Jabuka je u hrvatskoj narodnoj kulturi prisutna već dugo, a evo kako ju možete vratiti u svoje domove na cool način

Simbol mladosti i vječne ljepote te omiljeno voće drevnih Grka i Rimljana, jabuka, prava je riznica nutritivno bogatih sastojaka koji pozitivno utječu na naš organizam. Stoga ne čudi da je stablo jabuke najkultiviranije stablo na svijetu.

Zdrava, ali i važan dio narodne kulture

Kao snažan simbol zdravlja i ljubavi jabuka je bila prisutna i u hrvatskoj tradiciji božićnih običaja pa su tako na polnoćki mladići djevojkama poklanjali „jabuke božićnice“. Još je jedan običaj bio baciti jabuku u bunar prije Božića i onda je izvaditi za Novu godinu. U slučaju da je jabuka ostala rumena i zdrava značilo je da će ukućani biti dobrog zdravlja.

Dnevna doza zdravlja

Danas se jabuka u nutritivnom smislu smatra visoko vrijednom namirnicom bogatom vitaminima i mineralima, a zbog visokog sadržaja vode i prehrambenih vlakana idealan je saveznik u održavanju idealne tjelesne težine. 

Prema istraživanjima konzumacija jabuka također se povezuje sa smanjenjem rizika od bolesti srca. Znanstvenici ovo blagotvorno djelovanje objašnjavaju sadržajem topivih vlakana u jabuci koji mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola u krvi, ali i visokim udjelom polifenola i flavonoida, antioksidanasa koji su većinom koncentrirani u kori ove voćke. Jedan od najznačajnijih spojeva iz skupine polifenola, svakako je flavonoid epikatehin koji ima utjecaj na smanjenje razine krvnog tlaka. 

Jabuke sadrže i pektin, vrstu prehrambenog vlakna za koju se smatra da ima prebiotičko djelovanje, odnosno služi kao hrana dobrim bakterijama u našem probavnom sustavu, a poznato je da dobra probava pozitivno utječe na opće stanje organizma.


Pročitajte više: Duplo hrskavija: mini pita od jabuka odlična je za ponijeti na posao


Svježe ili dehidrirano? Jednako je zdravo!

Zbog brzog načina života često posežemo za praktičnim rješenjima kada poželimo konzumirati nešto zdravo. Zbog toga su sušeni (dehidratirani) proizvodi zauzeli važno mjesto na listi svakodnevnih zdravih namirnica u Zapadnoj kulturi. Ova navika nije nova već seže unatrag stotinama godina kada su se npr. sušile smokve kako bi se duže očuvala njihova trajnost. Tako su i dehidrirane jabuke, popularno nazvane čipsom pronašle svoje mjesto na policama trgovina.

U čipsu od jabuke sačuvani su svi nutritivno vrijedni sastojci poput kalija, magnezija, alkaloida, vitamina A, B i C, vlakana i polifenola pa je odličan izbor za brz i nutritivno vrijedan „snack“, a kao značajan izvor prirodnih šećera, pogodan je i za dijabetičare. 

Za one izbirljive sladokusce koji su poželjeli zdraviju varijantu deserta, Sana čips od jabuke uronjen je u najbolju belgijsku bijelu i tamnu čokoladu, a kombinacija okusa čokolade i jabuke daje ovoj slastici novu dimenziju okusa.


Pročitajte više: Suha pita od jabuka fantastična je i zdrava poslastica za koju nećete trebati mjesiti tijesto!


Jabuka kao baza za ekološka rješenja i inovacije

Osim kao zdrava delikatesa, jabuka se našla i u sasvim neočekivanoj ulozi novih i inovativnih proizvoda koji čuvaju prirodu – slamki i žličica koje se čak mogu i pojesti. Ovi proizvodi najbolja su i ekološka alternativa plastičnom ili papirnatom potrošnom materijalu koji predstavlja zabrinjavajući ekološki problem.

Cool slamke su slamke od prirodnih sastojaka kao što su primarno vlakana jabuke i durum pšenica te su zaslađene steviol-glikozidom. Nakon uživanja u omiljenom piću mogu se čak, a ukoliko se i bace potpuno su biorazgradive. Jestive Cool žiličice izrađene su od prirodnih sastojaka kao što su primarno rižino i kukuruzno brašno te jabučna vlakna, a zaslađene su sladilima te ne sadrže gluten.

Slamke su izuzetne kvalitete i čvrstoće, a izdrže do 60 minuta u hladnim napicima i čak do 20 minuta u toplim napicima, dok su jestive Cool žličice potpuno čvrste i izdržive kako kod konzumacije sladoleda tako i kod toplih napitaka.


Pročitajte više: Najzdravija verzija omiljenog kolača: pita od jabuka bez glutena


S obzirom da nam se bliži blagdansko darivanje, poštujući tradiciju, a pri tom i ekološku svjesnost te brigu o održivom razvoju, možda bi se ove godine ovakvi „cool“ proizvodi mogli naći na popisu vaših darova za čizmicu, ali i kao obavezan dodatak omiljenom soku ili koktelu uz blagdanski stol i druženja.

Više informacija o proizvodima potražite na našoj web-stranici, Instagramu ili Facebooku, ili pošaljite upit na [email protected].

Foto: PR, naslovna: Aarón Blanco Tejedor 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -