Priča je unutra”

Brojni roditelji, ali i bolnički odjeli u Hrvatskoj s nestrpljenjem očekuju završetak kampanje grupnog financiranja koji je u utorak, 9. svibnja ostvario svoj prvi cilj pokretanja proizvodnje “Ku-kuc” kutije, čime su dodatni posao dobile radnice Kamenskog koje šiju set sedam lutaka, a zagrebački je stolar zaposlen za izradu drvenih predmeta.

Među dosadašnjim uplatama mnogo je onih koji su kutiju odlučili donirati bolničkim odjelima i dječjim domovima, pa dio kutija odlazi u humanitarne svrhe.

edukativna kutija

Otvoren put mašti

Novi cilj kampanje “Ku-kuc! Priča je unutra” – koja na Indiegogo platformi traje do 14. svibnja – jest prikupiti dodatnih 28 tisuća kuna kako bi se opremio prostor udruge za radionice za djecu i roditelje koji vide kao mjesto učenja i razvijanja svijesti o važnosti igre. Na taj način žele pružiti izravnu podršku roditeljima te stvarati poticajno okruženje za razvoj djece.

“Vjerujemo da igra treba zauzeti prvo mjesto u životu djeteta. Još kada je ta igra potaknuta nekom dobrom pričom, otvoren je put mašti i kreativnosti. Nakon što smo bolnice ‘preplavili’ dobrim pričama i predstavama, ne preostaje nam ništa drugo nego širiti dobre stvari i izvan bolnica”, kazala je predsjednica Centra “Pričaj mi” Katarina Lončarić i pojasnila da se u središtu “Ku-kuc” kutije nalazi “Knjižica s pričama za velike i male” s problemskom pričom za djecu na temelju koje se grade ostale aktivnosti: igra uloga pomoću lutaka, izrada obiteljskog stabla u formi drvenog okvira, izrada štambilja s motivima po vlastitoj želji te priprema šumske zimnice za ptice.

Učenje o osjećajima

Tri mlade psihologinje iz Centra “Pričaj mi” – Antonia Ćosić, Ana Mužak i Katarina Lončarić – same su osmislile koncept kutije, a za svoju ideju bili nagrađeni kao jedan od tri najbolja projekta socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj u 2016. godini.

edukativna kutija

Pročelnica Katedre za razvojnu psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu prof. dr. sc. Gordana Kuterovac Jagodić dala je stručnu preporuku za korištenje “Ku-kuc” kutije: “Kutija ‘Ku-kuc’ posebna je kutija koja roditeljima nudi ‘alate’ za učenje o osjećajima, o poteškoćama s kojima se susrećemo u životu i načinima kako se nositi s njima. Ovoj edukativnoj kutiji možete udahnuti svoj duh i svoje specifičnosti te tako najbolje prilagoditi potrebama vašega djeteta.”

U tijeku je kampanja grupnog financiranja. Osim kupnje ili donacije kutije po cijeni od 290 kuna moguće je uplatom 35 kuna dobiti zahvalni bedž, za 105 kuna na adresu stiže ruksak od žutice, dok se uplatom 140 kuna dobiva paket s jednom problemskom pričom za djecu te četiri lutkice.

Podrška poznatih

Vrijednost novog didaktičkog pomagala već je prepoznao niz osoba iz javnog života, pa su tako među ambasadorima kutije “Ku-kuc” pjevači Jacques Houdek, Miroslav Škoro i Jelena Radan, glumci Filip Juričić, Žarko Potočnjak, Jelena Veljača i Ana Begić Tahiri, književnici Miro Gavran i Julijana Matanović.

edukativna kutija

Foto: Pričaj mi

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više