Inspirativna priča o ženi kojoj je jedna ideja koju je imala promijenila život

J. K. Rowling  spisateljica je koja se proslavila objavljivanjem knjige o mladom čarobnjaku Harryju Potteru. Iako je danas vlasnica milijardi dolara na bankovnom računu, početak joj nije bio ni malo lagan.

Joanne je jednom prilikom izjavila da vjeruje u rad i sreću, a da ovo prvo obično vodi do drugoga.

Još kao dijete J.K. Rowling pisala je bajke i priče koje je dijelila samo sa sestrom, a tijekom svojih tinejdžerskih godina bila je veoma nesretna zbog lošeg odnosa s ocem i majčine borbe s multiplom sklerozom.

I neuspjesi su dio života

Rowling je ipak znala kako izvući najbolje iz svake situacije, a osjećaje nakupljene u negativnom razdoblju svoga života odlučila je usmjeriti u pisanje prve knjige o malom čarobnjaku Harryju Potteru. Prije nego što je došla na ideju  o Harryju Potteru, Rowling je radila kao tajnica u Amnesty Internationalu, međunarodnoj organizaciji za ljudska prava. Filantropija je oduvijek bila nešto što u čemu je Rowling bila strastvena i što joj je odredilo život.

Na ideju o pisanju romana Rowling je došla još 1990. godine prilikom četverosatnog kašnjenja vlaka koji je vozio od Manchestera do Londona. “Ne znam što me je pokrenulo, ali odjednom sam  dobila ideju o dječaku koji nije znao tko je on zapravo, niti je znao da je čarobnjak sve dok nije dobio poziv da se priključi školi.Nikad do tada nisam bila uzbuđenija oko neke ideje”, izjavila je Rowling.

Iako je od ideje pa do samog objavljivanja trebalo proći punih 7 godina i mnogo prepreka,  Rowling danas govori da nikada nije dopustila da je neuspjeh spriječi u tome da završi ono što je naumila. “Poneki neuspjeh u životu je neizbježan. Nemoguće je živjeti bez griješenja u nečemu, osim ako niste tako oprezno živjeli da možda i niste živjeli uopće – u tom slučaju vi gubite”, kazala je Rowling.

Kada radite ono što volite, imat ćete želju raditi još napornije

Spisateljica ističe i da ju je njezin izdavač, kada je došlo vrijeme za izdavanje knjige, nagovarao da izbjegne “Joanne” i umjesto toga stavi dvostruke inicijale zbog činjenice da su njena ciljana publika dječaci koji, pretpostavljao je izdavač, nisu željeli čitati knjigu koju je napisala žena. Iako Rowling nema srednje ime, upotrijebila je svoju baku Kathleen kao svoj drugi početak.

Spisateljica ističe da je mnogo inspiracije za knjigu o malom čarobnjaku crpila iz vlastitoga života pa je tako ravnatelj čarobnjačke škole Hogwarts Albus Dumbledore inspiriran likom njezinog ravnatelja iz škola, a inspiraciju za lik Hermione pronašla je u sebi u dobi od 11 godina.

Harry Potter najprodavanija je knjiga povijesti prodana u više od 400 milijuna primjeraka, a Rowling je postala najprodavaniji autor u Ujedinjenom Kraljevstvu. Imenovana je i najutjecajnijom ženom u Velikoj Britaniji. No unatoč laskavim statistikama, Rowling je obožavatelje diljem svijeta stekla zahvaljujući svojim društvenim i moralnim vrijednostima. Ona je žena koja je uspjela promijeniti cijeli svoj život zahvaljujući jednoj ideju koju je imala. Da je tu ideju pustila da prođe, milijuni ljudi diljem svijeta ne bi znali za Harryja Pottera danas.

Iako je Rowling definitivno najpoznatija po nizu knjiga o Harryju Potteru, ona je i dalje neumorno posvećena svom radu s ljudima.

Trenutno je predsjednica dobrotvornog društva Gingerbread koje pruža stručne savjete i podršku samohranim roditeljima. Njezina predanost humanitarnom radu ljubavi potječe iz njezina osobnog iskustva samohranog roditelja.

Rowling ističe da je danas sretna osoba jer radi ono što najviše voli i sigurna je da će zauvijek biti spisateljica

“Kada radite ono što volite, prirodno ćete imati želju da radite još napornije. S druge strane, ako zaista radite nešto što nije povezano s vašom strašću, vjerojatno ćete se osjećati neispunjeno”, govori ova žena koja je vjerovala u svoj rad i nije odustajala sve dok joj prva knjiga nije bila objavljena.

Foto: Wikipedia

 

 

 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

FABUspot zagreb

Jeste već primijetile novo cool mjesto u Ilici? Evo o čemu...

Regionalno poznati beauty multibrend FABUspot svečano je otvorio jedinstvenu parfumeriju i studio u centru Zagreba. Na čak 400 kvadrata i dvije...
- Advertisment -