Kako dešifrirati blagdanski dress code?

Polako nam se približava Božić, a s njime za mnoge i razni božićni domjenci, večere, partyji i slični događaji, kojima se uvijek veselimo. No, glavno pitanje koje si mnoge žene tada (a i u svim drugim prilikama) postavljaju je: „Što ću nositi?“.

Što nositi na božićnim eventima?

Traperice i obična majica odličan su odabir ako idete na kavu, a ne na neki događaj. Da se radi i o običnom domjenku, za kojeg znate da nema neki određeni dress code, svejedno se ne možete pojaviti u trapericama i majici.

Na nekim pozivnicama piše kakav je dress code potreban, na nekima ne. Vjerojatno i vas same ponekad zbunjuje kakvog se dress codea morate pridržavati. Jonathan Borge dešifrirao je blagdanski dress code. Evo što koji znači.

1. Formalni dress code

Za muškarce formalni dress code znači odijelo, poželjno crno. Nekada su muškarci nosili „leptir-mašne“, dok danas većinom nose kravate.

Za žene, formalni dress code znači duga svečana haljina, po mogućnosti ne jarkih boja. Iako za blagdane možete obući haljinu zlatne, srebrne, crvene i sličnih blagdanskih boja. Možete nositi i koktel haljinu, ali ona mora biti svečana. Bez nabora, bez remena i sličnih dodataka. Kod haljina te dužine, najbolji je odabir crna boja, iako se sada, budući da dolazi i božićno vrijeme, možete odvažiti i na crvenu boju.

2. Semi-formalni dress code

Kod semi- formalnog dress codea najbolje je odabrati već spomenutu koktel haljinu, iako se tu već možete poigrati i s pokojim naborom, čipkom ili nekom drugom bojom, a da nije crna. Također, možete nositi i dvodijelnu odjeću, poslovna odjela ili pencil suknje. Ali zapamtite, još uvijek biste trebali svojim odabirom više naginjati na formalni dress code, nego na casual.

Što_nositi_na_božićnim_eventima_1

3. Kreativno formalni dress code

Kod ovog tipa možete osloboditi umjetnicu u sebi odabirom svjetlijih boja, neobičnih tekstura ili staviti neku ogrlicu koju inače ne biste nosili na striktno formalne događaje. To je zapravo prilika da obučete nešto što ste oduvijek htjele nositi. Imate onu zelenu haljinu koja vam stoji u ormaru? Sada vam je prilika da je nosite.

4. Dress code za koktel party

Ako na pozivnici za neki događaj piše koktel party, onda pred sobom imate veliku mogućnost odabira. Opet ne možete nositi traperice, tajice i sl. Ali možete nositi vašu omiljenu suknju (duže do koljena ili dugu), kombinezon, ako želite i odijelo (sa suknjom ili hlačama) ili malu crnu haljinu. Nema nekog određenog pravila što točno morate nositi, tako da je pred vama široka paleta mogućnosti. Ali pokušajte da ne budete u crnini. Ako već nosite, primjerice crni kombinezon, neka vam cipele, torbica i nakit budu u življim bojama. Isto tako, ne morate nositi visoke štikle. Možete obući i čizmice s malom potpeticom ili čak bez nje.

Što_nositi_na_božićnim_eventima_2
Style Estate

5. Prigodni/blagdanski dress code

Kao što sam naziv govori, ovaj dress code ovisi o prigodi. Primjerice, sada nam dolazi Božić. Ako na pozivnici piše prigodni dress code, onda znate da biste trebali obući nešto crveno, zeleno, srebrno, zlatno i sl. Možete iz ormara izvaditi i haljinu sa šljokicama i cipele s vrtoglavo visokom petom.

No, isto može pisati i na pozivnici za važnu službenu večeru. Znači sve ovisi o prirodi događaja na koji idete. Ako se ta službena večera s partnerima ili klijentima održava u božićno vrijeme, ne znači da možete nositi ultra kratku haljinu sa šljokicama. Dakle, pazite na to kamo idete.

6. Business casual dress code

U ovom slučaju sve ovisi o tome u kakvom okruženju radite. Ako radite u konzervativnom okruženju koje zahtjeva odijelo, na ovakvom se eventu možete malo opustiti i promijeniti svoj dress code u malo opuštenije varijante. Ako pak radite u potpuno opuštenom okruženju, gdje svaki dan idete na posao u trapericama, onda biste ipak trebali obući nešto više službeno – koktel haljinu, duga ili pencil suknju, sako i sl. Svakako pokušajte izbjeći pokazivati ramena ili dekolte i nositi haljinu sa šljokicama jer je to ipak neprimjereno. To možete ostaviti za novogodišnju zabavu.

Što_nositi_na_božićnim_eventima_3
Women Outfits

Foto: službene stranice

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...