Opraštanje je ključ osobne sreće i zadovoljstva

Koliko puta ste izgovorili rečenicu „Ovo ti neću nikada oprostiti“ ili „Kako ću ovo oprostiti“?

Da li ste spremni oprostiti? Sebi? Životu? Ljudima koje srećete na svom Putu?

Tek kad oprostimo sebi, možemo oprostiti i drugima

Ponekad je zaista teško oprostiti kada smo povrijeđeni i kada nam je srce slomljeno, kada smo poniženi ili osramoćeni od osoba kojima smo sve pružili u životu, od situacija koje nam je život servirao kada nismo bili dovoljno spremni prihvatiti ih i nositi se s njima.

I zaista je najteže oprostiti, prvenstveno sebi, a onda i svima koji su nas povrijedili na bilo koji način.

Često nas neopraštanje još više potiskuje prema dnu, i pitamo se iznova što smo to učinili u životu da ne možemo dalje. Neopraštanje nam ne ostavlja prostora da se krećemo naprijed. Zamjeranje ide pod ruku s neopraštanjem, pa nas tako ta dva tamna suputnika guraju sve dalje od uspjeha i sreće, pa i od ljubavi prema sebi i prema drugima. Nakupljajući u tijelu nemogućnost oprosta, zamjeranje i ljutnju, nesvjesno otvaramo put bolestima za koje kasnije niti ne slutimo da im je uzrok bio upravo u tim navedenim negativnim emocijama.

Najvažnije je opraštanje samima sebi. Pričajte sa sobom, budite nježni prema sebi i svojim osjećajima i ne krivite se za pogreške i situacije. Svi mi činimo najbolje što znamo i možemo u danim nam trenucima, i da smo znali drugačije tada, vjerujte, učinili bi. I zato se nemojte gristi i okrivljavati, otpustite prošlost i događaje koji vas rastužuju i s kojima niste sretni, jednostavno zahvalite sebi i oprostite si. I zapamtite da ne postoje greške, samo iskustva i lekcije koje nas uče i na temelju kojih izgrađujemo sebe te postajemo snažnije i bolje osobe.

Tek kada oprostimo sebi možemo oprostiti drugima, jer drugi su odraz nas samih, i oni su činili najbolje što su znali. Nismo svi isti i ne percipiramo probleme i događaje na isti način, pa se tako na isti način niti ne ophodimo s drugima i sa situacijama u kojima se nalazimo.

Ako ne možete oprostiti drugima na način da razgovarate s njima direktno, osamite se i zamislite tu osobu kako stoji ispred vas ili gledajte u ogledalo i zamislite da je ta osoba u ogledalu, i tada joj recite sve što vam je na duši i srcu, i na taj način izbacite bijes, tugu, ogorčenje i sve što imate s tom osobom i na kraju joj recite oprosti mi. Nakon toga osjećat ćete se oslobođenima i spremnima za korak naprijed.

Opraštanje nas oslobađa, otpušta prošlost, čisti dušu i radi mjesto za novo. Za nove događaje, nove situacije, nove ljude. Opraštanje nas čini boljim i kvalitetnijim osobama, postajemo iskreniji prema sebi i prema drugima. Opraštajte svima, jer ne zaboravite, da ste i vi, ponekad, oni kojima netko drugi treba oprostiti. Dozvolite si da opraštajući budete potpuniji, da rastete i da budete ljubav i što više opraštate, to više ljubavi i obilja pristiže u vaš život.

AutoricaMirjana Petković, Life Coach & Heal Your Life® Trainer

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više