Službeno otvoren Zagreb Forum 2015.

Zagreb Forum 2015, međunarodna konferencija posvećena alternativnim pristupima u razvoju gradova i regija, održava se po treći puta u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Na otvorenju konferencije koju organiziraju Grad Zagreb, Razvojna agencija Zagreb, GFS (GoForeSight) Institut i HISB-a (Hrvatskog instituta za studij budućnosti), svim prisutnima obratili su se gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu Miljenko Šimpraga  te direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić.

Otvoren Zagreb Forum 2015.

Konferencija se bavi konceptom pametnih gradova, povezivanjem Zagreba s inovativnim partnerima iz Europe, uključivanjem građana u stvaranje te poduzetničkim rješenjima za razvoj pametnih gradova.

„Grad Zagreb, kao jedno od središta Europske unije, prati smjernice razvoja urbanih gradova Europe implementirajući Strategiju razvoja 2020 koja se odnosi na pametan, održiv i uključiv rast. Ponosan sam na hrvatsku metropolu koja je svakim danom sve razvijenija i bogatija naprednim projektima te uspješnija u povezivanju s inovativnim gradovima iz EU. Implementacija novih tehnologija pozicionira Grad Zagreb uz bok s ostalim europskim metropolama.Veselim se novim inovativnim rješenjima koja će dodatno unaprijediti rad grada kao europsku metropolu,“ istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić u svom uvodnom govoru dobrodošlice.

Prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu, Miljenko Šimpraga, istaknuo je važnost partnerstva Grada Zagreba i Sveučilišta u Zagrebu.

„Moja misija kao prorektora za inovacije je povezivanje sveučilišta s gospodarstvom. Samo inovativni proizvodi i nove usluge, koje se temelje na inovacijama i znanju, mogu pokrenuti i izvući Hrvatsku iz gospodarske krize. U tom smislu i Grad Zagreb je prepoznao svoju ulogu. Zajedno radimo na projektima i programima koji će razvijati grad Zagreb i Hrvatsku te time stvarati nova radna mjesta. Osnovni cilj nam je potaknuti studente na osnivanje vlastitih poduzeća, da ne čekaju otvaranja novih radnih mjesta u drugim tvrtkama već da sami pokušaju otvoriti nešto svoje na temelju svojih znanja i kreativnosti.“

Otvoren_Zagreb_Forum_2015_konferencija

U ime organizatora okupljenima se obratio i direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić.

„Grad Zagreb kao urbana cjelina kroz svoj razvoj kreira značajan doprinos koji svakako nadmašuje granice Hrvatske. Forum će inicirati i promovirati projekte i rješenja koja se nalaze u okviru Pametne specijalizacije i Urbane Agende s naglaskom na Smart City komponente. Kontinuiramo nadograđujemo viziju povezivanja, poticanja i omogućavanja realizacije najboljih praksi i konkretne suradnje između ključnih dionika, a u svrhu razvoja projekata za kreativne i pametne gradove. Upravo Zagreb Forum želi prikazati potencijale Grada Zagreba koji svojim znanjem i vještinama može izravno kontribuirati u izgradnji mostova suradnje na domaćem i međunarodnom planu. Naslov ovogodišnjeg Zagreb Foruma je Co – Creation of Creative City by Citizens gdje ćemo posebno naglasiti važnost uspostave platforme koja omogućava doprinos i uključivanje građana u razvojne procese gradova“, istaknuo je Frane Šesnić.

Ova konferencija donosi nadogradnju prethodno održanih konferencija, a bavi se kreativnim i inovativnim potencijalima gradova s naglaskom na načelo dobrog upravljanja i sudjelovanja građana. Zagreb Forum će omogućiti povezivanje važnih interesnih skupina i predstaviti financijski i poslovni plan za razvoj pametnih gradova. Dodanu vrijednost ovom forumu daju poduzetnici prikazom svojih projektnih inicijativa i gotovih rješenja za razvoj pametnih gradova.

Konferencija se ove godine održava u organizaciji i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba te pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore i Sveučilišta u Zagrebu.

Otvoren_Zagreb_Forum_2015_dvorana

Info i foto: Raza

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više