Kakeibo – metoda uštede novca koja će vas naučiti disciplini

U današnjem svijetu, sve što je moguće automatizirati i digitalizirati. Automatiziralo se do razine da se moguće pretplatiti na dostavu namirnica tako da svježa hrana stiže na kućni prag svaki tjedan, bez brige i napora koji zahtijeva odlazak u trgovinu. Danas je moguće programirati sustave grijanja i hlađenja u domu da se isključuju u određeno vrijeme, a isto tako je moguće vanjskim svjetlima “narediti” kada da se isključe. Aplikacija za proračune na mobitelu prati svaku kupnju te obavještava o potrošnji i stanju na računu. Koliko automatizacija poboljšava kvalitetu života, toliko može, na neki način, odvojiti od svijeta koji nas okružuje. Imate li poteškoća s upravljanjem financijama, poput držanja proračuna ili postizanja ciljeva uštede, taj bi se odmak mogao pokazati posebno problematičnim. Ponekad je korisno ručno pratiti financije, umjesto da dozvolite aplikaciji da ih evidentira umjesto vas. Kakeibo kineska metoda uštede novca pomoći će vam u ručnom praćenju financija.

“Kakeibo” – što se izgovara “kah-keh-boh” – japanska je riječ koja u prijevodu znači “kućna knjiga računa”. Nedavno je objavljeno nekoliko verzija časopisa kakeibo na engleskom jeziku, ali ako vam je pri ruci prazna bilježnica, nema razloga za žurbu i kupnju posebne knjige. Evo svega što trebate znati kako bi kakeibo radio za vas.

Što je Kakeibo kineska metoda uštede novca?

Kakeibo je način ručnog praćenja financija koji će vam pomoći da se pridržavate proračuna i postignete ciljeve uštede. Prema časopisu The Journal of Japanese Studies, koncept kakeiboa pripisuje se Hani Makoto, prvoj ženskoj novinarki u Japanu, koja je 1908. godine objavila jedan od prvih časopisa namijenjenih domaćicama, “Fujin No Tomo”.Makoto je potaknula čitatelje da razviju raspored i sustave za kućanske zadatke. Osim toga, promovirala je koncept domaćica kao upravitelja financija kućanstva i savjetovala ih da odvoje štednju za svoje obitelji.


Pročitajte više: Ovo su najvažnije financijske lekcije koje su naučile naše poduzetnice!Kakeibo se vrti oko četiri ključna pitanja: Koliko novca imate na raspolaganju? Koliko želite uštedjeti? Koliko novca trošite? Kako se možete poboljšati? Ako pažljivo pogledate što radite sa svojim novcem i postavite si temeljita, reflektirajuća pitanja, možete promijeniti svoje financijske navike i postići individualne ciljeve.

Zašto voditi brigu o proračunu?

Zamislite da pokušavate smršaviti ne obraćajući pažnju na to što jedete ili da s vremena na vrijeme izvažete tjelesnu težinu. Mogli biste izgubiti nekoliko kilograma, ali nikako ne možete sa sigurnošću znati ili utvrditi koje su promjene dovele do vašeg gubitka kilograma.

Isto vrijedi i za novac. Želite li postaviti i postići bilo kakav financijski cilj, prije svega morate znati što se događa s vašim novcem. Ne možete tek tako mjesečno dobiti plaću, potrošiti je i nadati se najboljem.

Želite li organizirati svoje financije, nužno je da sjednete i pažljivo pregledate svoje financije na početku svakog mjeseca, a potom odvojite vrijeme da sve stavite na papir. Osim toga, prednost praćenja troškova, prihoda i uštede je upravo ono što potiče pažljivost. Stoga, pažljivo vodite brigu o novcu i preuzmite odgovornost za vlastite troškove.

Želite li, primjerice uštedjeti 100 dolara mjesečno, vjerojatnije ćete dobro razmisliti prije nego što potrošite dio svog ograničenog raspoloživog dohotka na nešto što vam nije potrebno ili što uopće ne želite.

Zašto ručno voditi računa o novcu?

Iako se možete lakše pouzdati u aplikaciju za automatizirano planiranje proračuna, vjerojatnije ćete ručno obraditi podatke koje bilježite. Studija objavljena u časopisu Psychological Science otkrila je da su studenti koji su bilježili na satu ručno, bolje mogli odgovoriti na detaljna konceptualna pitanja o nekoj temi u usporedbi sa studentima koji su bilježili preko prijenosnih računala. Studenti koji su ručno ispisivali bilješke parafrazirali su i prilagođavali ono što su čuli, odvajajući vrijeme za obradu podataka onako kako su ih bilježili. Ručno bilježenje vaših ciljeva, uključujući financijske ciljeve, također može povećati vjerojatnost da ćete ih postići. Kada provedete nekoliko minuta svakog mjeseca razmišljajući i zapisujući ono što želite uštedjeti, stvorite lako dostupan zapis tog određenog cilja. Proces zapisivanja nečega može lakše ostaviti ideju u vašim mislima. Dok zapisujete cilj da uštedite 100 dolara, analizirate ga i počinjete smišljati načine kako ga postići. To može biti ono što pokreće radnje koje poduzimate kako biste postigli taj cilj.

Kako koristiti Kakeibo?

Kupili ste službenu kakeibo knjigu ili bilježite svoje podatke u prazan dnevnik ili bilježnicu. Što sad? Korištenje kakeiboa postupak je koji zahtijeva više koraka. Neke od njih radite na početku nove godine, neke na početku svakoga mjeseca, a druge tijekom mjeseca.

Na kraju svakog mjeseca odvojite neko vrijeme da pregledate svoju potrošnju i ciljeve. Taj će vam postupak dati široki prikaz vaših financija i detaljan prikaz vaše svakodnevne potrošnje.

Evo kako to funkcionira.

Korak 1: Provedite godišnju reviziju

Komercijalni kakeibo časopisi dostupni na engleskom jeziku sadrže i godišnji planer koji zahtijeva da glavnu knjigu započnete s općenitom predodžbom o prihodima i troškovima za godinu koja slijedi. U ovom odjeljku možete zabilježiti troškove koji bi se mogli dogoditi jednom godišnje, poput plaćanja godišnjeg odmora ili osiguranja automobila. Tu možete zabilježiti i planove za odmor. Pogledajte potrošnju iz prethodne godine da biste dobili ideju što uključiti u godišnji pregled. Osim toga, razmislite o tome što planirate postići tijekom sljedećih 12 mjeseci uključujući i troškove za koje postoje minimalne šanse.

Korak 2: Stvorite mjesečni plan potrošnje

Na početku ovog odjeljka odgovorit ćete na dva pitanja:

S koliko novca ćete raspolagati?

Zabilježite svoje izvore prihoda za mjesec, identificirajući svaki izvor – plaću, slobodni prihod, zaradu “sa strane” – i kada očekujete novac. Zbrojite ukupan iznos.

Koliko novca ćete potrošiti?

Evidentirajte svoje mjesečne fiksne troškove, poput stanarine, računa za komunalne usluge, zdravstvenog osiguranja i plaćanja duga. Oduzmite fiksne troškove od prihoda da biste odgovorili na prvo pitanje kakeiboa: “Koliko novca imate na raspolaganju?” Zatim razmislite o svojim mjesečnim štednjama.

Koliko biste željeli uštedjeti i za što štedite? Zabilježite i iznos svojih ciljeva štednje i svrhu. Zatim oduzmite ovaj iznos od raspoloživog iznosa. U idealnom slučaju, vaš cilj uštede neće biti puni iznos vašeg raspoloživog novca. U tom se slučaju pokrivaju fiksni troškovi, ali niste predvidjeli razne troškove, poput namirnica, osobne njege i povremenih zabavnih stvari. Tome služi sljedeći korak.

Korak 3: Odredite svoju tjednu potrošnju

Nakon što ste osvijestili svoju veliku godišnju i mjesečnu potrošnju, vrijeme je da nulu potrošite na tjedan. Da biste utvrdili koliko svaki mjesec morate potrošiti, uzmite preostali iznos novca nakon oduzimanja cilja uštede. Zatim taj iznos podijelite s brojem tjedana u mjesecu, sjećajući se da neki mjeseci imaju pet tjedana. Broj koji dobijete označava koliko možete potrošiti svaki tjedan. Zabilježite svoju tjednu potrošnju kako se dogodi. Tjedne troškove možete podijeliti u kategorije kako biste lakše pratili što gdje ide i gdje biste mogli imati prostora za poboljšanje. Najbolje je da vaše kategorije budu jednostavne.

Primjerice, neki kakeibo planeri preporučuju upotrebu sljedećih kategorija:

Osnovno za opstanak

Odnosi se na fiksne troškove bez kojih ne možete živjeti, poput hrane i sapuna.

Neobvezno/Želje

To su stvari bez kojih možete živjeti, poput dodatne odjeće ili večere.

Dodatno

To su troškovi koje ne možete nužno planirati tijekom godišnjeg pregleda. Dodaci mogu uključivati ​​prijateljski vjenčani poklon, račun za popravak automobila ili medicinske račune.

Kulturna potrošnja

Kulturnu potrošnju – poput knjiga ili posjeta muzejima- možete svrstati u kategoriju “neobavezno / želje”, ali neke kakeibo knjige izdvajaju troškove vezane uz kulturu kao zasebnu kategoriju.

Da biste na brzinu vidjeli kamo vodi vaša potrošnja, svoje kategorije možete označiti bojama. Primjerice, plavu olovku možete koristiti za troškove preživljavanja, crvenu olovku za potrebe / neobavezno i ​​zelenu olovku za dodatke.

Korak 4: Napravite mjesečni pregled i analizu

Na kraju svakog mjeseca odvojite nekoliko minuta da pregledate svoju potrošnju i uštedu za mjesec. Ovaj vam pregled pomaže odgovoriti na pitanje “Kako se možete poboljšati?”
Zabilježite koliko ste morali potrošiti, koliko ste stvarno potrošili i koliko ste uštedjeli. Da biste pronašli načine za poboljšanje, postavite si detaljna pitanja: Jeste li postigli cilj uštede? Što ste učinili da postignete svoj cilj? Jeste li potrošili previše u nekim kategorijama? Što možete poboljšati sljedeći mjesec? Nakon što si postavite svako pitanje, zapišite svoje odgovore u svoj dnevnik kako biste sljedeći mjesec imali na što referencirati dok planirate potrošnju ili kada se nađete da obavite kupnju koja vam nije potrebna.


Pročitajte više: Financijski ciljevi koje bi svaka karijeristica trebala imati!


Nedostaci Kakeiboa

Kakeibo metoda uštede novca, ima i nedostataka. Najveći je taj što je na vama koliko ćete biti uspješni u istome. Pomoću automatizirane aplikacije za proračun sustav povlači podatke iz vaše banke ili kreditne kartice kako bi pratio što trošite. S kakeibom ste odgovorni za bilježenje svega i za to da se smatrate odgovornim za svoju potrošnju. Za neke ljude to možda neće biti velika stvar. Možda ćete dočekati priliku da uskočite i bolje pratite svoju potrošnju. Ali ako ne želite nositi dnevnik sa sobom bilo gdje da idete ili se ne možete pouzdati da ćete se sjetiti evidentirati svoje troškove, kakeibo bi vam mogao predstavljati izazov.

Ako ste se trudili stvoriti i držati se proračuna, isprobajte kakeibo metodu. Možda ćete otkriti da vam ručno bilježenje svega pomaže da napokon posložite financijski život. Kakeibo ide korak dalje od većine metoda proračuna tražeći da pažljivo pogledate kako upotrebljavate novac i razmislite što možete učiniti za poboljšanje. Kakeibo kineska metoda uštede novca nudi širok, pažljiv pogled na vaše financije koji nedostaje mnogim sustavima proračuna, a taj vam pogled može biti ono što trebate za financijski uspjeh.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -