Indeks ženskog poduzetništva

U suradnji sa institituom GEDI (Global Entrepreneurship and Development Index), Dell je objavio globalni indeks ženskog poduzetništva. Cilj ovog indeksa je utvrditi i analizirati specifične faktore koji utječu na razvoj ženskog poduzetništva kako bi se došlo do saznanja o potrebnim radnjama za uklanjanje prepreka razvoju ženskog poduzetništva.

SAD i Australija najbolje za žensko poduzetništvo

Ovaj pilot indeks se sastoji od 17 država iz različitih dijelova svijeta i različitog stupnja razvoja. Ženski GEDI indeks se fokusira na poduzetnice s visokim potencijalom čije su tvrtke inovativne, s rastućim tržištem i izvozno orjentirane.

Najbolja zemlja za žensko poduzetništvo je SAD, potom slijede Australija, Njemačka, Francuska, Meksiko, Velika Britanija, Južnoafrička Republika, Kina, Malezija, Rusija, Turska, Japan, Maroko, Brazil, Egipat, Indija i Uganda. Postoje velike razlike između država, čak i najviše pozicionirane SAD imaju svega 76 bodova od mogućih 100. U usporedbi s GEDI indeksom neovisnim o spolu, Meksiko, Rusija i Maroko su bolje rangirani u ženskom indeksu a Japan i Velika Britanija su puno lošiji u indeksu ženskog poduzetništva nego indeksu poduzetništva općenito.

Mnogo faktora uspjeha i puno prostora za rast ženskog poduzetništva

Ne postoji jedan faktor uspjeha, visokorangirane zemlje imaju relativno visoke ocjene u svih 30 indikatora indeksa.

Ekonomski razvoj i rast također ne garantira rast ženskog poduzetništva. U nekim državama gospodarsko okruženje je povoljno, ali je udio ženskog poduzetništva mali zbog društvenih i kulturnih običaja koji sprečavaju žene da postanu poduzetnice. Japan, na primjer, ima svega 9 % žena na managerskim pozicijama, u usporedbi s 43% u SAD, zbog čega žene nemaju prilike steći dovoljno znanja i iskustva da bi mogle postati poduzetnice. Turska također ima veliki gospodarski rast, ali ima svega 10% žena na managerskim pozicijama.

Poduzetnice s visokim potencijalom trebaju tehnologiju za rast, u čemu SAD i Japan prednjače. U slabije pozicioniranim zemljama žene nemaju pristup internetu (Indija i Uganda- svega 7% žena ima internet, dok u Velikoj Britaniji 78%) čime im se onemogućava i networking sa ostalim poduzetnicima te nemaju dovoljno obrazovanja za vođenje uspješnih biznisa (Maroko, Brazil, Uganda) iako dobro uočavaju prilike za pokretanje biznisa.

U najbolje rangiranim zemljama žene imaju pristup bankovnim računima, ali je pristup rizičnom kapitalu i tu ograničen. U SAD svega oko 4% rizičnog kapitala se ulaže u biznise koje vode žene.

Zemlje koje su visokorangirane na ženskom GEDi indeksu imaju još prostora za poboljšanje. Francusa (4.) i Velika Britanija (6.) imaju puno manji udio ženskih startupova u odnosu na muške stratupove ( 48:100 i 46:100) u odnosu na SAD i Australiju (71:100 i 85:100).

Mali BDP ne ograničava rast ženskog poduzetništva. Meksiko je na visokom 5. mjestu, daleko iznad ostalih država sličnog ekonomskog i društvenog profila, kao na primjer Brazil (14.), što znači da pristup resursima i dobro gospodarsko okruženje  mogu imati veliki utjecaj.

Foto: Dell

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Kako transformirati izazove u prilike doznajte na doručku u Samoboru

Nakon uspješne i do zadnjeg mjesta rasprodane Konferencije za poduzetnice u Samoboru, organiziramo prvi Networking breakfast Samobor. U romantičnom ambijentu hotela...