Jeste li i vi kao većina žena i ne hvalite se svojim uspjesima?

Nedavno LinkedInovo istraživanje pokazalo je da žene rjeđe od muškaraca pričaju o svojim poslovnim iskustvima i uspjehu. Iako se ponekad čini da je ravnopravnost među spolovima već ostvarena, brojke pokazuju kako postoji još prostora za napredak, prenosi Business Woman Media.

Zbog manjka samopromocije žene si često zatvaraju vrata poslovnih prilika. Pretjerano hvaljenje poslovnih uspjesima nije poželjno, ali umanjivanje zasluga može biti i još gore. Jedna australska studija pokazuje kako samopouzdanje povećava šansu za napredovanjem u karijeri kod muškaraca, ali ne i kod žena. Prema nekim saznanjima, aktivna samopromocija može čak i naštetiti ženskoj karijeri.

Spolni stereotipi zaslužni su da se na žene gleda kao nježne, ovisne o drugima i manje ambiciozne, a to postavlja pred žene određene prepreke. Jednom kada i prijeđu ovaj zid, to im se može vratiti kroz kontraefekt. Tada ih se smatra dominantnima, agresivnima, arogantnima i manje simpatičnima od muškaraca koji se ponašaju na isti način.

Ipak, sve je više žena na visokim pozicijama koje mijenjaju takve stereotipe, pa je pravo vrijeme da se žene počnu hvaliti svojim postignućima, a jedan od načina zasigurno je i ostvarivanje veće vidljivosti profila na poslovnoj mreži LinkedInu. Kako to ostvariti?

Uključite više vještina

LinkedInovo istraživanje pokazuje kako žene stavljaju 11 posto manje vještina na svoj profil od muškaraca, što značajno umanjuje šansu za dobivanje posla. Broj pogleda na određeni profil ovisi upravo o prikazanim vještinama jer su one često ključne riječi koje se upisuju pri potrazi za određenim stručnjakom. Svaki pogled može donijeti poruku, ostvarivanje kontakta ili razgovor za posao. LinkedIn nudi mogućnost navođenja 50 vještina, pa je važno da to iskoristite. Što je više navedenih vještina, to je veći endorsment.

Napišite duži sažetak

Žene češće pišu kraće sažetke na LinkedInu profilu, pokazalo je isto istraživanje. Stručnjaci preporučuju obraćanje veće pozornosti na sažetak budući da tamo možemo kontrolirati i odabrati informacije koje dajemo posjetitelju. On pruža priliku da naglasimo uspjehe, nagrade i priznanja. Skraćivanje sažetka koji „radi za vas“ teško će pomoći u poslovnom napretku.

Naglasite iskustvo na višim pozicijama

Podaci o članovima na LinkedInu prikazuju kako muškarci češće ističu svoje iskustvo na višim poslovnim pozicijama, a ponekad čak i miču podatke o prvim poslovima. Na taj način promoviraju svoj brend i ostvaruju bolju evaluaciju. Prema njihovom uzoru i vi naglasite posljednje poslove na kojima ste stekli najviše iskustva, imali najveću odgovornost i napravili najbolja poslovna rješenja.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -