Nesuđena anglistica postala ICT stručnjakinja – ovo je nova direktorica londonskog ureda Poslovne inteligencije Danijela Maljković!

Poslovna inteligencija vodeća je tvrtka za implementaciju analitičkih sustava i strateški ICT konzalting u jugoistočnoj Europi. U Poslovnoj inteligenciji radi više od 130 iskusnih konzultanata, a sjedište tvrtke je u Zagrebu, ali posluju i iz ureda u Londonu, Beču, Ljubljani, Beogradu, Podgorici i Sarajevu. Novo mjesto direktorice BIRD Consultinga, tvrtke kćeri Poslovne inteligencije u Londonu, zauzela je Danijela Maljković, koja nam je ispričala o dosadašnjem karijernom putu te izazovima koji slijede.

Jezik ili matematika?

Tijekom srednje škole Danijela je bila sigurna da će studirati engleski jezik. Ipak, unaprijed zacrtani put naglo je promijenio svoj smjer.

„Voljela sam pričati engleski i dobro sam ga savladavala, u čemu je vjerojatno pomagala velika izloženost stranoj glazbi, televiziji i naposljetku, sadržaju na internetu. No, kako su me podjednako zanimale i matematika i tehnologija, na zadnjoj godini sam promijenila mišljenje i uslijed pisanja maturalnog rada iz engleskog jezika odlučila ga zamijeniti radom iz matematike. Iako je od toga prošlo 13 godina, bio je to odlučujući trenutak za moje obrazovanje i karijeru, u kojoj je engleski jezik uvijek dobrodošao“, započinje.

Njeno daljnje obrazovanje nastavilo se u Splitu, gdje je 2012. godine na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) stekla zvanje magistre inženjerke računarstva. Tijekom studija je zavoljela područje baza podataka, a iz tog područja odabrala je i temu svog magistarskog rada. Ovo područje obilježilo je i njenu daljnju karijeru.

Mjesec dana prije završetka studija prijavila se na dva oglasa za posao u Zagrebu i nije previše dvojila kada je ponudu dobila od Poslovne inteligencije. Tada se preselila i započela svoju konzultantski poslovni put.

Konzultantica i predavačica

U Poslovnoj Inteligenciji imala je priliku raditi na raznovrsnim projektima, od manjih do velikih i kako kaže, podjednako izazovnih i nagrađujućih. Uglavnom su to bili projekti izgradnje skladišta podataka i izvještajnih sustava za financijske institucije i farmaciju.

Prije dvije godine promovirana je u vodeću konzultanticu i od tada je kontinuirano radila kao solution arhitekt, voditelj tima i osiguranja kvalitete na projektima migracije podataka za klijenta u Londonu, velike svjetske media platforme.

„U Poslovnoj inteligenciji sam naučila jako puno od svojih kolega i direktora, dobila bi pomoć i savjet kada je trebalo te sam uvijek imala slobodu u svom radu, što mi je omogućilo i brz razvoj. Tijekom voditeljske uloge puno sam naučila o sebi i preko svog tima. Imala sam sreću da su svi klijenti za koje sam radila bili divni ljudi, a s obzirom da ulažem dosta energije i vremena u to da produkt mog rada bude na obostrano zadovoljstvo, izuzetno cijenim mišljenje klijenata“, ističe Danijela.

Osim konzultantske uloge, od sredine 2015. radila je i kao asistent u nastavi na visokom učilištu Algebra. Iste godine postala je Microsoft Certified Trainer.

„To mi je omogućilo da zaokružim poslovnu priču službeno podučavajući druge IT profesionalce o programskim jezicima i alatima s kojima radim. U predavačkoj ulozi sam naučila dosta o sebi i pritom stekla nove vještine koje su mi kasnije dobro došle pri vođenju timova“, kaže.

Split – Zagreb – London

Prošle je godine preuzela poziciju direktorice Bird Consultinga, čije se sjedište nalazi u Londonu. Otkrila nam je kako je odlučila promijeniti život i preseliti se te na koji se način ova uloga razlikuje od prethodne.

„U prošloj poziciji su moje neposredne odgovornosti bile usmjerene prema projektima, klijentima i timu s kojim radim, uz povremeno sudjelovanje u prodajnim prilikama. Sada su usmjerene na jačanje naše prisutnosti na britanskom i europskom tržištu te širenje poslovanja, što podrazumijeva aktivno traženje i sudjelovanje u prodajnim prilikama te širenje i održavanje poslovne mreže.“

Na novo radno mjesto došla je u studenom 2018. godine, a do kraja godine je još povremeno radila na svom zadnjem projektu te paralelno postavljala temelje za novootvorenu tvrtku.

„Nije bilo lako donijeti ovu odluku, djelomično zbog toga što je ona predstavljala potpuni izlazak iz moje komfort zone, ali i zbog toga što sam inače izrazito samokritična. Međutim, prepoznala sam jedinstvenu priliku i prihvatila izazov.”

Kaže kako joj je velik poticaj bio to što je zaista uživala radeći za londonskog klijenta u posljednje dvije godine. Radi se o suradnji koja je rezultirala s čak 6 izvrsnih projekata!

Bogato inozemno iskustvo podučilo ju fleksibilnosti

Danas klijentima pomaže u analizi stanja i postavljanju arhitekture i rješenja za kompleksne migracije podataka, gdje je glavni izazov kvaliteta podataka koji su distribuirani po različitim sustavima.

„Migracije su projekti u kojima je točnost podataka apsolutni imperativ, gdje krajnji korisnik ne smije osjetiti poteškoće u korištenju sustava, pa zato velik naglasak stavljam na kontrolu i osiguranje kvalitete isporučenog. Osim migracija, moja ekspertiza leži u arhitekturi i razvoju BI sustava. Veliki naglasak se trenutno stavlja i na GDPR regulativu, koja utječe na način na koji konzumiramo podatke, ali i mijenja procese naših klijenata. Kroz Poslovnu Inteligenciju nudim naše vlastito rješenje za vladanje procesima i podacima kako bi klijenti bili usklađeni s GDPR-om.“

Većinu svog radnog vijeka Danijela je provela radeći na inozemnim projektima. Ipak, smatra da i hrvatsko tržište ima nešto za ponuditi.

„Vjerujem da je moje inozemno iskustvo ubrzalo moj napredak, ali ne podcjenjujem znanje koje se može steći na hrvatskom tržištu. Cijenim svoje iskustvo rada u inozemstvu jer sam postala puno fleksibilnija u razmišljanju i radu. Naglasak je na agilnom načinu rada, a iz takvih projekata i drugih ljudi uključenih u njih može se puno naučiti jer i oni kao konzultanti prepoznaju najbolje prakse i to donose u svom radu.“

Poslovna Inteligencija je uvijek bila otvorena prema inozemnim projektima, između ostalog jer je i tržište puno veće i zbog specifičnog područja djelovanja.

„U takve sustave ulažu zrela i velika poduzeća. Kako bi održavali rast, moramo biti otvoreni prema novim tržištima. Iako postoji veća razina odgovornosti kada dolaziš na strani projekt, ujedno te to motivira da se dokažeš i napraviš posao najbolje što znaš.“

Vrijeme za promjenu

Područje kojim se Danijela bavi tradicionalno se smatra dominantno muškim. Je li situacija i dalje takva ili je ipak došlo do nekih pomaka?

„To se definitivno mijenja. Još dok sam bila na fakultetu je bilo vidljivo da tehnička usmjerenja sve više upisuju žene. Na mojoj godini i smjeru nas je bilo 27% i taj postotak je kod upisa rastao tijekom narednih godina. Osobno bih preporučila budućim studentima i studenticama da izaberu područje IT-a bez straha od spolne diskriminacije. Već je godinama u IT-u velika potražnja za dodatnim kadrom, a fokus je primarno na vještinama i pristupu radu, poput kooperativnosti, što je kombinacija koja vas čini konkurentnima“, ističe.

Ipak, kaže kako je kod zaposlenja situacija ponekad drugačija.

„Pamtim jedan trenutak direktne spolne diskriminacije, gdje je poznanik mog tadašnjeg šefa ispred mene iskomentirao kako on nikad ne bi zaposlio ženu „jer bi to samo hodalo po porodiljnima i tko će to plaćati“. Tada je bilo dovoljno teško naći posao i bez toga da ti netko spočitava što si žena.“

Polovica zaposlenih su žene

Bez obzira na ovakva negativna iskustva, Danijela kaže kako se ne sjeća da je i sama bila direktno diskriminirana, ali puno toga ovisi o stavu organizacije.

„Iz šale znam reći da me se muškarci vjerojatno boje jer sam visoka, posebno u onim rijetkim danima kada sam u petama. No, vjerujem da dobar dio razloga zašto se ne osjećam diskriminirano leži u tome što Poslovna Inteligencija konstantno održava 45-50% žena u svojoj strukturi. Zanimljivo je da je u inozemstvu postotak žena u IT-u dosta manji, tako da ponekad iznenađujemo naše klijente.”

Kaže kako je s jedne strane u poslovnom svijetu iskusila žensku brojčanu nadmoć, ali i obrnutu situaciju.

“Moj prethodni tim je, spletom okolnosti, bio uglavnom ženski, a kad smo i imali jednog muškarca u timu, radio je s pet žena. Također, bilo je trenutaka kada bi na sastanku kod klijenta kolegica i ja bile jedine žene uz 15 muškaraca. To je, s jedne strane prilično osnažujuće, a s druge indikator da još ima puno prostora za napredak žena u toj industriji. Mislim da smo već usvojili da podjednako doprinosimo svojim radom.“

Upoznavajući London

Svoju uzbudljivu karijeru Danijela nastavlja hrabrim koracima, a rekla nam je i što to planira u privatnoj budućnosti.

„Želja mi je dovesti još više dobrih projekata u Poslovnu Inteligenciju te nastaviti niz odličnih suradnji i postepeno povećati Bird Consulting. Osim toga, moji planovi su rad na održavanju dobre organizacije, povećanju kontakta s ljudima u sličnim ulogama poput moje te osobnom razvoju. Htjela bih održati dobar balans poslovnog i privatnog života kako bih mogla doživjeti i upiti London onako kako to zaslužuje, ali i nastaviti putovati kada god mogu jer mi je to velika relaksacija“, zaključuje.

Foto: privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više